2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Az irodai munkavégzés veszélyei

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-06-29

    Gondolná, hogy egy átlagos irodai munkanap számos láthatatlan veszélyforrást rejteget, amelyek az idő múlásával fejtik ki negatív hatásukat? A huzamosabb ideig tartó ülés okozta gerincbántalmak, a monitor szemre gyakorolt káros hatása, valamint az iroda levegőjében keringő kórokozók mind-mind veszélyeztetik egészségünket.

    Az alábbiakban Dr. Nagy-László Nóra, a Budai Egészségközpont foglalkozás-egészségügyi szakorvosa hívja fel a figyelmünket néhány kockázati tényezőre, valamint hasznos tanácsokkal segít nekünk abban, hogy hogyan kerülhetjük el a rossz testtartást, a tartós fájdalmat vagy a szemek romlását.

    „Sokan azt hiszik, hogy az irodai munka kevésbé veszélyes, mint a kemény, fizikai munka. Pedig az irodai munkahelyen is többféle kockázati tényezőnek vagyunk kitéve. A képernyős munkát végzők körében évről évre növekszik a mozgásszervi, keringési és szemészeti panaszok és tünetek, eltérések előfordulása, leggyakoribbak a nyaki, derék- és hátfájdalom, fejfájás, szemszárazság, látásromlás, valamint az alsó végtagi visszeresség. Ahhoz, hogy elkerülhessük a tartós egészségkárosodást, tudnunk kell, hogy mire figyeljük, illetve mit tehetünk egészségünk megőrzése érdekében” – mondta a doktornő.

    Az ülőmunka ártó hatása

    A folyamatos ülés során gerincünket egyoldalúan, statikusan terheljük, amely derék-, háti- és nyaki fájdalmat, de hosszabb idő alatt akár súlyosabb problémákat, mint például porckorong eltéréseket is okozhat. A hátizmok működése háttérbe szorul, a nyaki izmok görcsössé válnak, amely rossz testtartáshoz vagy akár végtagzsibbadáshoz is vezethetnek. Az egy helyben ülés során előforduló másik súlyos probléma az alsó végtagi vénás pangás, mely növelheti a visszeresség kialakulásának kockázatát. Az ülőmunka során ugyanis a lábakat hosszabb ideig nem használjuk, így az alsó lábszár izmai nem húzódnak össze és nem segítenek a vénás vér lábból történő eltávolításában.

    Mit tehetünk mindezek kialakulása ellen? Bizonyos időközönként tartsunk szünetet, álljunk fel és sétáljunk, illetve ülés közben is az asztal alatt mozgassuk néha a lábainkat, hogy a vádlink összehúzódjon. Végezzünk fej-, derék- és vállkörzést, valamint nyújtó hatású gyakorlatokat. Nagyon fontos, hogy a széken helyesen üljünk: csípőnket toljuk hátra, a medencénket billentsük előre, hogy a szék háttámlája megtámassza hátunkat. Ha szükséges, ne csak nyakunkat nyújtsuk előre, hanem teljes hátunkkal dőljünk a monitor felé, vagy menjünk közelebb az asztalhoz. A monitort és a billentyűzetet úgy helyezzük el az asztalunkon, hogy használatukhoz ne kelljen elfordulnunk, a szék magasságát pedig úgy állítsuk be, hogy talpunk leérjen a padlóra, térdünk pedig derékszögben hajoljon be.

    A monitor káros hatásai

    Egy hosszú és fárasztó nap után azt érezhetjük, hogy a betűk összefolynak előttünk, ég és viszket a szemünk, sőt gyakran még a fejünk is megfájdul. Ezek mind a szem túlterheltségének tünetei, amelyet a monitor előtti munkavégzés okoz. A feladat befejeztével a panaszok általában megszűnnek, de sajnos olyan problémák is kialakulhatnak – mint például a szemszárazság, a szem romlása – amely orvosi segítséget igényelnek. A tüneteket enyhíthetjük, vagy megelőzhetjük, ha gyakran pislogunk, időnként megszakítjuk a munkát, vagy néha a megfelelő könnyréteget pótló szemcseppet használunk. Ha a problémák nem szűnnek, vagy fokozódnak, mindenképpen érdemes felkeresni a szemész orvost.

    A légkondicionáló és padlószőnyeg veszélyei

    Ha az irodai klímaberendezéseket nem – vagy nem megfelelően – tisztítják és fertőtlenítik, betegségeket okozó baktériumokat, vírusokat és gombákat juttathatnak a levegőbe. Hogy a fertőzéseket elkerüljük, a nyári hőség előtt mindenképp fertőtleníttessük a berendezéseket. Ám a túlzásba vitt hűtés is kellemetlenségeket okozhat. Ha túl nagy a különbség a kinti és a benti hőmérséklet között, vagy kellemetlen huzathatás, légáramlat lép fel, annak könnyen megfázás, torokfájás lehet az eredménye, aki pedig a beömlőnyílás alatt ül, az ízületeiben is érezheti a kellemetlen tüneteket.

    Érdemes tehát úgy beállítani a berendezést, hogy a kinti hőmérsékletnél nagyjából 5-7 fokkal hűvösebb levegőt biztosítson. A padlószőnyeggel burkolt irodákban a szőnyegben megtelepedő por okozhat kellemetlen, allergiás tüneteket, így rendszeres portalanításuk, tisztításuk javasolt.

    irodai500x300


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont