2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Szívügyünk az alacsony koleszterinszint

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-06-29

    Rohanó életvitelünk és megváltozott táplálkozási szokásaink következtében egyre hajlamosabbá válunk a "civilizációs betegségekre". Ezek közé soroljuk a hypercholesterinaemiát - vagyis a magas koleszterinszinttel járó állapotot is -, amely napjainkban egyre gyakrabban kerül diagnosztizálásra. A koleszterin egy "zsírszerű anyag", mely a szervezetben az életfontosságú funkciók ellátásához nélkülözhetetlen : energiát ad, tápanyagként szolgál egyes sejtek felépítéséhez, működéséhez, epesavak, bizonyos hormonok, vitaminok alkotórésze. Ha azonban a koleszterinszint tartósan megnövekszik a vérünkben, akkor ez kiinduló tényezője az érelmeszesedés folyamatának, ezáltal komoly szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet . A betegség kialakulásáról, okairól és kezelési módjairól Dr. Bartos Tímea, a Budai Egészségközpont belgyógyász szakorvosa ad bővebb tájékoztatást.

    "Sajnos sokan csak akkor szembesülnek azzal, hogy magas a koleszterinszintjük, amikor már a komolyabb problémák jelentkeznek, holott rendszeres szűréssel, egyszerű rutin vérvétellel ez a gyakori betegség is korán kiszűrhető" - hívja fel figyelmünket Dr. Bartos Tímea

    A koleszterin 2 forrásból áll rendelkezésre: részben a táplálékkal kerül a szervezetbe, részben szintetizálódik. A koleszterint fehérjék szállítják a vérben, és attól függően, hogy milyen fehérjékhez kapcsolódik, beszélhetünk HDL- és LDL altípusról. A HDL védő szerepet tölt be, felveszi és visszajuttatja a felesleges zsírt a májba, valamint antioxidánsokat is tartalmaz. Az LDL viszont lerakódik az érfalba. Amennyiben túlságosan magas az LDL (tehát "káros" ) koleszterin vérszintje, felhalmozódik az érfalak belsejében, és szűkíti átmérőjüket. Ennek következtében csökken a vérátáramlás, de akár az ér teljes elzáródása is bekövetkezhet , így növeli a szív - vagy agyi infarktus kockázatát.

    Ideális esetben (tünetmentes, alacsony kockázatú pácienseknél) az összkoleszterin nem több mint 5,2 mmol/l, amelyből minimum 0,9 mmol/l a HDL mennyisége, az LDL 2,6 mmol/l alatti. Egyéb esetben a célértékek ennél jóval szigorúbbak.

    A magas koleszterinszint három leggyakoribb kiváltó oka a genetikai hajlam, egyes anyagcsere betegségek, illetve az esetek legnagyobb többségében a helytelen táplálkozás. A jó és a rossz koleszterin egyensúlyának felborulását mozgással kombinált diétával próbálhatjuk meg helyreállítani. A diéta során minél inkább mérsékelnünk kell az állati eredetű ételek bevitelét, míg növényi eredetű élelmiszereket változatlan mennyiségben fogyaszthatunk. Utóbbiak közül is érdemes a magasabb rosttartalmúakat választani, illetve célszerű növelni étrendünkben a zöldségek és gyümölcsök mennyiségét. Előnyös a szárnyasok, borjú, a pisztráng, lazac, mogyoró fogyasztása. A kis mennyiségű (!) alkohol növeli a HDL szintet. Mellőzzük a nassolnivalókat! Fehér liszt helyett válasszuk annak teljes kiőrlésű változatát, tej és tejtermékek esetében pedig az alacsony zsírtartalmúakat. Kerüljük a májat, a velőt, egyéb belsőségeket, a baromfik és sertések bőrét, a szalonnát, vajat, tejszínt és a tojássárgáját, mert ezek tartalmaznak . A diéta idejére a napi koleszterin bevitelt 200 mg alá kell csökkenteni. Ezek betartása mellett fontos, hogy naponta 2-2,5 liter vizet igyunk, és mellette heti 3-4 alkalommal minimum fél órát sportoljunk is, utóbbi dinamikus testmozgás legyen. A diéta szükségességét, időtartamát és a pontos étrendet is célszerű orvossal egyeztetnünk, aki felügyeli állapotunkat, és ha kell, gyógyszerrel egészíti ki a kezelést.

    "A megfelelő koleszterinszint eléréséhez, illetve megőrzéséhez elengedhetetlen a helyes táplálkozás, azonban nem szabad elfeledkeznünk az egyéb hajlamosító tényezőkről sem. A dohányzás, a stressz, a fizikai aktivitás hiánya, a túlsúly, de akár a menopauza, ill. egyéb hormonális eltérések, vagy bizonyos gyógyszerek szedése is növelhetik a magas koleszterinszint kialakulásának kockázatát. Egészségesebb életmóddal és rendszeres szűrésekkel azonban csökkenthetjük a szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezető kór valószínűségét" - tette hozzá a doktornő.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont