2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Villáminterjú Dr. Hidas Péter sportsebésszel

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-06-27

    Interjú Dr. Hidas Péterrel, a Budai Egészségközpont sportsebész, ortopédus szakorvosával.

    Milyen pozitív hatása van a futásnak?

    A hosszútávfutás, melyet legtöbben rekreációs jelleggel űznek, elsősorban a keringésre és légzésre van pozitív hatással. Fejleszti az alapállóképességet, javítja a szövetek oxigenizációját, emellett jelentős stresszoldó hatással rendelkezik.

    Miért fontos a fokozatosság betartása?

    A fokozatosság betartása elsősorban az izmok, ízületek túlterhelésének elkerülése szempontjából fontos. Különösen igaz ez az "új belépők" esetében, akik eddig nem futottak, esetleg más sportot sem űztek, főleg, ha idősebbek. Nagyon könnyű ugyanis különböző túlterheléses ártalmakat (íngyulladás, izomgyulladás, csonthártya gyulladás, íntapadás körüli gyulladások) kiváltani.

    Hogyan kell táplálkozni a futás előtt, alatt és után?

    Közvetlenül futás előtt semmiképpen nem javasolt a táplálék bevitel. Az utolsó nagyobb étkezés1-2 órával a futás megkezdése előtt optimális. Közvetlen a rajt előtt esetleg egy energiaszelet, kevés csokoládé, banán bevitele hasznos lehet. Amennyiben hosszabb távokat futunk, közben is lehetőleg kis térfogatú, könnyen felszívódó energiaszeletek jönnek szóba. Ami ennél fontosabb, az a folyadékbevitel, ha lehet, izotóniás formában.

    Mire kell figyelni a folyadékbevitelnél?

    Célszerű folyamatosan, inkább többször, kisebb mennyiségben bevinni a folyadékot. Több fajta izotóniás folyadék kapható. Aki hosszabb távokat fut, főleg nyári melegben, annak érdemes ezek közül valamelyiket beszerezni.

    Mi a helyes testtartás futás közben?

    Mindenkinek más, nincsen mindenkire érvényes általános recept. Ez ügyben érdemes egy edzővel konzultálni, aki a futást megfigyelve fog tudni segíteni a helyes testtartás kialakításában.

    Milyen a jó sportfelszerelés?

    A jó sportfelszerelés az, ami kényelmes, laza, nem szorít sehol sem. Melegben érdemes olyan testhez simuló ruházatot venni, mely az izzadságot az anyag külső felére kivezeti, és ott az el tud párologni. Így melegben is száraz és könnyű marad a ruha. Hidegben is érdemes alulra ilyen anyagú sportruhát venni, felette pedig rétegesen öltözködjünk! A cipőválasztásnál mindenképpen kérjük szakember segítségét!


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont