2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Útipatika a gondtalan nyaralásért

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-07-05

    A nyár egyik leginkább várt pillanata, amikor pár napra pihenni indulunk. Miközben izgatottan csomagoljuk a bőröndjeinket, a legtöbbször eszünkbe sem jut, hogy a nyaraláskor egy kisebb baleset vagy egy hirtelen jött megbetegedés milyen könnyen elronthatja idillünket. Pedig ha kellően felkészülünk, az egyszerűbb betegségeket könnyen kezelhetjük anélkül, hogy ismeretlen orvoshoz vagy gyógyszerészhez kellene fordulnunk panaszainkkal.

    A Budai Egészségközpont összegyűjtötte, milyen esetekre érdemes felkészülni az utazás előtt, és milyen szempontok alapján állíthatjuk össze könnyedén saját útipatikánkat.

    "A nyaralásra mindig vigyük magunkkal azokat a gyógyszereket, amelyeket krónikus vagy időszakosan megjelenő betegségünk miatt folyamatosan vagy alkalmanként szedünk. Mindig tartsuk azonban észben, hogy ha az utazás alatt a tüneteink nem múlnak el pár napon belül, feltétlenül keressük fel a helyi orvosi rendelőt!" - mondta Dr. Nagy Judit, a Budai Egészségközpont háziorvosa.

    7 tanács a váratlan betegségek megelőzősére, kezelésére:

    • Enyhe nátha, megfázás esetén: A nátha első tünetei jól kezelhetők forró vízben oldódó készítményekkel, torokfertőtlenítő tablettával, illetve orrcseppel vagy spray-vel. Emellett egy forró gőzfürdő is enyhíteni tudja a panaszokat.
    • Láz- és fájdalomcsillapításra, napszúrás ellen: Láz és fájdalom csillapítására leginkább a paracetamol, az acetilszalicilsav vagy a naproxen hatóanyagú gyógyszerek ajánlottak. Ha a napszúrás tüneteit - fejfájás, hányinger, hányás, láz - észleljük magunkon, a panaszokat lázcsillapítóval csökkenthetjük a legjobban. A mielőbbi gyógyulás érdekében tegyünk a homlokunkra hideg vizes borogatást és feküdjünk besötétített helyen.
    • Gyomorrontás, hasmenés esetén: Mindkét betegség kezelésénél a legfontosabb, hogy koplalni kezdjünk és igyunk sok folyadékot, lehetőleg ásványvizet és teát. A gyógyulásban az aktív szén (Carbo activatus) is segít. Erős hasmenés esetén figyeljünk oda a só és az elektrolit pótlására. Jó, ha ilyen esetekre az útipatikánk tartalmaz görcsoldót is.
    • Napégés esetén: A legalapvetőbb, amit a saját egészségünkért tehetünk, hogy megelőzzük a napégést! Ennek érdekében mindig használjunk magas faktorszámú fényvédőt, naptejet és a déli órákban ne tartózkodjunk a napon. Ha mégsem voltunk elég óvatosak, akkor dexpanthenol tartalmú spray-vel csökkenthetjük a kellemetlen, izzó érzetet. Szúnyog- és rovarcsípés ellen: A szúnyog- és rovarcsípések ellen leghatékonyabbak a minimum 30%-os dietil-toluamid, rövidítve DEET, hatóanyagú termékek. Enyhe allergiás reakciók esetén - amikor a csípés helye megdagad, és a környéke bevörösödik - igyunk legalább 500 mg-os kalcium pezsgőtablettát is.
    • Fertőzések, vírusok elkerülésére: A nyaralásra érdemes víz nélkül használható kézfertőtlenítő gélt vinni. Külföldön csak palackozott vizet igyunk, csapvízzel még a fogmosás sem célszerű. A fertőzések elkerülése érdekében nem ajánlott a nyers zöldségek és gyümölcsök fogyasztása sem.
    • Kisebb sebek, sérülések ellátására: Kisebb balesetek után a sebet és környékét először bő vízzel mossuk le, majd alaposan fertőtlenítsük, végül kötszerrel vagy sebtapasszal ragasszuk le a sérült területet. Erősen (főleg földdel) szennyezett sebbel forduljunk orvoshoz, mert ilyen esetekben kötelező a TAT (tetanus-anatoxin) védőoltás beadása.

    Jó utat és kellemes pihenést kíván a Budai Egészségközpont!


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont