2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    A bőrápolás alapkövei

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-06-29

    A Medicina Egészségpénztárnál az április a bőr hónapja, így a tavasz első napjaiban minden gondolatunk a bőr körül forog majd. Gondolta volna például, hogy felülete - egy felnőtt embernél - közel két négyzetméter, a tömege pedig körülbelül három kilogramm? Ezt, és még sok más dolgot is megtudhat a Budai Egészségközpont kiváló bőrgyógyász főorvosától, Dr. Fáy Andreától.
    A bőr az emberi szervezet legnagyobb kiterjedésű, a külvilággal közvetlenül érintkező szerve, ami számos összetett funkciót lát el. Véd a külső behatások ellen, fontos szerepet játszik a fényvédelemben , a belső hőmérséklet szabályozásában, valamint az immunitásban is. Mint érzékszerv közvetíti a fájdalom, hő, és tapintás érzeteit. Emellett a szervezet egészével történő harmonikus együtt működésben még számos más fontos feladatot is végez. Mindezek mellett a bőralja védi belső szerveinket, és energiatartalékot biztosít a szervezetünk számára.

    Táplálkozzon okosan!

    A bőr állapota jelzi a külvilág felé az ember belső egyensúlyát, táplálkozási szokásait vagy kóros szenvedélyeit, alkalmanként betegségeit. Épségét és szépségét az életmód, a táplálkozás, az anyagcsere folyamatok, a hormonrendszer és a környezeti faktorok - időjárás, a levegő páratartalma, a légszennyeződés - is befolyásolják.

    A rendszertelen táplálkozás, a manapság divatos fogyókúrák, vagy ellenkezőleg a túlzott vitaminfogyasztás, a nem elégséges pihenés, a stressz, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás mind mind kihatnak a bőrünkre.

    Dr. Fáy Andrea úgy véli, hogy a táplálkozástudomány fejlődésével - a kutatások eredményeként - mindig újabb és újabb szempontok kerülnek a figyelem középpontjába: az 1970-es években a kalória, a 80-as években a lipidek és az ásványi anyagok - calcium, magnézium -, 1990-ben a vashiány, később az antioxidánsok, és körülbelül három éve az omega3 is a fókuszba került. Vajon miért?

    Az omega 3 és omega 6 az esszenciális zsírsavak csoportjába tartozó, számos biológiai funkciót betöltő, többszörösen telítetlen zsírsavak. Fontos feladatot játszanak a sejtmembrán szerkezetében, ezért az egészséges bőr számára nélkülözhetetlenek. Részt vesznek a gyulladások, a véralvadás és az immunrendszer szabályozásában. Érdekes, hogy ezeket a zsírsavakat az emberi szervezet nem képes előállítani, hanem a táplálkozás során készen kell felvennie. A szervezet linolsav ellátásában keletkező hiány következtében a bőr kiszárad, hámlik, sérülékennyé válik. Ha ezt meg kívánjuk előzni, fogyasszunk sok omega 3-ban gazdag ételt: diót, mogyorót, repcét és tengeri halakat.

    A szépségért tenni kell

    Az egészséges, ép arcbőr kozmetikai szempontból is alapvető fontosságú, hiszen sokszor szépnek tartunk egy szép bőrű egyént akkor is ha arca szimmetria szempontjából nem egészen kifogástalan. A bőrt három réteg : a hám, a kollagén és elasztikus rostokban gazdag irha és a bőralja alkotja.

    A legkülső réteg a hámréteg, mely közvetlenül érintkezik környezetünkkel. Ez a rész nem tartalmaz ereket és idegeket. Sokak számára nyilvánvaló ugyan, de érdemes megjegyezni, hogy a hámréteg folyamatosan cserélődik, ami azt is jelenti, hogy a hámsejtek állandóan megújulnak.

    Az utóbbi évtizedekben egyre többet tudunk a táplálkozásról, a tápanyagokról és nyomelemekről illetve azok felszívódásról. A bőr működéséhez is szükséges tápanyagok hiánya kialakulhat ha a táplálékunk ezeket nem vagy csökkent mennyiségben tartalmazza, de kialakulhat felszívódási zavar kapcsán is.

    Sokszor a bőrtünetek jelzik számunkra bizonyos vitamin illetve nyomelem hiányát. Nézzünk egy példát! Egy átlagos felnőtt ember szervezetében kb. 2.5 g cink van. Speciális diéták - vörös hús, sajt pl. parmezán sajt, tejtermékek kiiktatása az étrendből -, felszívódási zavarok, májbetegségek vagy krónikus alkoholizmus eredményeként a cink mennyisége a határértékre csökkenhet. Ha a cink veszélyesen lecsökkent a szervezetünkben, cinkhiány lép föl. A bőrünk azonnal jelzi, hogy gond van: hajhullás, elhúzódó sebgyógyulás, pattanás, zsíros seborrhoeás bőr, tenyéri talpi hámlás, vagy - súlyos hiány esetében - hasmenés is jelzi a hiányzó elemet. A cink egyébként több mint 100 fontos enzim alkotórésze , így elengedhetetlenül szükséges a zsír, fehérje és szénhidrát anyagcserében, valamint a DNS és RNS szintézisben. Részt vesz emellett a szervezet immunvédelmében, de segít a szabadgyökök elleni harcban is.

    Megkerülhetetlen tény tehát, hogy bőrünk szempontjából elengedhetetlenül fontos a helyes táplálkozás, hiszen az étkezésnek létfontosságú szerepe van azoknak a tápanyagoknak a bőrbe való eljuttatásában, amelyeket nem képes maga a bőr előállítani, de amelyekre szüksége van a fejlődéshez, megújuláshoz és az egészséges működéshez. Ugyanakkor a helyes bőrápolással valamint a megfelelő készítmény kiválasztásával bizonyos tápanyagokat, nyomelemeket a bőrön keresztül is pótolni tudunk.

    Forrás:

    medicinapenztar.hu


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont