• Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Cikkek
  2022-es cikkek
  2021-es cikkek
  2020-as cikkek
  2019-es cikkek
  2018-as cikkek
  2017-es cikkek
  2016-os cikkek
  2015-ös cikkek
  2014-es cikkek
  2013-as cikkek
  2012-es cikkek
  2011-es cikkek
  2010-es cikkek
  2009-es cikkek

  AIDS világnap

  Az AIDS 1981 óta sorolható az ismert betegségek közé: az orvosok először az amerikai San Franciscoban figyeltek fel a tünetekre. Az ENSZ Egészségügyi világszervezete, a WHO 2012-es éves jelentése szerint az Európai Unióban közel 30 ezer HIV-fertőzés ismert. A betegek mintegy háromnegyede férfi, s a fertőzések kb. 10 százaléka a 15 és 24 év közötti korosztályt érinti. Magyarországon az uniós átlaghoz képest magasabb a HIV-fertőzöttek száma, ám a statisztikába azon külföldiek is beleszámítanak, akik már fertőzötten érkeznek hazánkba, de a betegséget Magyarországon diagnosztizálták.

  Az AIDS (acquired immunodeficiency syndrome – szerzett immunhiányos tünetegyüttes) az immunrendszer egy olyan betegsége, amelyet HIV-fertőzés (human immunodeficiency vírus) okoz. A HIV-fertőzéstől az AIDS kialakulásáig az eddigi adatok szerint mintegy 10 év telik el, majd az AIDS diagnosztizálása után átlagosan 5 éven belül várható a megbetegedettek elhalálozása.

  Az AIDS (és HIV-fertőzés) tünetei

  Az AIDS betegség gyakorlatilag a HIV-fertőzés lezajlásának utolsó szakaszát jelöli. Az első tünetek egyben a HIV-fertőzés tünetei: néhány héttel a fertőzést követően bőrkiütések, láz, agyhártyagyulladás jelentkezhet, amely állapot mintegy két hétig tart. A fertőzöttek többsége esetében a betegség e szakaszában fel sem merül a HIV-fertőzés eshetősége, mivel ezután tünetmentes szakasz következik, ekkor csupán vérvizsgálat során derülhet fény a fertőzés tényére. A betegség következő szakaszában a nyirokcsomók megnagyobbodása tapasztalható, általában több hónapos időtartamon keresztül.

  A tulajdonképpeni AIDS betegség – a HIV-fertőzés nyomán – ezután alakul ki. A szerzett immunhiányos betegség az utolsó szakasznak tekinthető, amely során visszafordíthatatlan károsodások érik az immunrendszert. A betegek nagymértékű fogyást tapasztalnak, visszatérő bőrbetegségek, hasmenés és gyulladások jellemzik az AIDS betegség szakaszát. Emellett az idegrendszert érintő tüneteket is jelentkezhetnek, például értelmi leépülés, valamint fertőzéses megbetegedések is. Gyakorinak számít az üreges gerincvelő betegség és a daganatok kialakulása is. A betegek halálát nem maga a HIV-vírus okozza, hanem az immunrendszer károsodása miatt végzetessé váló fertőzés vagy daganatos betegség.

  Az AIDS diagnosztizálása

  A HIV-vírus (HIV-1 vagy HIV-2 családba sorolható vírusfajták) kimutatása vérvizsgálattal történik. A fertőzés megállapításához több alkalommal is vesznek vért, amelyet többfajta módszerrel is megvizsgálnak. Az egyszerűbb AIDS-teszt mintegy 96%-os pontosságú; pozitivitása esetén a költségesebb, ám közel 100%-os pontosságú teszttel ellenőrzik az eredményt, és ezzel már a víruskoncentrációra is következtethetnek.

  A HIV-fertőzés és AIDS kezelése

  A kezelés során a HIV-vírus elpusztítása mellett az immunrendszeri szövődmények megelőzése a fő cél. Minél kisebb a vírus koncentrációja a szervezetben, annál kisebb mennyiségben számítanak fertőzöttnek az immunrendszeri sejtek, s ezzel az immunhiányos tünetek előfordulásának valószínűsége is csökken. Ezt vírusellenes szerek kombinációival próbálják elérni, mivel önmagában is hatékony készítmény – jelenleg – nem létezik. Kezeletlen esetekben a beteg viszonylag gyorsan az AIDS betegség kialakulásának fázisába jut – amely a betegség utolsó szakaszát jelenti.

  A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.