2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Altatásban jobb a vastagbéltükrözés

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-07-04

    Mind a betegnek, mind az orvosnak kényelmesebb a vastagbéltükrözés, ha azt altatásban végzik - állapították meg a Semmelweis Orvostudományi Egyetem kutatói. A sokszor elkerülhetetlen, viszont igen kellemetlen beavatkozás alatt a végbélen keresztül mintegy másfél méter hosszú műszercsövet vezetnek be, melynek tükörrendszere lehetővé teszi a bél nyálkahártyájának vizsgálatát, felvételek készítését a gyanús területekről.

    A vizsgálatot gondos előkészítés után végzik el, a páciens legtöbbször nyugtatót kap, mielőtt a vizsgálóasztalra feküdne. Mivel a beavatkozás kellemetlen, ezért sokszor a páciensek nem adják beleegyezésüket annak elvégzésére, akár még panaszaikat is letagadják, hogy elkerüljék a tükrözést.

    Szegő Eszter, Iványi Zsolt, László András és Gál János 60 felnőtt beteg béltükrözését végezte úgy, hogy a vizsgált személyek választhattak: altatásban kérik a tükrözést, vagy a szokásos módon nyugtató, fájdalomcsillapító gyógyszerekkel enyhítve a kellemetlenségeket. Valamennyi személy vizsgálatát ugyanaz a nagy gyakorlattal rendelkező szakorvos végezte.

    A béltükrözés befejezése után a munkacsoport megkérte mind a vizsgáltakat, mind a vizsgálatot végző doktort, hogy osztályozzák a diagnosztikus beavatkozást. A betegek egyes osztályzatot adtak, ha a beavatkozás kínzó, fájdalmas volt és tízest, ha semmilyen kellemetlenséget nem tapasztaltak. A vizsgáló egyessel minősítette a könnyű feladatot és ötöst adott, ha a vizsgálat elvégzése nehéz volt.

    A tanulmányban azt is mérték, hogy az altatásban lebonyolított beavatkozás mennyi időt vett igénybe a nem altatott betegek vizsgálatához képest. Kiderült, hogy a két csoport tagjai gyakorlatilag azonos ideig foglalták le a vizsgálati helyiséget. Az altatásban végzett béltükrözés viszont mind a betegek, mind a kezelőorvos számára lényegesen kényelmesebb és jobb volt, mint a hagyományos módon végzett beavatkozás. A tanulmányt az Interventional Medicine and Applied Science közölte.

    Forrás: INDEX/MTI, 2012. január 4.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont