2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Miért fontos a D-vitamin?

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-06-27

    Miért érdemes tisztában lennünk szervezetünk D-vitamin szintjével?
    Dr. Ferenc Mária reumatológus főorvos válaszol.

    Dr. Ferenc Mária az Országos Gerincgyógyászati Központ konzervatív terápiás osztályvezető főorvosa.

    A D-vitamin az egyik legősibb vegyülete szervezetünknek, melyre szinte valamennyi szervrendszerünk megfelelő működéséhez szükség van. Hiánya vagy alacsony szintje számos betegség kockázatát növelheti. A D-vitamin hiány leggyakoribb télen és tavasszal, a nyáron és ősszel mérhető 50-60% körüli érték erre az időszakra 70-80%-ra emelkedik.

    A D-vitamin legismertebb hatása a csontok épségének megőrzése, mely döntő mértékben a kalcium-háztartás szabályozásán keresztül történik. A Kalcium a csontok alapvető építőanyaga, mely a bélből szívódik fel, s ehhez pedig D-vitamin szükséges.

    Milyen betegségeket okoz a D-vitamin hiány?

    Tudnunk kell, hogy az alacsony D-vitamin szint (kisebb mint 15 ng/ml) szinte minden betegség kockázatát megnöveli, a daganatos megbetegedésekét, szív-érrendszeri betegségeket, magas vérnyomást, agyvérzést, meddőséget, asthmát, időskori macula degenerációt. Jótékony hatású sclerosis multiplexben, gyulladásos reumatológiai és egyéb atutóimmun kórképekben. Felnőtteknél a 2-es típusú cukorbetegség és túlsúly kialakulásának kockázatát is fokozza a D-vitamin hiánya. Akiknek alacsonyabb a D-vitamin szintjük, kétszer nagyobb esélyük van depresszióra, és a figyelem, koncentrálóképesség is mintegy 60%-kal hanyatlik a felmérések szerint.

    Hogyan tudom a D-vitamin szintemet ellenőriztetni, ill. van-e ideális D-vitamin szint?

    Szervezetünk D-vitamin-háztartásának szintjéről könnyen felvilágosítást kaphatunk egy egyszerű vérvételt követően. A normális szintet és a szükséges D-vitamin adagolást azonban mindenképpen helyes ha kezelőorvosával megkonzultálja.

    Igaz, hogy a D-vitaminnak betegség megelőző hatása is van?

    A csontanyagcserében, s ezáltal az oszteoporózisban és a kórképpel együtt járó csonttörések megelőzésében vitathatatlan a jelentősége. Erősíti immunrendszerünket, így a legtöbb gyulladásos és autóimmun kórkép kialakulásában bizonyítottan védő szerepe van, valamennyi transzplantált szerv túlélését javítja. Az 1-es típusú diabetes kifejlődésében a D-vitamin hiány szerepe említésre méltó. A legfontosabb kardiovaszkuláris rizikófaktorok közül a vérnyomás és érelmeszesedés is összefügg a D-vitamin ellátottságunkkal.

    Számos vizsgálat igazolta, hogy a D-vitamin gátolja a daganatos sejtek szaporodását, burjánzását, így tumor meg előzésben is kiemelkedő a szerepe, elsősorban vastagbélrákemlő - és prosztatarák megelőzésében. Tudományos vizsgálatokkal igazoltan véd a H1N1 vírus ellen, napi 1.200 NE D3 vitamin kiegészítés hatására 42% -kal csökken a valószínűsége, hogy pl. egy iskolás gyermek influenzás lesz.

    Melyek a D-vitamin tartalmú élelmiszerek?

    Elsődlegesen az anyatej ill. állati eredetű tejtermékek tartalmazzák egyéb tejtermékek (kefir, joghurt, tejszín, kemény sajt), de megtalálható a margarinban, halakban (hering, lazac, tőkehalmáj,) a kaviárban, tojássárgájában, a borjú- és marhahúsban, a 100%-os narancslében és a csiperke gombában is.

    Megfelelő táplálkozás és napozás elég, vagy szükséges pótolni a D-vitamint?

    Előzetesben annyit meg kell jegyezni, hogy fontos elkülöníteni, a D-vitamin-kezelést a D-vitamin-pótlástól. A 30 ng/ ml-es normálérték eléréséig D-vitamin kezelésről, a normál tartományban lévő D-vitamin-érték fenntartásakor D-vitamin pótlásról van szó.

    Bár jól ismert, hogy a szervezetünk számára szükséges D-vitamin mintegy 80%-a a napfény hatására a bőrben termelődik , és a D-vitamin igényünk 10-20%-a a kiegyensúlyozott táplálkozással biztosítható, de a legtöbb esetben ezek nem elegendőek az ideális D-vitamin szint eléréséhez.

    Még a megfelelően összeállított diétával is csak a szükséges mennyiség tizedét tudnánk bevinni, egy órányi napozással teljes testfelületen, faktoros krémek nélkül 10.000 NE D3 vitaminhoz jutunk, de ezt megoldani minden nap szinte lehetetlen. A D-vitamin adagolását és a javasolt készítmény típusát mindenképpen a kezelő orvosára kell bízni.

    Túladagolható a D-vitamin?

    A D3 vitamin túladagolástól való félelem teljesen alaptalan. Éveken keresztüli naponta több mint 10.000 NE D3 vitamin volna képes túladagolást okozni, de ez a dózisbevitel gyakorlatilag képtelenség. 


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont