2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Nem csak a faktorszám fontos!

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-07-05

    A naptej vásárlásnak is vannak szabályai, amit érdemes betartanod, hogy megfelelő védelmet nyújtson a krém, amit vettél. Dr. Fáy Andrea a Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvos tanácsai segítenek, hogy jól dönthess.

    naptej

    Fontos a bőrtípus

    Több egyéni paramétertől függ, hogy melyik naptej a leghatásosabb számodra, ezek közül az egyik legfontosabb azt tudnod, hogy melyik bőrtípushoz (fototípushoz) tartozol. A legmagasabb faktorszámú krémekre az egyes és a kettes típus tagjainak van szükségük és azoknak, akiknek sok anyajegy található a testén.

    Az egyes csoportba azok az egészen világos bőrűek tartoznak, akiknek vörös vagy világos szőke a hajuk és világos, leggyakrabban kék színű a szemük, erősen szeplősek. A kettes típust szintén világos bőrűek alkotják, akiknek világos vagy közép szőke a hajuk és kék, zöld vagy szürke a szemük, szeplősödésre hajlamosak. A két csoport közös jellemzője, hogy rögtön leégnek, ezért az 50 faktoros naptej a leghasznosabb számukra. A harmadik leggyakoribb típusra jellemző, hogy az alap bőrszínük halványbarna, csak intenzív napsütésben égnek le, könnyen barnulnak. Ide a szőkésbarna, barna hajú és barna szemű emberek tartoznak, akik számára nem szükséges az extrém védelem legfeljebb csak a nyaralás első napjain. Sötétbarna haja és kreol bőre van azoknak, akik a negyedik típusba tartoznak, gyorsan és könnyen barnulnak, nem szeplősödnek. Megfelelő védelem mellett a leégésre csak kis esélyük van. Közép-Európára az I-IV bőrtípus a jellemző. A két sötét V-ös és VI-os (vagy negroid) fototípusra (arab, afrikai rassz) jellemző , hogy egyáltalán nem égnek le - ismertette a hat csoport jellemzőit a doktornő.

    A jó naptej

    A fényvédő krém vásárlásakor a leggyakoribb és sokszor az egyetlen tulajdonság, amit figyelembe vesznek a faktor szám, ami a csomagoláson fel van tüntetve. Ez az SPF azaz Sun Protection Factor a fényvédő hatékonyságát jellemzi. Az érték megmutatja, hogy a fényvédő használatával hányszor hosszabb időt tölthetünk napon , anélkül, hogy leégnénk. A számozást a közelmúltban egységesítették, így a legmagasabb értékű naptej jelenleg az 50-es, ami maximálisan véd. Dr. Fáy Andrea arra hívja fel a figyelmet, hogy vannak még más kritériumok is aminek, a naptejnek meg kell felelnie. A választás során érdemes olyan terméket keresni, ami fotostabil. Ezek lassabban bomlanak le, mint a nem fotostabil társaik, így hatékonyabban védenek a nap káros hatásai ellen. A fényvédők mechanizmusuk alapján két csoportot alkotnak, a fizikait és a kémiait. A fizikai fényvédők nem érzékenyítenek, a bőrön megtapadva visszaverik a sugarakat, hátrányuk, hogy kozmetikailag kevésbé kellemes a használatuk. A fizikai fényvédők bőrbe beszívódó kémiai anyagot nem tartalmaznak, ezért kisgyermekek (1 éves kor alatt mindenképpen!) és a fényvédőkre túlérzékeny felnőttek számára ajánlottak. A kémiai fényvédők a felszívódás után elnyelik a sugarakat. Előnyük, hogy kozmetikailag kellemesebbek, nem színezik a bőrt, ugyanakkor gyakrabban okoznak allergiás rekciót. Használatuknál fontos kiemelni, hogy a napozás előtt fél órával bekenjük a bőrt.

    Krém, tej és olaj

    Hogy a fényvédő termékek kozmetikai szempontból is megfelelőek legyenek és minél könnyebben lehessen őket a bőrünkre felvinni, a fényvédők különböző formákban olaj, krém, naptej állnak rendelkezésre. A napolaj a leginkább zsíros, ezért nem szabad zsíros bőrön alkalmazni. A krémek olaj a vízben emulziók, könnyebben beszívódnak a bőrbe, a legkevésbé zsíros forma pedig a naptej. Így az is fontos, hogy a bőröd minőségének megfelelő változatot vásárolj, hogy ne ronts a gyakori krémezéssel az állapotán.

    A helyes használat

    Nem szabad elfelejtened, hogy bármilyen körültekintően is választasz a naptejek közül, ha nem tartod be a napozásra vonatkozó szabályokat sérülhet a bőröd. Tizenegy és délután négy között nem szabad napoznod, közvetlen fénynek kitenni magad. Strandolásnál, fürdés közben se feledkezz meg a védelemről, használj vízálló terméket és miután kijöttél a vízből, újból kend be magad. Az arcodon, válladon, a fénynek jobban kitett területeken használj magasabb faktorú naptejet, mint a testeden. Ne csak arra figyelj, hogy mennyit viszel fel a bőrödre, hanem a rendszerességre is ügyelj. Lejárati időn túl ne használd a megmaradt naptejet, mert az így veszít hatékonyságából. Ma már tartósítószer nélküli, illatanyagmentes, hipoallergén termékeket is lehet kapni, ha tudod magadról, hogy érzékeny vagy, vásárolj ilyen készítményeket.

    Forrás: femina.hu


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont