2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Karcsúsító táplálkozás

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-07-05

    Az első tavaszi napsugarak megjelenésével szinte mindannyian lázasan fogyókúrázni kezdünk. Ilyenkor alig két-három hónap alatt szeretnénk megszabadulni a felesleges kilóinktól, és eltüntetni a hasunkon, combunkon, fenekünkön megjelent zsírpárnákat. A pluszkilók nem biztos, hogy csak a téli kalóriadús étrend eredményei, sokkal valószínűbb, hogy évek alatt rakódtak ránk a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód és az ülőmunka következtében. Nem kell azonban minden évben pánikszerűen diétáznunk, ha tudatosan megváltoztatjuk étkezési szokásainkat és életmódunkat. Az alábbiakban Tarnai Irén, a Budai Egészségközpont dietetikusa segít abban, hogyan kezdjük el az étrendünk átalakítását.

    "Apró lépésenként sokkal könnyebben érhető el és tartható meg az ideális testsúly. A fogyókúrázókra jellemző, hogy korábbi kedvenc, magas energiatartalmú ételeiket azonnal megvonják maguktól, és helyettük csak salátákat esznek. Rövid idő alatt rájönnek, hogy ez így tarthatatlan, és újra visszatérnek a hizlaló ételekhez, ami a jól ismert jojó-effektushoz vezet. A legfontosabb, hogy ne akarjunk rögtön öt kilótól megszabadulni minden hónapban, mert ez a testünknek és a lelkünknek sem tesz jót. Havi egy-két kilogramm súlyvesztés az optimális" - mondta az elismert dietetikus.

    7 dietetikai tanács az ideális testsúly eléréséért

    1. Mondjunk le a cukrokról! A finomított cukrot tartalmazó ételekkel és üdítőkkel akár napi egy-két étkezésnyi kalóriát is magunkhoz veszünk, amely jelentős szerepet játszik az elhízásban. Helyette használjuk inkább az egészségesebb nyírfacukrot vagy akár édesítőszert, természetesen a megfelelő mértéket tartva!

    2. Együnk rostban gazdag kenyereket, száműzzük a fehér kenyeret! Különösen egészséges a magasabb tápanyagtartalmú tönköly, purpur vagy teljes kiőrlésű kenyér, amelyektől hamarabb lakunk jól, és később leszünk éhesek.

    3. Válasszuk a zsírszegény tejtermékeket! A 1,5 százalékos tej, a 12 százalékos tejföl, zsírszegény sajtok és túró fogyasztása javasolt a zsírosabb és kalóriában gazdagabb tejtermékek helyett. Salátákhoz és müzlikhez ajánlott még a kefir, a natúr joghurt és a hozzáadott cukrot nem tartalmazó gyümölcsjoghurt is.

    4. Mellőzzük a rántott húsokat és rántott zöldségeket! A zsírszegény technológiával - főzéssel, párolással, grillezéssel, sütőzacskóban, alufóliában - készített ételek sokkal kevésbé terhelik meg szervezetünket az emésztés során, és jóval kevesebb kalóriát tartalmaznak.

    5. A főétkezésnél köretként együnk zöldséget, nyers (nem majonézes) salátát a burgonya és a rizs helyett! Eleinte az is elegendő, ha fele-fele arányban fogyasztunk zöldséget/salátát, illetve burgonyát/rizst, később folyamatosan növeljük az előbbiek mennyiségét a burgonyával és rizzsel szemben. A zöldségek, saláták élvezeti értékét fokozhatjuk, ha kevesebb konyhasót használunk elkészítésük során.

    6. Ne nassoljunk! Az étkezések között legtöbbször ugyanis csokoládét, chips-et, vagy egyéb a testsúlyunkra károsan ható ételt fogyasztunk. Akik szeretnek nassolni lustábbak lesznek, s a testmozgás helyett is esznek.

    7. Fogyasszunk napi 1,5-2 liter szénsavmentes ásványvizet! A víz csökkenti az étvágyat és növeli a teltségérzetet. Az ásványvíz mellett ajánlottak még a zöldséglevek, valamint a gyógyteák.

    "Ha a fenti tanácsokat megfogadjuk, és tudatosan megváltoztatjuk étrendünket, nemcsak súlyfeleslegünktől szabadulhatunk meg, hanem egészségesebbek és magabiztosabbak is leszünk. Amennyiben lassan eszünk, előbb-utóbb a kevesebb étel is elegendő lesz teltségérzetünk eléréséhez. A napi 4-5 étkezés mellett persze elengedhetetlen a rendszeres testmozgás és a kitartás is" - tette hozzá Tarnai Irén.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont