2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Tippek a kánikula napjaira

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-04-29

    Hogyan viselheti el az emberi szervezet a legjobban a nyári hőséget? Laikusként a jégbe hűtött italokra, a hideg zuhanyra tippelnénk, de valójában a testünk hőháztartását nem ezek segítik a legjobban. Összeszedtük a kánikula túlélésének néhány egyszerű alapszabályát.

    A hőség ellen szervezetünk párologtatással védekezik a túlmelegedés ellen. A testhőmérséklet szabályozásának természetes eszköze az izzadás. A bőr teljes felületén vannak verejtékmirigyek, amelyeken keresztül az izzadság a bőrfelszínre jut, onnan elpárolog, ami a fizika törvényei szerint hőelvonással jár, vagyis hűsítő hatású. A hatékony testhőmérséklet-szabályozáshoz bőséges folyadékbevitelre és a párolgást elősegítő, laza, szellős ruházatra van szükség.

    Sok folyadék! De mit és hogyan igyunk?

    Minden szakértő kiemeli a bőséges folyadékbevitel fontosságát. Akinek azonban erre jéghideg, párás falú palackok, jégkockával teli poharak jelennek meg a szemei előtt, meglepődhet azon, hogy a hőségben jobban segítik szervezetünk hőháztartását az alig lehűtött, szinte langyos innivalók. A jéghideg folyadék ugyanis legfeljebb a torkunkat, a testünk belső részét hűti le, amire az érintett területeken az erek összeszűkülnek, a keringés lassul, ami éppen nem segíti, hanem akadályozza a hűsítő verejték kiválasztását (ráadásul a hideghatás megkönnyíti egyes kórokozók támadását is). A túl forró italok sem szerencsések ilyenkor, hiszen ezek meg túlságosan megnövelik a test belső hőmérsékletét, így a hőség kívülről, a forró ital belülről nehezíti a test hőszabályozásának működését, a normál, 36-37 fokos testhőmérséklet fenntartását.

    Az sem mindegy, mit iszunk: legjobban oltja a szomjat és segíti a verejtékezést a tiszta víz, vagy a nem szénsavas, nem cukros üdítő. A hőségben nem ajánlatos alkohol- és koffeintartalmú italok fogyasztása, mert ezek dehidratáló hatásúak, és a forróságban nagy valószínűséggel az idegrendszer is másként reagál rájuk. Fontos, hogy még azelőtt igyunk, hogy szomjasnak éreznénk magunkat, mert a szomjúság már a dehidráció jele, a szervezetünk hőháztartásának folyamatosan szüksége van a folyadékutánpótlásra a megfelelő verejtékezéshez.

    summer-drinking

    Tippek a kánikula napjaira

    A verejték nem tiszta víz, hanem sokféle ásványi anyag, só, elektrolit is távozik vele a testünkből. Ezt pótolni kell, nehogy a szervezetünk sóháztartása felboruljon. Ezért tanácsos az ásványvíz vagy a csapvíz mellett gyümölcslevet, tejet és levest is fogyasztani – ilyenkor különösen jólesik és jót is tesz az ebédhez egy-egy könnyű zöldségkrémleves, hideg gyümölcsleves, erőleves.

    A sok izzadás után a testünk maga is jelzi, hogy sóra van szüksége: nem véletlenül kívánjuk meg meg a strandon a sósperecet, a lángost, a sós csipszeket, a főtt kukoricát sem!

    Frissítő zuhany, langyos hűtőfürdő

    Ha mód van rá, érdemes akár naponta többször frissítő zuhanyt vagy fürdőt venni. A túl hideg zuhany vagy az átmenet nélküli hideg vízbe csobbanás nem ajánlott, helyette langyos, frissítő zuhanyozást vagy enyhén meleg hőmérsékletűről fokozatosan lehűtött kádfürdőt tartják jobbnak a szervezet hőháztartása szempontjából a szakemberek. Különösen vigyázni kell arra, hogy a tűző napon (játék vagy napozás közben) áthevült testtel senki ne ugorjon vízbe, mert ez a hirtelen hőmérséklet-változás a szívet is nagyon megviseli. Szinte nem múlik el nyár úgy, hogy ne történne ilyen okokból szívgörcs, vízbe fulladás.

    Akik fokozott veszélyben vannak

    A nagy hőség a szív- és érrendszert megviseli: az erek kitágulnak, a vérnyomás csökken, a keringés lassul, ami hat a verejtékkiválasztásra is. A túlmelegedés leginkább azokat fenyegeti, akiknek gyengébb a hőháztartása: a csecsemők és a kisgyermekek hőszabályozása még, az időseké pedig már nem működik tökéletesen. Ezért rájuk különösen vigyázni kell a kánikulai napokon! Szívbetegek, nagy túlsúllyal küzdők és vérnyomáscsökkentő gyógyszert szedők is figyeljenek arra, hogy ne tegyék ki szervezetüket felesleges hőhatásnak!

    Ha csak lehet, kerüljék a nagy meleget, töltsék pihenéssel a déli órákat, az utca árnyékos oldalán közlekedjenek, és minél jobban csökkentsék az aktivitásukat. Ha mégis útra kell kelni, vigyenek magukkal vizet, öltözzenek szellős, világos pamutruhába, védjék fejüket könnyű sapkával, kendővel. Ha első hallásra megmosolyogtató is, de például vonaton utazva jó szolgálatot tehet egy legyező is, mert segíti a párolgást. Legyen kéznél egy textilzsebkendő is, amivel egy rögtönzött borogatást lehet tenni a tarkóra, homlokra, mielőtt a hőség szédülést okozna.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont