2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Egészséges a napozás, de csak mértékkel

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-05-06

    Tombol a nyár, gyönyörű az idő, legszívesebben az egész napot a szabadban töltenénk. A napsütéstől a kedvünk is jobbá válik, csábít a vízpart, többet sportolunk, sétálunk, kirándulunk, mint az év bármelyik más időszakában. A túlzásba vitt napfürdőzés azonban könnyen el tudja rontani az élményt.

    Sokan úgy vélik, a napsütés minden mennyiségben egészséges. Mások viszont szinte menekülnek előle, és csak a veszélyeire tudnak gondolni. Valóban egészségtelen lenne a napsütés? Mennyi időt tölthetünk a napon? Dr. Fáy Andrea, a Budai Egészségközpont bőrgyógyásza azt tanácsolja, találjuk meg az arany középutat, és a bőrvédelemre gondolva élvezzük a napsütést.

    napozas2

    „Ne tekintsünk ellenségként a napfényre, hiszen rengeteg jótékony hatása van. Abból nyeri szervezetünk D-vitamin készletének javát, de a pattanásos bőrre is megoldást jelenthet. Nem szabad megfeledkeznünk ugyanakkor arról, hogy az UV-sugárzás egyre erősebb, ezért nagyon könnyen leéghetünk. A napsugárzás okozta bőrégés a bőr öregedéséhez, súlyosabb esetben akár bőrdaganatokhoz is vezethet. A napégés mellett fokozottan kell ügyelni az anyajegyeinkre is, főként azoknak, akiken sok található. A túlzott napfénytől ugyanis megváltozhat a színük, méretük, vagy hirtelen elszaporodhatnak testünkön. Ha ilyen elváltozást észlelünk, mindenképp forduljunk orvoshoz” - mondta dr. Fáy Andrea.

    Bőrvédő napkrémek a leégés ellen

    Gyakran elkövetjük azt a hibát, hogy csak a strandon gondolunk a napkrémek használatára, miközben egy nyári városnézés vagy sportolás során is csúnyán leéghetünk. A legnagyobb veszélynek a világos bőrszínűek vannak kitéve, de a hazánkban leggyakrabban előforduló hármas bőrtípusba tartozók bőre is leéghet, ha nem gondoskodnak fényvédelemről. Ha közvetlen napsütés ér minket, használjunk bőrtípusunknak megfelelő, legalább 30 faktoros UV-A és UV-B sugárzás ellen is védelmet nyújtó naptejet, és ne felejtsük el, hogy az izzadás miatt két óránként kenjük be magunkat újra. Néhány napkrém bizonyos mértékben vízálló ugyan, de ha biztosra akarunk menni bőrünk, amint kijövünk a vízből, kenjük be magunkat ismét. Ruházatunkkal, nyári kalappal szintén védhetjük magunkat az erős napsütéstől, a legerősebb napsugárzás idején - délelőtt 11 órától délután 15 óráig - pedig tartózkodjunk inkább az árnyékban.

    Ha már megtörtént a baj

    Néha akárhogy is igyekszünk, a kirándulás és az új élmények hevében sajnos gyakran megesik, hogy leégünk. Az égés okozta kellemetlen tüneteket csökkenthetjük napozás utáni krémmel, amely hűsíti, nyugtatja az irritált bőrt. Ügyeljünk arra, hogy a leégett testrészt ne tegyük ki közvetlen napsütésnek, míg az nem regenerálódik kellőképpen. A nyári melegben azonban nem csak a nap okozhat problémát. Többet izzadunk, bőrünk zsírosabbá válik. A magas zsírtartalmú arckrémektől, testápolóktól pattanásossá válhat bőrünk, ezeket, ha tehetjük, a nyári időszakban kerüljük.

    Figyeljünk arra is, hogy parfümünket olyan testfelületre fújjuk, ahol nem éri közvetlen napsütés, ugyanis bőrünk kipirosodhat, sőt akár barna foltok is keletkezhetnek rajta. A külső fényvédelem mellett a belső védelem is elengedhetetlen nyáron, és bőrünk is meghálálja, ha kellő mennyiségű folyadékot viszünk szervezetünkbe. Ha mindezt betartjuk, valóban egészséges lesz a szabadban eltöltött idő!


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont