2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Kínos témákról urológus szemmel

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-04-29

    A köztudatban tabuként számon tartott témákról, a nőket és a férfiakat egyaránt érintő inkontinenciáról, valamint a vizelettartást is befolyásolóprosztata-elváltozásokról beszélgettünk Dr. Banyó Tamással, a Budai Egészségközpont urológus szakorvosával. Megnyugtatásképpen rögtön leszögezte: mindkét tünetegyüttes jó eséllyel kezelhető.

    Milyen élethelyzetek, problémák vezetnek a kellemetlen tünetekhez?

    A nőket gyakrabban érintik a vizelettartási gondok. Bár a vizeletinkontinencia, vagyis az akaratlan vizeletvesztés mindkét nemet érintheti, fiziológiai és hormonális okok miatt valóban gyakrabban jelentkezik a nőknél - esetükben 16, a férfiak 5 százalékára becsülik az érintettek számát.

    A kismedencében találhatók az alsó húgyutak, a női nemi szervek, a méh és a hüvely, a tápcsatorna alsó része, a végbél és a végbélnyílás. Ha a medencét záró gátizomzat valamilyen okból rosszul működik, nagy eséllyel kialakul az inkontinencia. Nőknél a terhesség, a szülés és a nőgyógyászati beavatkozások során történt esetleges gátsérülés is hatással lehet a gátizom állapotára. Gyakori az is, hogy túlsúly ró felesleges terhet a medencefenékre, és emiatt lazulnak meg a záróizmok. A változó korban szintén vizelettartási zavart okozhat a húgycső nyálkahártyájának leépülése, ami általában a menopauza hormonális változásaival hozható összefüggésbe.

    Ezeken kívül mindkét nemnél fokozzák az inkontinencia esélyét a visszatérő húgyúti fertőzések, a húgyhólyag- és vesekövek, az idegrendszeri károsodások (strokeParkinson-, Alzheimer-kór, sclerosis multiplex), a cukorbetegség, bizonyos gyógyszerek (nyugtatók, altatók, egyes vérnyomáscsökkentők, szívgyógyszerek, vízhajtók, izomlazítók, antidepresszánsok) szedése valamint a helytelen életmód (stressz, elhízás, dohányzás, nem megfelelő folyadékbevitel, túlzott mértékű koffein- és alkoholfogyasztás) is.

    Mi a helyzet a férfiakkal?

    A férfiak vizelettartási panaszai leggyakrabban prosztatagondokhoz kapcsolódnak, azok első számú tünetei lehetnek. A prosztata a hólyag alatt elhelyezkedő mirigyes szerv, amely körbeveszi a húgycsövet. Fiatalon inkább a heveny, később a krónikus gyulladások támadhatják meg, időskorban a prosztata-megnagyobbodás és daganat keseríti meg a férfiak életét. Az inkontinencia a prosztatagyulladás tünete lehet, ha mellette hasi vagy hátfájás, láz és gyenge vizeletsugár tapasztalható.

    Ötvenéves kor felett a férfiak 60 százalékánál jelentkezik a prosztata jóindulatú megnagyobbodása, ami szintén vizelési zavarokat okoz. Egyértelmű jele a sürgető vizelési inger, a nehéz hólyagürítés, a vizelet szakaszos és erőtlen távozása, utócsepegése. Nincs feltétlenül szükség műtétre, enyhébb esetekben elegendő a gyógyszeres kezelés és az életmódváltás: lényeges az alkohol és a csípős fűszerek elhagyása, az ülés idejének csökkentése, jó hatású a tökmagolaj fogyasztása. A sebészeti beavatkozás során a jóindulatú megnagyobbodást távolítják el, maga a prosztata megmarad.

    Idősebb korban nem ritka a prosztatarák sem, a férfiak hatoda szenved tőle, de szerencsére nem mindegyik daganat veszélyezteti a beteg életét. Pontos okát nem ismerjük, kockázatot jelenthet a szociális helyzet, a környezeti, genetikai tényezők, az immunrendszer állapota, a helytelen táplálkozás és az életkor. Ötven év felett ajánlott rendszeresen elvégeztetni a prosztata vizsgálatát, mert panaszokat csak az előrehaladott daganat okoz. Mindenesetre egy okkal több, miért érdemes az inkontinens panaszokkal orvoshoz fordulni, hiszen azok időben jelezhetik a nagyobb bajt.

    Ezek szerint az inkontinencia egy tünet, nem önálló betegség?

    Így van, és a kiváltó okok, a háttérben álló alapbetegség vagy elváltozás szerint sokféleképpen jelenhet meg a probléma. Leggyakoribb az ún. stressz inkontinencia, amikor haspréssel járó tevékenység nyomán (tüsszentéskor, köhögéskor, nevetéskor, erőlködéskor vagy sportolás közben) történik az akaratlan vizeletvesztés a meggyengült záróizmok mellett.

    A másik, az ún. késztetéses vizelési inkontinencia esetén a hirtelen, intenzív vizelési inger jelentkezésekor a beteg nem jut el időben a mellékhelyiségig. Ennek oka lehet a húgyhólyag izmainak fokozott működése, a záróizmok gyengülése és a vizelést gátló központi idegrendszeri terület működésének megváltozása valamely agyi elváltozás, például szélütés, Parkinson-kór, agydaganat stb. során. Ez utóbbi esetben a reflex-inkontinencia, a vizelési folyamat feletti kontroll teljes elvesztése is bekövetkezhet.

    Ismeretes az ún. túlfolyásos inkontinencia is, melynek során kis mennyiségű vizelet szivárog folyamatosan. Oka legtöbbször húgyúti elzáródás (a prosztata megnagyobbodását is jelezheti) vagy az, hogy a húgyhólyag a falának gyenge izom-összehúzódása miatt nem képes teljesen kiürülni.

    Lehet-e edzeni a záróizmokat?

    A vizeletürítés öröklött képesség, míg a vizelet-visszatartás tanulási folyamat eredménye. Ehhez felnőttkorban is szükség van az izmok tornáztatására: nem véletlen, hogy a hastáncot gyakorló kultúrákban nem létezik női inkontinencia. A terhesség alatt gyakorta előforduló időleges inkontinencia elmúlik ugyan, de felelőssé tehető a postmenopauzális időszakban jelentkező vizelettartási zavarokért. Ezért több országban a szülést követően kötelező megtanulni a gáttornát. A speciális, intim torna sokat segít, és nemcsak nőknek, hanem férfiaknak is ajánlható! A gátizomzat rehabilitációjával ráadásul nemcsak az inkontinens panaszok szüntethetők meg, hanem a szexuális aktivitás is és az orgazmuskészség is növelhető.

    Mit tud ajánlani az érintetteknek?

    Láttuk, hogy az inkontinencia számos formában jelentkezhet, és számos tényező okozhatja, ezért alapos nőgyógyászati illetve urológiai kivizsgálás, általános és speciális laborvizsgálatok, adott esetben hasi képalkotó diagnosztikai (röntgen, ultrahang, CT és MRI) és urodinamikai vizsgálat, hólyagtükrözés, citoszkópia stb. is szükséges lehet az okok megállapításához, a diagnózis felállításához.

    A kiváltó okok ismeretében gyógyszeres kezelés is szükségessé válhat és műtéti megoldás is szóba kerülhet. Az inkontinencia konzervatív kezeléssel is gyógyítható, karbantartható és a páciens is sokat tehet: lényeges az életmódváltás, a kávéfogyasztás visszafogása, a dohányzás elhagyása és a túlsúly megszüntetése.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont