• Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Cikkek
  2022-es cikkek
  2021-es cikkek
  2020-as cikkek
  2019-es cikkek
  2018-as cikkek
  2017-es cikkek
  2016-os cikkek
  2015-ös cikkek
  2014-es cikkek
  2013-as cikkek
  2012-es cikkek
  2011-es cikkek
  2010-es cikkek
  2009-es cikkek

  A sport és a porckopás

  Okoz-e a sport porckopást?

  A porckopást, vagy az artrózist az érettebb kor jellemző betegségének tartják, pedig fiatalokkal is előfordulhat. Bár a rendszeres mozgás segít elkerülni, ugyanakkor a nem megfelelően végzett, az ízületeket egyoldalúan, túlzottan terhelő edzések miatt is kialakulhat a porcfelszín túlterhelése. Leggyakrabban az erősen igénybe vett térdízületnél fordul elő. Az egyik leggyakoribb mozgásszervi probléma az ízületi porckopás, az artrózis.

  A sport és a porckopás

  A hátterében lehet az emelkedett életkor miatti természetes kopás, elhasználódás, mivel idősebb korban a porcképződés már nem mindig tudja pótolni a porc elvékonyodását, a fiatalabbaknál pedig lehet oka a mozgás, fizikai munka során az ízületet érő túlterhelés, deformitás, ritkábban sérülések után visszamaradt állapot, és egyes betegségek (például immunológiai gondok), genetikai tényezők is állhatnak a hátterében.

  Az artrózis

  Az ízületek csontvégein az ún. üvegporc, vagy hyalin porc található. Ennek – és az ezen filmszerűen elterülő ízületi folyadéknak - az a funkciója, hogy megkönnyítse a két felület egymáson való csúszását, csökkentse a súrlódását. Ha ez a réteg valamilyen okból elvékonyodik, esetleg megreped, sérül, a felülete egyenetlenné válik, ha a szükségesnél kevesebb ízületi folyadék termelődik, akkor megnő a súrlódás.

  Az ízületi tok begyulladhat, és ennek következtében fokozottan termeli az ízületi folyadékgyülemet, majd ha a károsodás egyre mélyebbre hatol, a lemaródás elérheti a porc alatti csontállományt is. Gyakori az is, hogy a porcok szélén csonttüskék, csontlerakódások, kinövések alakulnak ki, amelyek először mozgás során, később már nyugalmi helyzetben is nagy fájdalmat okozhatnak. A folyamat előbb-utóbb az ízületi mozgás fájdalmas beszűkülésével, mozgáskorlátozottsággal, elhanyagolt, későbbi stádiumban pedig akár mozgásképtelenséggel is járhat.

  Az artrózis legjellemzőbb tünetei a fájdalom, az ízületek „berozsdásodása”, merevsége, az ízület duzzanata, mozgás közbeni „ropogása” és a mozgásbeszűkülés. Leggyakrabban a térdízületeknél jelentkezik először, mivel ez van a legnagyobb, állandó terhelésnek kitéve. Nem egy ígéretes sportolónak tette már tönkre a karrierjét, mivel súlyosabb esetekben felmerül, folytathatja-e az érintett egyáltalán az adott sportágbeli karrierjét.

  Hogyan kerülhető el a porckopás?

  A mozgás során, a túlterhelés miatti térdízületi porckopás megelőzésére a sportorvosok azt javasolják, hogy az edzések előtt sose maradjon el az alapos bemelegítés, az edzést követően pedig, és ha kötötteb alkatúak vagyunk, akkor akár minden nap is rendszeresen végzett nyújtás. Ajánlatos a terhelést fokozatosan növelni, és két terhelés között megfelelő időt hagyni a pihenésre, a regenerálódásra. Fontos az is, hogy megfelelő mennyiségű (2-3 liternyi) folyadékot fogyasszon naponta.

  Gyakran fordul elő az is, hogy addig fel nem ismert ortopédiai eltérés van a térdfájdalmak hátterében: így például az érintettnek nem egyforma hosszú a két lába, ami az egyenlőtlen súlyeloszlás miatt fokozott terhelést okoz az egyik térdízületnél. Ilyenkor egy ortopédiai szakorvosi vizsgálat után, egy egyénre szabottan kialakított betét használata sokat segíthet.
  A megelőzéshez hozzátartozik az is, hogy törekedni kell a túlsúly kerülésére, hiszen minden kiló felesleg növeli az ízületek terhelését.

  A sport és a porckopás

  A porckopás kezelése

  Az artrózis kezelésekor a legfontosabb cél a fájdalom csillapítása, az elvékonyodott porcanyag lehetőség szerinti pótlása, a porc további károsodásának megakadályozása és a gyulladás csökkentése. A konzervatív kezelés részeként a beteg porcfelszínt regeneráló gyógyszereket kap, gyógytornát írnak elő neki, és a terhelés csökkentésére törekednek.

  Műtétre többnyire akkor van szükség, ha a fájdalom és a mozgás korlátozottsága olyan fokú, hogy az nem javítható már egyéb, ún. konzervatív terápiával. Az oki terápia része például a hialuronsavas kezelés, amelynek során az ízületi felszín „kenésére”, a porc rugalmasabbá tételére és a gyulladás csökkentésére alkalmas, a szervezetben is termelődő hialuronsavat injekcióznak az ízületi résbe.

  A porckopás miatt mozoghatunk?

  Az ízületek egészségének megőrzéséhez elengedhetetlen a gyermekkortól fogva rendszeresen végzett mozgás, sportolás. Nemcsak az általános egészségi állapotot javítja, a keringést, az anyagcserét fokozza, hanem a mozgásszervek valamennyi elemének jót tesz. A csontok egészségét is őrzi, és a porckárosodások ellen is a legjobb prevenció: minél erősebbek, karbantartottabbak az adott ízület környéki izmok, annál jobban megtámasztják, annál nagyobb részt vesznek át a terheléséből.

  Ha már kialakult az artrózis, akkor olyan mozgásformát ajánlatos végezni, amely kíméletes az ízületekkel szemben, tehát nem növeli a rájuk nehezedő terhelést, nem jár erős zökkenéssel. Ezért nem ajánlott például a súlyemelés, a futás, a síelés, de minden életkorban és minden - mozgásra akár csak kicsit is képes – állapotban hasznos lehet a séta, a kerékpározás, az úszás, a jóga elemeit is gyakorlataiba beépítő Pilates vagy a tajcsi, és természetesen a szakértő által, személyre szabottan összeállított gyógytorna.

  Ha a porckopás miatt fel kellett függeszteni az edzéseket, a kezelés, az esetleges műtét után hosszabb időt, több hónapot is igénybe vehet, amíg a sportoló visszatérhet az edzések korábbi ritmusához, és előfordulhat, hogy az ízületeit túlságosan terhelő sportág helyett mást kell választania. Ha túl korán kezdi újra teljes erővel terhelni az ízületet, akkor az az állapot romlását okozhatja.

  Érdekesnek találta az olvasottakat? Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből kedvezményes szolgáltatásainkról, híreinkről, prevenciós tanácsainkról!

  Vegye igénybe nyári egészségkampányunk keretében ortopédiai szakorvosi vizsgálatunkat 20% kedvezménnyel Budán a Nagy Jenő utcai rendelőnkben!