2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Előzzük meg a hőség okozta rosszullétet

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-07-05

    A hőség veszélyei

    A hosszan tartó nyár eleji rossz idő után már mindenki vágyott az igazi nyári napsütésre. A hűvös, esős napokat követő nagy meleg azonban sokak számára az öröm mellett gyakran kellemetlen perceket is tartogat. Az óriási hőmérsékletkülönbség és a tartósan magas hőmérséklet a fiatalok, és az idősek szervezetét egyaránt megviseli. Az alábbiakban Dr. Nagy-László Nóra, a Budai Egészségközpont szakorvosának tanácsait olvashatjuk azzal kapcsolatban, hogy milyen veszélyeket tartogat a hőség és mi a teendőnk annak érdekében, hogy rosszullét nélkül vészeljük át az átlagosnál is melegebb napokat.

    "A kánikula mindenkit megvisel, főként azokat, akik érzékenyebbek a nagyfokú hőmérsékletváltozásokra, így az időseket, a szívbetegeket, a magas vérnyomásban, anyagcsere-betegségben (pl. cukorbetegség, köszvény) szenvedőket. Leggyakoribb panaszok a hirtelen vérnyomásváltozás, szédülés, fejfájás, nehézlégzés, szívdobogásérzés. Fokozott veszélynek vannak kitéve a munkájukat szabadban végzők, itt a munkáltató feladata a helyes munkaszervezés biztosítása. A nagyfokú folyadék-, és sóveszteség veszélyes a csecsemőkre is, náluk a szülőknek kell odafigyelni a megelőzésre."

    Fogyasszunk sok folyadékot

    A legjobban természetesen víz közelében lehet elviselni a hőséget, persze a napozás szabályainak szigorú betartása mellett: megfelelő fényvédelem a bőrnek és a szemnek, délelőtt 11 és délután 3 óra között lehetőleg ne tartózkodjunk a tűző napon, igyunk sok folyadékot.

    Az erős, hosszabb ideig tartó napsugárzás egyik kellemetlen mellékhatása - akár vízparti nyaralás, szabadtéri programok vagy szabadban végzett munka esetén - lehet a napszúrás, melynek leggyakoribb tünetei a fejfájás, hidegrázás, általános gyengeség, szédülés, hányinger, szapora szívverés. Súlyosabb esetben hőguta is kialakulhat, a szervezet ebben az esetben nem tudja leadni a felesleges hőt, ezért túlmelegszik, ez eszméletvesztéssel, görcsökkel is járhat. Hogy ezt elkerüljük, viseljünk szellős, bő ruházatot, folyamatosan frissítsük testünket, igyunk az átlagosnál több folyadékot, kerüljük az alkoholos italok, kávé fogyasztását, a napon mindenképpen viseljünk valamilyen kalapot, laza szövésű sapkát. Mielőtt beülünk az autóba, szellőztessük ki, a gyermeket vagy a házi kedvencünket pedig véletlenül se hagyjuk a parkoló járműben.

    A nagy melegben fáradékonyabbak, aluszékonyak vagyunk, szinte semmire sincs energiánk. Ennek köszönhetően a reakcióidőnk is csökkenhet, mely főként vezetés közben okozhat problémát. Épp ezért a hőségben legyünk körültekintőbbek és vezessünk lassabban. Ha az autópályán közlekedünk, az esetleges baleset elkerülése érdekében tartsunk nagyobb követési távolságot. Ha hosszabb útra indulunk, gyakrabban álljunk meg, iktassunk be pihenőt és frissítsük fel magunkat.

    "A megfelelő elővigyázatossággal elkerülhető, hogy a nagy meleg miatti rosszullétek megkeserítsék a mindennapjainkat. Aki érzékeny az időjárás változásra, figyelheti az előrejelzést, így fel lehet készülni az estleges fronthatásokra. Aki vérnyomásproblémával, szívproblémával, krónikus betegséggel küzd, lehetőleg minél kevesebbet tartózkodjon a hőségben, a kánikulai napokra lehetőleg ne tervezzen fizikai megterheléssel járó elfoglaltságot (pl. kirándulás, kertészkedés, nagyobb bevásárlás). Nagyon fontos a helyes étkezés is, a szervezetet legkevésbé megterhelő, könnyű ételek fogyasztása javasolt, tanácsos kerülni a túl fűszeres, túl sós, túl édes ételeket, hiszen azok is hatnak folyadékháztartásunkra, folyadékpótlásra szénsavmentes ásványvíz javasolható" - tette hozzá a doktornő.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont