2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Maradj formában az ünnepek alatt is!

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-07-05

    Az ünnep közeledtével eszünkbe jutnak a finomabbnál finomabb karácsonyi ételek: mákos és diós bejgli, töltött káposzta, halászlé és természetesen a változatos ízű szaloncukrok. Ezek az elmaradhatatlan az ünnepi "kiegészítők" azonban nem csak kellemes, de gyötrő pillanatokat is okozhatnak. Hiszen a gyomorégés, a rossz közérzet, a fájdalmas teltségérzés, puffadás még a legmeghittebb ünnepi hangulatot is elronthatják. Mit tehetünk annak érdekében, hogy plusz kilók és különösebb panaszok nélkül vészeljük át az ünnepeket? Dr. Nagy-László Nóra, a Budai Egészségközpont szakorvosa a következőkben hasznos tanácsokkal lát el minket.

    "A változatos ünnepi kínálatnak gyakran még azok sem tudnak ellenállni, akik egész évben gondosan ügyelnek az egészséges táplálkozásra. A mértéktelen evés mindenki, de főként az ő számukra okozhat kellemetlen órákat, vagy akár napokat. A sütemények, levesek és sültek zsír-, és cukortartalma általában elég magas, így szervezetünk csak nehezen tudja megemészteni ezeket az ételeket. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy kerülnünk kell a fogyasztásukat, hanem inkább arra kell figyelni, hogy mértékletesen fogyasszunk belőlük" - mondta a doktornő.

    A kellemetlen tüneteket elkerülhetjük, ha például az ételek elkészítése során előnyben részesítjük a zsírszegény módszereket, mint például a grillezés, gőzölés vagy párolás. A húsok mellett tálaljunk halból készült ételeket: a hal a szervezet számára könnyen emészthető, valamint a benne található fehérje, kalcium, foszfor, jód és B vitamin, valamint Omega 3 és az Omega 6 zsírsavak rendkívül fontosak a szervezet számára. Az ünnep ideje alatt se feledkezzünk meg az ízletes és egészséges salátákról, amelyet akár magában, de a főételek mellé köretként is fogyaszthatunk. Arról nem is beszélve, hogy a zöldségek magas C és E vitamin, valamint ásványi anyag tartalma pótolja a szervezet számára szükséges napi mennyiség egy részét, amely télen különösen fontos.

    Az édességek jelentik talán a legnagyobb kísértést mindenki számára, ezért igyekezzünk elkerülni a folyamatos nassolást: a sütemény és szaloncukor legyen az étkezés utáni desszert.

    Az ételek mellett az italok fogyasztásakor is érdemes odafigyelnünk. Mivel az alkohol ilyenkor ugyanúgy megtalálható az asztalokon, mint az üdítő vagy az ásványvíz, ebben az esetben is nagyon fontos a mértékletesség és a minőség. Vizet azonban bőven fogyasszunk, a napi 2 - 3 liternyi folyadékbevitelről az ünnepek alatt sem szabad megfeledkeznünk.

    "Amellett, hogy odafigyelünk az étkezésre és a megfelelő folyadékbevitelre, nem szabad elhanyagolnunk a rendszeres testmozgást sem. A vacsora utáni nagy séta, a szánkózás és a hógolyózás (hóhiány esetén a "párnacsata") nem csak egészséges, de igazán kellemes program az egész család számára" - tette hozzá a doktornő.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont