• Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-5200 | E-mail: info@bhc.hu
  language enmagyar

  Interjú Dr. Nagy Judittal az influenzáról

  Dr. Nagy Judit belgyógyász válaszol

  immun

  Január közepe van. Nem túl késő beadatni az oltást?
  Az influenza szezon még jó pár hét hétig tart, általában decembertől márciusig. A most megkapott influenza oltás védettséget biztosít a szezon végéig.

  Már voltam influenzás az idei influenza szezonban. Tehát nincs szükségem oltásra?
  Ha már volt influenzás, akkor az adott vírustörzs ellen élvez védettséget, de egy szezonban többféle vírustörzs van jelen. Az idei oltás három törzs ellen is véd. Valószínűleg egyébként nem influenza, hanem influenzaszerű vírus okozta megbetegedése volt, ezért a valódi vírus ellen mindenképpen javasolt az oltás.

   

  Ha beoltattam magam rögtön védettséget élvezek?
  Nem. Körülbelül két hétre van szükség, hogy a beadott oltóanyag teljes védelmet nyújtson.

   

  Nem oltattam be magam, mert félek, hogy influenzát okoz.
  Az oltás nem vált ki influenzát, az oltóanyag inaktív vírust tartalmaz, amely nem okoz megbetegedést, legfeljebb enyhébb tüneteket.

   

  Influenzás voltam, de ma már sokkal jobban érzem magam. Már biztosan nem fertőzök?
  Fertőzőek vagyunk a influenzás megbetegedés első napjától számított hét napig, sőt már a tünetek kialakulása előtti 24 órában fertőzünk.

   

  Ha beoltattam magam, biztosan nem leszek influenzás?
  Megkaphatja az influenzát a beoltott ember is, de nagy valószínűséggel nem vagy enyhébb mértékben jelentkeznek a tünetei.

   

  Állapotos vagyok – nem kaphatok influenzaoltást?
  Dehogynem, sőt várandós hölgyeknek kifejezetten fontos, hogy megkapják az influenza elleni védőoltást. Inkább a második és harmadik trimeszterben javasolt beadatni, tehát nem az 1-12 terhességi hét között.

   

  Megkaptam az oltást. Akkor mást nem is kell tennem?
  Az oltás mellett is javasolt a rendszeres, alapos kézmosás (lehetőleg az egész alkar), a megfelelő fertőtlenítőszerrel. Fontos, hogy elegendő folyadékot igyunk, eleget aludjunk, egészségesen étkezzünk, és rendszeresen végezzünk testmozgást, hogy ezzel is csökkentsük az influenza kialakulásának lehetőségét.