2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Család, magánélet avagy karrier?

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-04-29

    Támogató családi háttér pozitív hatása az egészségre

    A Család Nemzetközi Napja alkalmából segít az eligazodásban Fülöp Emőke klinikai szakpszichológusunk. A támogató családi háttérnek az egészségre is pozitív hatása van, különösen a férfiak esetében: kutatások* igazolják, hogy a házasságban élő férfiaknál kimutathatóan nagyobb az esélye annak, hogy megélik a várható élettartamot. Sőt, ha számíthatnak feleségük támogatására, akkor ez tovább növeli ennek az esélyét. A kutatás szerint a gyermektől kapott támogatásnak is nagyon fontos szerepe van mind a férfiak, mind a nők esetében. A gyermekvállalás így komoly védőfaktort jelent a jobb életkilátások elérésében.

    „Ha tudatosak vagyunk, odafigyelünk önmagunkra és egymásra, és az elfoglaltságok mellett szakítunk időt a tartalmas együttlétekre, sokat tehetünk annak érdekében, hogy harmonikus legyen az életünk. Kiváló program lehet a közös sport, a közösen elfogyasztott vacsora, a munkából való megpihenésre és a párkapcsolat erősítésére pedig nagyon jó hatással van akár egy páros masszázs is.

    munka-csalad-3

    Karrier vagy család?

    Sokan teszik fel maguknak ezt a kérdést. De mindenképp választanunk kell? Nem lehet, hogy a munkában és a párkapcsolatban is egyaránt sikeresek legyünk? Vajon megoldható, hogy a szerető családról dédelgetett gyermekkori álom is megvalósuljon, és közben a hosszú évekig tartó tanulás gyümölcse is beérjen? A kiegyensúlyozott és boldog élethez nélkülözhetetlen, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a munka és a magánélet között. Hogy ezen a téren milyen problémákkal szembesülhetünk, és hogyan oldhatjuk meg azokat.

    „Napjainkban mindenből túlkínálat van. Ha nem tetszik valami, vagy elromlik, ahelyett, hogy megjavítanánk, lecseréljük, és ez gyakran a párunkra, kapcsolatunkra is igaz. Ha pedig párkapcsolatban élünk, az egzisztencia elérése és a családi élet iránti vágy miatt gyakran kerülünk konfliktusba önmagunkkal vagy akár a társunkkal, ami feszültséget teremt. Sokan nem is tudják, hogy a kiegyensúlyozott élet és a boldog párkapcsolat az egészségünkre is pozitív hatással van. Ezért is törekedjünk arra, hogy megteremtsük a megfelelő egyensúlyt” – mondta Fülöp Emőke.

    Határtalan lehetőségek

    A bőség zavara - gondoljuk gyakran, ha bemegyünk egy üzletbe. Ez azonban a párkapcsolatok tekintetében sincs másképp. Rengeteg egyedülálló nő és férfi él, mégis nehezen találják meg a társukat. Miért lehet ez? Sokan félnek az elköteleződéstől, hiszen „fennáll a veszély”, hogy bármikor betoppanhat valaki más, tökéletesebb. Hogyan találhatjuk meg mégis azt az egy valakit, akit társunknak fogadunk? 

    • Fogalmazzuk meg, hogy milyen partnert képzelünk el magunk mellé. Melyek azok a tulajdonságok, amelyek fontosak számunkra, hogy a másikban meglegyenek. 
    • Milyen az értékrendünk, mely dolgok fontosak számunkra. 
    • Természetesen nagyon fontos az első benyomás, a szimpátia és a külső tulajdonságok is, de ha mindezzel tisztában vagyunk, nem lesz nehéz megtalálni a nagy őt.

    Szerepkonfliktus?

    A hosszú évekig tartó tanulás után sokan vágynak arra, hogy a kitartó munka gyümölcseként vezető pozícióba vagy magas beosztásba kerüljenek. Nem szívesen mondanának le a hivatásuk mellett a gyermeknevelésről sem, és úgy gondolják, választaniuk kell a család és a karrier között. A karriert és a gyermeknevelést gyakran nehéz összeegyeztetni, a helyzetet pedig tovább fokozza a családbarát munkahelyek hiánya. Ebből fakadóan sokunkat - főként nőket - érint a szerepkonfliktus, vagy kettős karrier problémája, amely az otthoni és a munkahelyi elvárásokból fakad. Naprakésznek lenni, karriert építeni, pénz keresni, csinosnak lenni, emellett pedig otthont teremteni, rendet tenni, szerető feleségnek és anyának lenni. Nem csoda, ha egy idő után úgy érezzük, valamelyik terület kisebb hangsúlyt kap.

    Hogyan lehet mégis mindkét szerepet betölteni úgy, hogy jól érezzük magunkat? 

    • Tűzzünk ki magunk elé egy bizonyos életkort, amikor a karrierépítés helyett a családalapításra koncentrálunk, és folyamatosan felkészülhetünk az új feladatokra. 
    • A családalapítás előtt beszéljük meg a párunkkal, hogy ki, milyen feladatban veszi majd ki a részét, így az otthoni teendők mindkét fél között megoszlanak majd. 
    • Tudatosan figyeljünk egymásra és a gyermekünkre, fektessünk energiát a kapcsolatunkba, töltsünk időt párunkkal kettesben a gyerekek születése után is.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont