2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    A napozás veszélyei

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-07-05

    Milyen veszélyek leselkednek ránk napozás közben?

    A napozás az egyik kedvenc nyári időtöltésünk annak ellenére, hogy számos veszélyt is tartogat számunkra. Szerencsére egyre többen figyelnek arra, hogy megelőzzék a napégést, ezáltal csökkentve a bőrrák kialakulásának esélyét. A közismert veszélyek mellett azonban fontos tisztában lennünk a kevésbé elterjedt kockázatokkal is!

    Óvatosabbnak kell lennünk például akkor is, ha a napon eltöltött órák után bőrünk viszket, ég, kivörösödik, apró kiütések, esetleg hólyagok jelennek meg rajtunk. A legtöbben ilyenkor azonnal "napallergiát" diagnosztizálunk magunkon - tévesen. A napfény okozta bőrbetegségekben a tünetek belső, máskor külső tényező vagy genetikai ártalom folytán kórosan fényérzékennyé vált bőrön fejlődnek ki. A fényérzékenység kialakulását tekintve lehet toxikus vagy allergiás. A betegség kialakulásáról és kezeléséről Dr. Fáy Andrea, a Budai Egészségközpont bőrgyógyásza tájékoztat bennünket.

    "Fontos tudatosítanunk magunkban, hogy az UV-sugarak nem csak napozás közben, hanem szinte minden pillanatban érnek bennünket. Épp ezért nem elegendő csak akkor bekenni a testünket, amikor a napon fekszünk. Fokozottan figyelnünk kell bőrünk reakcióira, ugyanis panaszaink évekig is visszatérhetnek, ha egyszer fényérzékennyé váltunk"- mondta a doktornő.

    napozas

    A toxikus fényérzékenység

    A toxikus fénykiütés mindenkin kialakulhat, a nap/UV fény és a fényérzékenyítő faktor hatására, érthető tehát, hogy sokkal gyakoribb, mint az allergiás típusú fényérzékenység. A tünetek leggyakrabban a napégéshez hasonlítanak. A napnak kitett területeken bőrünk megduzzad, éles szélű bőrpír, esetleg csalánkiütés vagy hólyagok alakulnak ki rajta, akár már rövid napfürdő után is. A tünetek sok esetben napokig, ritkán hetekig megmaradhatnak. A vöröses, élesen elhatárolható gyulladást az UVA- és UVB sugarak, valamint a fényérzékenységre hajlamosító anyagok együttesen okozzák. Ilyen anyagokat tartalmaznak egyes növények és zöldségfélék, mint például a krizantém, az őszirózsa, a dália, a napraforgó, a petrezselyem, a sárgarépa, a paszternák, a zeller, az ánizs, az édeskömény vagy a különböző citrusfélék. Fénykiütések keletkezhetnek továbbá a bergamottolajat tartalmazó parfümöktől is. Cukorbetegség kezelésére felírt tabletták, egyes nyugtatók, vizelethajtók, különböző gyulladásgátlók vagy szívritmust szabályozó gyógyszerek szedése szintén ehhez a típusú bőrreakcióhoz vezethet. A tünetek hűsítő és gyulladást csökkentő krémmel enyhíthetők. A betegség az esetek többségében barna, szürkésbarna pigmentációt hátrahagyva gyógyul.

    Az allergiás eredetű fényérzékenység

    Az allergiás eredetű fényérzékenység a napfény, illetve különféle vegyszerek, kozmetikumok, valamint egyes belsőleg vagy külsőleg alkalmazott gyógyszerek (ún. fotoallergének) együttes hatására kialakuló - immunológiai reakción alapuló - megbetegedés. Ilyen külsőleg alkalmazott szerek lehetnek a fertőtlenítők, a pipereszappanok, a fényvédő krémek és a parfümök. A szájon át szedett tabletták közül a fenotiazint tartalmazó nyugtatók, antimikróbás szerek közül például a szulfonamidok, kinolonok, valamint egyes helyileg alkalmazott nem-szteroid gyulladáscsökkentők, gombaölők, antiviralis szerek jelenthetnek veszélyt.
    A tünetek az ekzemához hasonlíthatók és elsősorban a szisztémásan alkalmazott gyógyszerek esetén a kiütések testünkön diffúzabban helyezkednek el. A gyulladás heveny, viszkető érzéssel jár, olykor nedvedzik. Későbbiekben a tünetek esetenként csupán a napfény hatására is megjelenhetnek és krónikus ekzema képében hosszú ideig fennállhatnak. Ilyenkor a viszkető érzés erősen fokozódik, bőrünk megvastagszik és hámlani kezd. A gyógyulást a fényvédelem és a kiütéseket okozó gyógyszerek lehetőség szerinti elhagyása segítheti elő. A viszketés mérséklésére antihisztaminok, az akut tünetek csökkentésére helyi kortikosteroid készítmények javasoltak.

    "Mindenképp forduljunk orvoshoz, ha tüneteink a fenti kezelések hatására sem csökkennek vagy múlnak el, mert a fényérzékenység súlyosabb következményekhez is vezethet"- tette hozzá Dr. Fáy Andrea.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont