2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Interjú Dr. Jelenik Zsuzsanna infektológussal

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-07-06

    Intézményünk infektológus szakorvosával az utazásokkal kapcsolatos veszélyekről, jó tanácsokról és a védőoltásokról beszélgettünk.

    Hogyan lehet minimalizálni az utazással kapcsolatos veszélyeket?

    Az úticél kiválasztásakor érdemes a térképen és a honlapokon tájékozódni az ország földrajzi elhelyezkedéséről, járványügyi helyzetéről, az étkezési, kulturális szokásokról, a szálláslehetőségekről és az esetleg kötelező védőoltásokról. (Pl.: www.oek.hu)

    Honnan tudhatja meg az ember, hogy milyen oltásra van szüksége, ha egy adott országba utazik?

    A védőoltásokról és az utazással kapcsolatos egészségügyi kockázatról - hasmenés, magassági betegség, parazitózisok, malária stb. - szakember véleményét kell kikérni, aki sok-sok adat és részlet ismeretében, egyénre szabott tanácsot tud adni.

    Hogyan igazolhatom, hogy beadattam a szükséges oltásokat?

    Az utazás előtti oltásokat általában egy két vagy háromnyelvű nemzetközi oltási könyvbe írják be. A szabályosan bejegyzett oltási dokumentáció egyben hivatalos igazolásnak is minősül.

    Mennyi idővel az utazás előtt érdemes elkezdeni foglalkozni a védőoltás témájával?

    Ideális esetben 6 héttel az utazás előtt fel kell keresni a védőoltási szakembert. Azt szoktam javasolni, hogy krónikus betegségben szenvedők már az útvonal kiválasztásakor konzultáljanak gondozó orvosukkal, vagy utazási egészségügyben járatos orvossal, hátha gyógyszerszedésük miatt módosítani kell útitervüket. Az immunrendszert befolyásoló készítmények korlátozzák a védőoltások beadhatóságát és hatékonyságát, emiatt a kezelések felfüggesztése is szóba jöhet.

    Mennyi időre biztosítanak védettséget az oltások?

    Az első alkalommal kapott oltások 10-14 nap múlva hatnak (pl. hepatitis A és hastífusz elleni oltás), azok esetében, amelyeknél oltási sorozat szükséges, a második oltást követő 10-14 nap múlva éri el a legmagasabb szintet a védelem (ellenanyagok). A gyermekkori oltások ismétlésekor (pl. tetanusz-diftéria, szamárköhögés) a beadás után 1-3 nap múlva magas védőtiter mérhető, emiatt ezeket emlékeztető oltásnak is hívják. A védelem minimum 3 évig tart, de általában ennél hosszabb távú, például tetanusz esetében 10 évig tart.

    Hogyan zajlik az oltás beadása? Egyszerre akár többet is kérhetek?

    Egyszerre több oltás beadható anélkül, hogy akár az immunológiai hatás gyengülne, akár az oltást követő reakciók fokozódnának. Az oltóanyagokat nem lehet összeszívni, hanem külön-külön helyre adják be. Leggyakoribb oltási reakció a helyi fájdalom, duzzanat, izomláz, rossz közérzet. Ezek múló tünetek, gyógyszeres kezelést nem igényelnek, a munkaképességet nem befolyásolják.

    Néhány oltóanyagnál enyhe oltási betegség is előfordul, például a sárgaláz, a kanyaró, rubeola, mumpsz vagy a bárányhimlő elleni oltás után. Az oltóorvos felvilágosítást ad a várható tünetekről. Azoktól eltérő panaszt jelentse oltóorvosának az oltott személy vagy annak hozzátartozója.

    Milyen költségekkel érdemes kalkulálni?

    Az oltóanyagok díjai 2.500- 30.000 Ft között változnak. Az utazási vakcinák közül néhány 25%-os TB-támogatást kapott (pl. hepatitis A, hepatitis A+B, kullancs-encephalitis). A gyermekkori kor szerinti oltások viszont térítésmentesek!

    Az utazás-egészségügyi tanácsadás szakrendeléstől függően változó költségű, a konzultáció során nemcsak a védőoltások, hanem a megelőzés minden egyéb aspektusa szóba kerül. A hasznos információk birtokában számos nagy költséggel járó megbetegedést és egészségkárosodást küszöbölhetünk ki, azaz a tanácsadás - népszerű kifejezéssel élve - igen költséghatékony.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont