2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Mi tegyünk a mínuszok ellen?

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-07-05

    A tartósan fennálló, vagy hirtelen bekövetkező hideg kellemetlen pillanatokat okozhat számunkra, ha nem öltözünk az évszaknak megfelelően, és nem viszünk magunkkal sapkát és sálat. Ki szeret átfagyott kézzel vagy lábbal ácsorogni a hóban, vagy ki szereti, ha az arcába fúj a jeges szél? Az alábbiakban Dr. Nagy Judit, a Budai Egészségközpont belgyógyász, háziorvos szakorvosa ismerteti velünk, hogy milyen következményekkel járhat, ha nem védekezünk kellően a hideg ellen.

    "A nem megfelelő ruházat első sorban megfázáshoz vezethet, amelynek akár súlyosabb szövődményei is lehetnek. Öltözzünk rétegesen annak érdekében, hogy ha meleg van, le tudjunk venni néhány ruhadarabot. Ha tudjuk, hogy hosszú ideig fogunk a szabadban tartózkodni, vegyünk vastag zoknit, kesztyűt, viseljünk sapkát és tegyünk a nyakunkba meleg sálat. Az sem árt, ha viszünk magunkkal plusz pulóvert. A hideg miatt bőrünk kiszáradhat, ezért a bőrpanaszok elkerülése érdekében arcunkat és kezünket télen ápoljuk intenzívebben" - mondta Dr. Nagy Judit.

    Ha érezzük, hogy fázunk, mozgassuk meg a fázós részeket, ezzel is serkentve a vérkeringést. Ha túrázni, síelni indulunk, mindig alkalmazkodjunk a kinti hőmérséklethez és öltözzünk a tevékenységnek megfelelően. Ha autóval indulunk útnak, akkor is öltözzünk úgy, mintha gyalogosan közlekednénk. Az autóban mindig legyen elegendő üzemanyag annak érdekében, hogy tudjuk fűteni az autót, ha esetleg dugóba kerülnénk vagy az útviszonyok miatt több órás ácsorgásra kényszerülnénk. Legyen az autóban pléd, plusz pulóver és zokni. Ha fagyással találkozunk, az első és legfontosabb, hogy a fagyott testrész vérkeringését helyreállítsuk. Fokozatosan melegítsük, és ne tegyük meleg vízbe!

    "Sokan szenvednek az alacsony hőmérséklet hatására jelentkező hidegallergiától. A betegség különböző tünetekkel járhat, mint például a bőrpír, viszketés, kiütés, bőrfájdalom vagy bőrhólyagosodás. Az említett tünetek meleg hatására elmúlnak. Aki hidegallergiában szenved, annak arra is figyelnie kell, hogy ne igyon hideg folyadékot, vagy ne menjen hirtelen a hideg vízbe. Az allergiás reakció ugyanis ekkor is jelentkezhet, és a szervezetet ért sokk nyelési és légzési nehézséget is okozhat" - tette hozzá a doktornő.

    Az asthma betegségben szenvedők már gyakorlottak, mert a hideg gyakran provokálhatja a nehézlégzést. Ennek ismeretében sállal az arc előtt (sportolásnál különösen) javasolt kimenni a szabadba. Mindazok számára pedig, akik allergiás asthmáról nem tudnak, de nehézlégzésük, száraz köhögésük fokozódik a hidegben, figyelem felkeltő lehet, hogy asthma irányában tüdőgyógyászhoz érdemes fordulni.

    "Fontos orvosi tanács, hogy,akik megfáznak, felső légúti betegséget kapnak, azoknak az egy-két nap melegben tartózkodás a legfontosabb terápia. Különös tekintettel emelem ezt ki, hiszen a betegségbe visszaesés leggyakoribb oka, hogy nem fekszik ki a páciensek, valamint a lázcsillapítók szedése mellett izzadtan mennek a szabadba és még súlyosabban megbetegszenek." - mondta Dr. Nagy Judit.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont