2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    A terhességi cukorbetegség megelőzhető

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-07-05

    Terhességi cukorbetegség

    A nők életének egyik legizgalmasabb és legfelelősségteljesebb időszaka az a kilenc hónap, amikor babát várnak. Ilyenkor a legfontosabb, hogy saját és leendő gyermekük egészségére, épségére odafigyeljenek. A várandósság idején az egyik leggyakoribb kóros állapot a cukorbetegség, annak is egy speciális formája, a terhességi cukorbetegség, amelynek hátteréről, kezeléséről és megelőzéséről a Budai Egészségközpont endokrinológusa, Dr. Pusztai Péter tájékoztat bennünket.

    terhesseg

    "A terhesség alatt megnövekedett inzulinigény az egészséges nőknél nem okoz problémát, azoknál a leendő anyukáknál azonban, akik mozgásszegény életmódot folytatnak, nem megfelelően táplálkoznak, súlyfelesleggel küzdenek, ikerterhességük van, 40 év felettiek vagy genetikailag hajlamosak rá, terhességi cukorbetegség alakulhat ki" - mondta Dr. Pusztai Péter.

    A várandósság ideje alatt természetes módon nő az inzulin iránti igény, a 27. héten kétszeresére, a 36. héten pedig akár három-négyszeresére, mivel más, az inzulinnal ellentétes hatású hormonok szintje megsokszorozódik a szervezetükben.

    A terhességi diabétesz általában nem jár a cukorbetegség általános tüneteivel - bőrviszketéssel, gyakori vizeletürítéssel, túlzott fáradékonysággal - leggyakrabban a kismama teljesen tünetmentes marad. A cukoranyagcsere egyensúlyának felbomlására ez utóbbi esetben is legkésőbb a terhesség 24-28. hetében végzett cukorterheléses vizsgálat során fény derül. A terhességi diabétesz kezelésének két alappillére a megfelelő étrend és annak kiegészítéseként szükséges lehet inzulinkezelés is. Az étrendi kezelés célja az anya és magzat számára szükséges tápanyagok biztosítása, normális vércukorszintek fenntartása mellett. A napi minimális energiabevitel 1600 kcal, ennek alapján napi 160 gramm szénhidrát bevitele lehetséges. A kismamák napi ötször étkezhetnek pontosan három óránként, és a terhesség után is legalább további hat hétig kell tartani a korlátozott étrendet. Abban az esetben, ha a diéta ellenére még mindig magas - 6.7 mmol/l feletti - a kismama vércukorszintje étkezés után, orvosi felügyelet mellett inzulinkezelés szükséges.
    Az inzulinhiány következtében gyakrabban fordul elő koraszülés, fejlődési rendellenesség vagy terhességi toxémia. Csökken a méhlepény működése is, ezért romlik a magzat oxigén- és tápanyagellátása, amely a magzat elhalálozásához vezethet.

    Fontos szem előtt tartani azt is, hogy azoknál a nőknél, akiknél az orvosok a terhesség alatt a fenti diagnózist állítják fel, később kialakulhat a 2-es típusú cukorbetegség is. Ezért fontos hangsúlyozni, hogy a szülést követően a diagnózis megerősítése céljából újabb vércukor terheléses vizsgálat szükséges.

    "Nem lehet elég sokszor hangsúlyozni, hogy rendszeres testmozgással, egészséges és jól összeállított étrenddel, valamint az ideális testsúly fenntartásával a legtöbb betegség megelőzhető. A nőknél életük során ezek a szempontok még inkább előtérbe kerülnek, hiszen nekik előbb-utóbb nem csak saját, hanem leendő gyermekük egészségére is vigyázniuk kell."- tette hozzá a doktor úr.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont