2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Egészséges életmóddal az ízületek védelmében

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-06-29

    Szorosabbra fűzi kapcsolatát a XII. kerületben működő Budai Egészségközpont és a Hegyvidéki Önkormányzat. Az együttműködés keretében az Egészségesen a Hegyvidéken Szabadegyetem idei első előadásán dr. Lajos Éva, az Országos Gerincgyógyászati Központot is magában foglaló intézet orvos igazgatója, ortopéd szakorvos beszélt az ízületi megbetegedésekről.

    Az ízületi betegségek felismerése és kezelése multidiszciplináris területnek számít, hiszen a betegekkel többféle orvos szakma képviselője, így a reumatológus, az ortopéd szakorvos és a traumatológus is foglalkozik.

    A mozgásszerv-rendszert a csontok, az ízületek, a szalagok és az izmok alkotják, amelyek állandó változásban vannak: a fiatal felnőttkor eléréséig felépülnek, megerősödnek, majd az idő előre haladtával fokozatosan veszítenek terhelhetőségükből. Kiemelt szerep hárul a csontvázrendszerre - minden embernek 206 csontja van -, amely a mozgás passzív szerveként ásványi anyag raktárként működik, valamint részt vesz a szervezet védelmében, a vérképzésben és az anyagcsere folyamatokban.

    Valamennyi csontot folytonos és megszakított kapcsolatok kötik össze, előbbire példa a porckorong és a foggyökér, míg utóbbi csoportba az ízületek tartoznak. A kívülről inakkal, izommal és szalagokkal körülvett ízület legfontosabb alkotórésze a csontfelszínt borító üvegporc, az ízületi üreg, és az ízületi folyadékot termelő ízületi tok.

    Betegségei az ízületi gyulladás (arthitis), más betegséghez társulóan, az ízületi felszínek felmorzsolódása, illetve megduzzadása (arthropathia), és a porcfelszín elhasználódása, az ízületi kopás (arthrosis).

    A porcsejt anyagcserezavarával indul, majd ezt követi a porcszövet fokozatos leépülése. Ennek következménye a a funkcionális zavar. A kóros átalakulás révén az elpusztult porcfelszín alatt a csontszövetben ciszták alakulnak ki, az ízületek csontos végein pedig felrakódások keletkeznek.

    Az ízületi kopás a hatvan éven felüliek mintegy hetven százalékát érinti, leggyakrabban elsősorban a kéz csontjaiban, a csípőben, a térdben és a gerincben jelentkezik. Négy stádiuma van, a folyamat végén, amikor a csont már közvetlenül a csonttal érintkezik, létrejön az ízületi blokk, a merev ízület.
    Vezető tünetei kezdetben az indulási fájdalom, majd kialakul a terhelési, végül a nyugalmi fájdalom. Első jel lehet a crepitáció, ami a a mozgáskor jelentkező ropogás, de észlelhetjük ezt feszesebb ízületek esetében is.

    Mivel a kopások megjelenésében az életkor, az örökletesség és a különböző sérülések mellett a túlsúly is komoly szerepet játszik, így a helyes táplálkozás és rendszeres mozgás nem csupán a panaszokat csökkenti, hanem segít a betegség kialakulásának megelőzésében. A rendszeres testmozgásnak a fogyasztáson kívül azért van jelenősége, mert erősíti az izomzatot, amely ezáltal nagyobb támasztékot tud adni az ízületeknek, tehermentesíti pl. a gerincoszlopot.

    Elhízás esetén ugyanakkor figyelni kell arra, hogy a testedzéssel ne erőltessük meg túlzottan az ízületeket ezért, ha fájdalom jelentkezik, azonnal csökkentsük a napi aktivitást. . Ízületkímélő mozgásforma az úszás, célzott, betegségre, állapotra szabott mozgás a gyógytorna, és fontosak az olyan szabadidős mozgásformák, mint kerékpározás, a kocogás.

    Jót tesz az ízületeknek a gyümölcsben, zöldségben, olajos magvakban gazdag étrend, valamint a teljes kiőrlésű gabonafélék és az omega-3 zsírsavakban gazdag élelmiszerek fogyasztása.

    Az ízületi betegségek egy részét a szakorvos már egyszerű fizikális vizsgálattal nagy pontossággal képes kimutatni, ehhez járul a képalkotó eszközök, a röntgen, az ízületi ultrahang, a CT– Computer tomográf, valamint az MR alkalmazása.

    Ami a gyógyítást illeti, léteznek nem műtéti, konzervatív kezelések: ilyenek a szájon át, vénásan vagy ízületbe adott fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők, szteroidok és porcképzők. Szintén hatékonynak bizonyulhat a fizioterápia, a gyógytorna, a víz alatti mozgások, a gyógymasszázs, valamint a nyújtókezelések és a terápiás röntgenbesugárzás. Ebbe a körbe tartoznak az elektro-, alternatív és komplementer terápiák, ahogyan a segédeszközök, a járássegítők vagy ahogy a megfelelő cipő, vagy ortopéd cipőis az életminőség javítását szolgálhatja.

    A funkció helyreállítása a legfőbb célja a műtéti megoldásoknak. Leggyakoribb műtéttechnikai eljárások közül néhány, artroszkópia, protézis beültetés, vagy a gerinc előrehaladott kopásának kezelésére a a gerincstabilizáló műtét.

    Az ízületek állapotának, az egészséges működésük fenntartásának legfőbb eszköze a rendszeres, az életkornak, teherbírásnak megfelelő, mozgás, fizikai aktivitás.

    Mozogjunk naponta legalább 30 percet, rendszeresen! Legyen mottónk, akármilyen kicsi is, az is több mint a semmi!

    Hegyvidék, 2013.február


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont