2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Miért fontos a szűrővizsgálat?

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-04-29

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Nem akkor kell szűrésre menni, amikor valami fáj!

    Sokan nem foglalkoznak az egészségükkel egészen addig, amíg nem jelentkezik valamilyen betegség náluk. Szerencsére örvendetesen nő azoknak a tábora is, akik felismerték a rendszeres szűrővizsgálatok jelentőségét. Viktória esete őket igazolja, hiszen ő egy alattomosan, tünetmentesen induló betegség korai felismerését és a teljes gyógyulását köszönheti egy ilyen szűrővizsgálatnak.

    Viktória a harmincas éveiben jár, igazi modern fiatal nő, aktív, sportos életet él, vállalkozóként felelős pozíciót tölt be, miközben két gyermeket nevel férjével. Ebbe a pezsgő életvitelbe csapott bele váratlanul egy súlyos betegség. Megkértük, idézze fel a történteket, hiszen egy-egy megtörtént esetnek azok számára is lehetnek fontos tanulságai, akik most még egészségesnek tudják magukat.

    Hogyan derült ki, hogy baj van?

    Korábban is mindig rendszeresen részt vettem az évenkénti teljeskörű szűrővizsgálatokon, annak ellenére, hogy semmilyen fájdalmam vagy furcsa tünetem nem jelentkezett. 35 éves voltam 2012-ben, amikor egy menedzserszűrés alkalmával a hasi UH- vizsgálaton veserendellenességet vett észre nálam a Budai Egészségközpont szakorvosa, dr. Puhl Mária.

    A szűrést követő további vizsgálatok során megszületett a diagnózis: 1-es stádiumú vesesejtes karcinóma. Hihetetlen volt, mennyire váratlanul, előzmények nélkül sújtott le a betegség, hiszen az egyedüli tünet, amelyet tapasztaltam, csak a szokatlan fáradékonyság volt. A doktornő magyarázta el, hogy a veserák ilyen: nagyon alattomosan alakul ki, annyira tünetszegény, hogy sok esetben már csak az áttétes betegség tünetei jelentkeznek először. Annak köszönhetem, hogy én nem jártam így, hogy a rutin szűrővizsgálat segítségével még korai stádiumban sikerült felfedezni az elváltozást, amikor még nem alakultak ki áttétek...

    Milyen kezelésekre került sor?

    Olyan gyorsan történtek az események, hogy még szinte fel sem fogtam, mi történik velem, már ki is lett tűzve a beavatkozás időpontja, pár nap telt el mindössze és már meg is történt az operáció. A 4,5 órás vesemegtartó laparoszkópos műtét során a vese felső harmadát távolították el. A műtét nem viselt meg, annyira, hogy már a kórházi ágyból dolgoztam, rövid időre sem állt meg az életem.

    Kiderült, hogy mi okozhatta a betegség kialakulását?

    Sajnos, nem, erre egyetlen orvos sem tudott egyértelmű választ adni. Egészséges életet éltem mindig, a napjaim nagyon is aktívan teltek, most is így van, hiszen vállalkozóként dolgozom, így az én tevékenységemen sok ember munkája és megélhetése múlik. Legfeljebb ezt a rizikótényezőt találtuk az életemben: a munkám nagy felelősséggel, sok stresszel jár.

    Hogy érzi, a sikeres műtét után a beteg mivel tudja segíteni a gyógyulást?

    A mozgás nagyon jó hatású: a betegség utáni időszakban, amint lehetett, sportolással igyekeztem a korábbi formámat, erőnlétemet visszanyerni. A varratszedés után négy héttel már gyalogoltam a futópadon, két héttel később pedig már a futást is újrakezdtem. A sport mellett a legtöbbet az segített a gyógyulásban, hogy igazából egy pillanatig sem éreztem magamat betegnek, hiszen nagyon gyorsan történtek az események. A műtét után nem volt szükség utókezelésre sem, csak a féléves kontrollvizsgálatokra, amelyekre természetesen azóta is lelkiismeretesen eljárok.

    Mi változott az életében a műtét óta?

    Egy ilyen veszélyből szabadulva sok minden átértékelődik, ez az én életemben is így volt. Sokat dolgozom most is, de a munka mellett próbálok lazábban gondolni a feladatokra, gondoskodom a kikapcsolódásról, aminek számomra az utazás a legjobb formája. Az viszont biztosan nem változott, hogy nagyon komolyan veszem a kontrollvizsgálatokat, és továbbra sem hagynám ki semmi pénzért az évenkénti menedzserszűrést. Nagyon megnyugtat, hogy a képalkotó vizsgálatoknál az UH és CT felvételeknél továbbra is bízhatok Puhl doktornő precíz és alapos szakértelmében.

    Az orvos szemével

    A hasi UH vizsgálat során milyen betegségek kiszűrése lehetséges?

    Vizsgálhatóak a hasban a máj, az epeutak, az epehólyag, a hasnyálmirigy, a mellékvese régió, a lép és a vesék, a kismedencében pedig a hólyag, a méh, a petefészek és a prosztata állapota. A gyomor és a belek csak nagyon korlátozottan vizsgálhatóak ultrahanggal, elsősorban a gyulladásos folyamatok, vagyis a gyomor-vastagbél daganatok szűrésére nem alkalmas.

    Ha Viktória nem jött volna el a szűrésre, hogyan derült volna ki a betegsége?

    Szövettani diagnózis ultrahanggal nem adható, tehát csak azt tudjuk leírni, hogy daganatra, térszűkítő folyamatra van gyanúnk, és általában CT vizsgálatot javasolunk a további differenciálásra. Ha a beteg nem jött volna időben vizsgálatra, akkor sajnos még sokáig növekedhetett volna az elváltozás tünetek nélkül, hiszen veséből kettő van, így lehet, hogy észlelhető vesefunkciós eltérés csak előrehaladott állapotban jelentkezett volna. A vesedaganatnál lehet még vezető tünet a véres vizelet is, de ez nem minden vesedaganatnál jelentkezik.

    Melyek a hasi UH vizsgálat során felfedezett leggyakoribb betegségek?

    Nehéz megmondani, de talán a leggyakrabban epe- és vesekövet, illetve a különböző szervekben képződő cisztákat találjuk meg ezen az úton.

    Hány éves kortól javasolt az UH vizsgálat?

    Ha csak hasi ultrahangról beszélünk, talán 25-30 éves kortól ajánlanám a szűrővizsgálat elvégzését panaszmentes állapotban. 

    Viktória esetében milyen gyakran kell kontrollvizsgálatra jönni?

    Urológus és onkológus javaslata alapján végezzük a kontrollt. Az első években félévente javasoljuk az ultrahang kontrollt, évente CT vizsgálatot, később az ultrahangkontrollt is elegendő évente végezni.

    Könnyebb egy fizikailag aktív beteg gyógyulása?

    Mindenféleképpen könnyebb. A fizikai erőnlét, az egészséges életmód és az optimista hozzáállás nagyon sokat segít az egészség visszanyerésében és megőrzésében.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont