2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Magas vérnyomás betegség - a láthatatlan ellenség

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-04-29

    A Hipertónia Világszervezet kezdeményezésére május 17-e a magas vérnyomás világnapja, ezen a napon arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy a sokszor rejtve maradó kór mennyi veszélyt tartogat, mennyire figyelni kell a megelőzés fontosságára.

    Napjaink egyik leggyakoribb betegsége a hypertonia, azaz a magas vérnyomás betegség. A hypertonia legnagyobb veszélye, hogy gyakran tünetmentes, így előfordulhat, hogy csak akkor diagnosztizálják, amikor már komoly szövődményei - vagy agyvérzés - alakultak ki. A betegség okai gyakran nem ismertek, azonban számos olyan tényező van - mint például a rendszertelen testmozgás, a helytelen táplálkozás és a dohányzás - melyek növelhetik a kialakulás esélyét. Az alábbiakban Dr. Nagy Judit, belgyógyász, háziorvos szakorvos mondja el, hogy melyek a hypertonia kialakulásának leggyakoribb okai és hogyan lehet a betegséget megelőzni.

    "Magas vérnyomás betegségről akkor beszélhetünk, ha a magasnak mért értékek állandósulnak és a vérnyomás nem tér vissza a normál tartományba. Ezért ahhoz, hogy a betegség megállapítható legyen, bizonyos időközönként egymás után több mérésre van szükség, melynek segítségével kiszűrhető, hogy magasnak mért vérnyomásról (hypertoniáról) van-e szó. A betegség gyógyszerrel kezelhető, de a megelőzésnek, mint minden betegségnél, itt is jelentős szerepe van." - mondta a doktornő.

    A hypertonia leggyakoribb tünetei többek között a szédülés, a fejfájás, a látászavar, az orrvérzés, vagy a mellkasi fájdalom. A magas vérnyomás súlyosan károsíthatja a szívet, a veséket, az agyat és minden előzmény nélkül okozhat vakságot vagy akár szívinfarktust. Mivel gyakran semmi jele nincs a betegségnek, ezért kiemelkedő szerepe van a rendszeres szűrővizsgálatoknak.

    vernyomas-meres-01

    A magas vérnyomás betegség kialakulásnak hátterében örökletes tényező áll, és a stressz, a helytelen életmód, a dohányzás, a túlsúly, a nagy mennyiségű kávé-, és alkoholfogyasztás mind-mind további kockázati faktorok. A magasvérnyomás kórisméjének felállításakor nagyon fontos azoknak a betegségeknek a feltárása, melyek magas vérnyomás betegséget előidézhetnek. Néhány példa: vesebetegségekpajzsmirigy betegség. Ha ezeket a betegségeket hamarabb diagnosztizálják és megkezdődik a kezelés, a vérnyomás is visszaállítható a normál értékre.

    Azoknak, akik magas vérnyomás betegségben szenvednek ajánlott a teljes életmódváltás és a rendszeres testmozgás, így hosszú távon akár a normálisra is csökkenthetők az értékek. A magas vérnyomás 90%-ban ún. essentialis, azaz az okát nem tudjuk betegségre visszavezetni, tehát a stressz és a már felsorolt életmódi hibák következményének tartjuk. Csupán 10%-ban másodlagos a magas vérnyomás, amikor hormon eltérés vagy vesebetegség a kiváltó oka.

    Testsúlycsökkentés, sófogyasztás mérséklése, dohányzás elhagyása, az alkohol fogyasztás csökkentése és a rendszeres, fokozatosan bevezetett fizikai aktivitás az életmódváltás öt alapvető pillére. Ha az életmódváltozás nem kivitelezhető vagy nem vezet eredményre, illetőleg kiemelkedően magas értékek esetén gyógyszeres kezelésre van szükség. Abban az esetben, ha a hypertonia más betegségekhez, mint például a szív-, vagy vesebetegségekhez, vagy cukorbetegséghez társul, az együttesen fennálló kockázati tényezők miatt szigorúbb vérnyomás kontroll és alacsonyabb célértékek elérése szükséges. Ilyenkor is fontos tényező az életmódváltás.

    A gyakori hőmérsékletingadozás és az egymást váltó légköri frontok is befolyásolhatják a vérnyomás ingadozását. A magas vérnyomás betegségben szenvedőkre nézve főként a hirtelen bekövetkező hideg idő a veszélyes, hiszen a hidegben az erek összehúzódnak, amely megemelheti a vérnyomást. A melegben általában visszatér a normális értékbe, így az is előfordulhat, hogy nyáron a szakorvossal folytatott előzetes konzultáció után csökkenteni lehet a napi gyógyszeradagot.

    Fontos a rendszeres önellenőrzés. Fel kell hívjuk a figyelmet, hogy nem elég egy mérést végezni! A szakmai ajánlás is három egymást követő mérés átlagát veszi figyelembe, tehát otthoni ellenőrzésnél is mindkét karon legalább egy mérés történjen. Idősek számára fontos szempont, hogy a vérnyomás napi ritmusa szerint a hajnali órák mutatnak kiugró értékeket, azaz a vérnyomás csökkentő gyógyszerek bevételével érdemes kezdeni a napot és csak azt kövesse a reggeli hygiénés tevékenység és étkezés. A rendszeres ellenőrzés évenkénti laboratóriumi, és legalább szemészeti vizsgálatot is jelent a belgyógyászati (háziorvosi) vizsgálaton túl, amit EKG kiegészít. Vérnyomás napló vezetése vagy évente egy 24 órás vérnyomás monitorozás (ABPM) is ajánlott a megfelelő kezelés ellenőrzésére.

    "A magas vérnyomás betegség a lakosság közel 20 százalékát fenyegeti a hivatalos adatok szerint, de napi munkánknak 90%-ában magas vérnyomást kezelünk. A kialakulás kockázata többek között a helyes táplálkozással és rendszeres testmozgással is csökkenthető, így könnyen elkerülhetjük, hogy a betegség megkeserítse mindennapjainkat. Akinél a családban már előfordult hypertonia, azoknál kiemelten ajánlott a rendszeres szűrővizsgálat." - tette hozzá a doktornő.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont