• Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Cikkek
  2022-es cikkek
  2021-es cikkek
  2020-as cikkek
  2019-es cikkek
  2018-as cikkek
  2017-es cikkek
  2016-os cikkek
  2015-ös cikkek
  2014-es cikkek
  2013-as cikkek
  2012-es cikkek
  2011-es cikkek
  2010-es cikkek
  2009-es cikkek

  Európai iskolaegészségügyi konferencia

  Dr. Somhegyi Annamaria Ph.D., az Országos Gerincgyógyászati Központ prevenciós igazgatójának beszámolója az Európai Iskolaegészségügyi Konferenciáról.

  Az EUSUHM (European Union for School and University Health and Medicine) az itthoni Fodor József Iskolaegészségügyi Társaság európai megfelelője, annyi különbséggel, hogy az európai szervezet nemcsak az iskolások, hanem a felsőoktatásban résztvevők egészségével is foglalkozik.

  Az európai szervezet 2 évente tartja konferenciáit, és idén júniusban Londonban gyűlhettek össze a szakemberek, hogy eszmét cseréljenek. A 2013. évi konferencia témája a határok és gátak felszabadítása, vagyis az európai gyermekek és fiatalok egészségi állapota közti egyenlőtlenségek megszüntetése volt. A plenáris (az összes résztvevő részére egyszerre hallható) előadások során neves vezető szakemberek mutatták be a helyzetet és a jobbító útra vonatkozó javaslataikat. Ezeket minden nap 4 különböző helyszínen (szekcióban) számos érdekes előadás és megbeszélés követte. Ezek a helyszínek szinte családias légkörű eszmecserékre adtak lehetőséget, ahol a különböző országok résztvevői személyesen is megismerhették egymást.

  A magyar delegációban 11-en vettünk részt, iskolaorvosok, védőnők és jómagam, mint a gyermekek jobb gerinc-egészségéért kitartóan küzdő reumatológus. Szinte mindegyik szekcióban volt magyar előadó, akik a gyerekek lelki egészségének iskolaorvosi vizsgálatával és segítésével, a szív-érrendszeri fejlődésnek a mindennapi testnevelés általi befolyásolásával, nyomon követésével, a hátrányos helyzetű területek szülészeti eseményeinek jellemzésével foglalkoztak. Magam a testnevelésben végzendő tartásjavító tornával és a mindennapi testnevelés hatékony megvalósításával kapcsolatban tájékoztattam az európai kollégákat a hazai – egyébként egyedülálló – helyzetről.

  A konferencia legfontosabb, legáltalánosabb üzenete, hogy a mai gyermekeket és fiatalokat teljesen befolyása alá vonta és rendkívüli módon veszélyezteti a „képernyős” világ. Ők már nem tudnak egymással beszélni, nem tudják elmondani, mit gondolnak, mit szeretnének, mi bántja őket, nem tudják megbeszélni egymással és szüleikkel mindazt, ami hatás őket érte. Mindez azt eredményezi, hogy ugyan elképesztő mennyiségű információhoz és benyomáshoz jutnak, de azt feldolgozni már nem tudják. Egészen ijesztő, hogy a legjobb családokban felnövő gyermekek is öngyilkosságot követnek el – sikeresen.

  Mivel a képernyős világból nehéz őket kivenni, sokkal jobban oda kell figyelnie rájuk, szóra kell tudnia bírni őket szülőnek, pedagógusnak, orvosnak egyaránt. Ez a nagy feladat áll előttünk.
  Ehhez máris hozzá kell tennem: az itthon éppen most bevezetésre kerülő mindennapi testnevelés, a sport, a művészeti tevékenységekben történő részvétel, és minden közösségi program éppen azért annyira értékes eszköz a kezünkben, mert a képernyőzéstől képes elvonni az időt és ezáltal a gyermek lelkét!

  Számomra öröm és megtiszteltetés volt ezen a rangos és érdekes konferencián részt venni, előadni, s ezzel az Országos Gerincgyógyászati Központot és Magyarországot képviselni.

  Budapest, 2013. július 24.