2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Gondtalan játék a szabadban

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-05-06

    A gyönyörű napsütéses hétvégéinket szívesen töltjük a szabadban. Minél kellemesebb az időjárás, annál többen vannak a parkokban, és a játszótereken is felpezsdül az élet. A gyermekek nagy örömére, hiszen nincs is annál jobb, mint futkározni a réten, mászókázni, vagy olykor nyakig merülni a homokozóban. Annak érdekében, hogy a jó idő valóban a felhőtlen és felszabadult játékról szóljon, nem árt betartanunk néhány fontos szabályt. Hogy mire kell figyelnünk és milyen veszélyek leselkedhetnek a gyermekekre, Dr. Petőházi Melinda, a Budai Egészségközpont belgyógyász szakorvosa mondja el nekünk.

    „A szabadban való játéknak számtalan előnye van. A gyermekek a friss levegőn vannak hosszú órákig, megismerik az őket körülvevő természetet, nagyobb terület áll rendelkezésükre, ahol szaladgálhatnak, és együtt játszhatnak a kortársaikkal. Ám az önfeledt játék közben sem szabad megfeledkeznünk a réteges öltözködésről, a megfelelő fényvédelemről, a szükséges folyadékpótlásról és a higiéniai szabályok betartásáról. Ellenkező esetben akár megfázás, napszúrás, leégés vagy akár hányással és hasmenéssel járó vírusos megbetegedés lehet a játék vége” – mondta Dr. Petőházi Melinda.

    kids01

    Külső és belső védelem

    Ha reggel indulunk a parkba vagy a játszótérre, arra is kell gondolnunk, hogy az akkor még alacsonyabb hőmérséklet délutánra már a 20°C-ot is elérheti. Ezért nagyon fontos, hogy gyermekünket rétegesen öltöztessük, hiszen a játék hevében könnyen kimelegednek, hamar megizzadnak, ez pedig megfázást is eredményezhet. Az izzadás miatt a folyamatos folyadékpótlásra is figyelnünk kell, hiszen a gyermekek belefeledkezve a játékba, gyakran észre sem veszik, ha szomjasak. Ráadásul bár még nincs nyár, ha nem vagyunk elég elővigyázatosak, akár a tavaszi napsütésben is leéghetünk. A káros sugarak ellen hatásos védelmet nyújt a sapka, amely a szeles időben is praktikus lehet, sőt a gyermek bőrtípusának megfelelő fényvédelemről is gondoskodnunk kell.

    Higiéniai szabályok

    A szabadtéri játékok közül a homokozó az egyik legnagyobb kedvenc. Minden gyermek imád a homokból tortát sütni, alagutat vájni, várat építeni vagy egyszerűen csak turkálni benne. Ám azt csak kevesen tudják, hogy a kedvelt játék egyben komoly veszélyforrás is lehet. A kóbor állatok ürülékéből ugyanis bélférgek is bekerülhetnek a szabadtéri homokozókba, amelyek hányással, hasmenéssel, valamint gyomorfájással és légúti panaszokkal járó megbetegedéseket okozhatnak. Ezért nagyon fontos, hogy az otthoni homokozókat letakarjuk, amikor nem használjuk, így kivédhetjük a hívatlan vendégeket. Mielőtt gyermekünk a téli pihenő után tavasszal újra birtokba venné, szűrjük át a homokot, illetve időközönként szellőztessük meg.

    A homoktorta kóstolásakor bizony néha-néha előfordul, hogy a gyermekek szájába homok kerül. Amennyire lehet, ezt kerüljük el, ugyanis a gyerekek többek között ilyen módon, valamint a homokkal borított játékok nyalogatásával fertőződnek meg leggyakrabban. Éppen ezért legyen kéznél fertőtlenítő törlőkendő, vagy azonnal felszívódó, folyékony fertőtlenítő szappan, amelyekkel hatékonyan védekezhetünk a korokozók ellen. Ha mindezekre odafigyelünk, a gyönyörű idő valóban egyet jelent a gondtalan szabadtéri játékkal.

    kids02


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont