2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Szabadegyetem előadás

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-04-25

    A neurológiáról esett szó az Egészségesen a Hegyvidéken Szabadegyetem idei első előadásán. Dr. Német Rozália a leggyakoribb neurológiai betegségek ismertetése mellett a megelőzésről is beszélt a jelenlévőknek.

    Az emberi agy 50-100 milliárd idegsejtet tartalmaz és itt működnek a funkcionális központok is. A domináns többnyire a bal félteke: ez a tudatos részünk, a beszédért, a számolásért, írásért, olvasásért, az elvont és logikus gondolkodásért, a jobb oldali végtagok mozgatásáért felelős központokkal. A jobb félteke vezérli a bal oldalunkat, innen jön a muzikalitás, a zene értése, a művészi képesség, a kreativitás, a fantázia. 

    Ehhez a szakterülethez tartoznak az agy vérkeringési zavarai, az epilepsziák, az idegrendszer daganatos és fertőző megbetegedései, a fejfájások és neuralgiák, a mozgászavarral járó megbetegedések, a demenciák, a perifériás idegrendszer megbetegedései, az izombetegségek, az öröklődő neurológiai megbetegedések, a gerincbetegségek idegrendszeri szövődményei, az alvás zavarai, valamint az alkoholbetegséggel összefüggő kórképek.

    Fontos neurológiai betegségcsoport az epilepszia. Az idegsejtek egy csoportjának vagy összességének kóros, egyidejű kisülése az epilepsziás roham, ami lehet alkalmi: magas láz, alváshiány, alkohol- vagy más gyógyszermegvonás okozta egyszeri történés. Spontán és ismétlődő megjelenése esetén beszélünk epilepsziabetegségről.

    A fejfájást minden második ember megtapasztalja. Leggyakoribb a migrén, a tenziós és a cluster fejfájás.
    A nők tíz százaléka él át migrénes rohamot: előjele lehet a szikralátás, a látászavar és a látótérkiesés. Általában féloldali, lüktető jellegű, halántéktáji fájdalom jellemzi. Tenziósnak nevezik a „hagyományos” fejfájást, ilyenkor a nyaki és skalpizmok megfeszülnek, ezért ez leginkább a stresszhez köthető.

    forrás: hegyvidekusjag.hu


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont