2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Táplálék-allergia és intolerancia - tisztázzuk a különbséget!

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-04-29

    Ha valakinek egy étel elfogyasztása után kellemetlenségei támadnak, könnyen kimondja, hogy allergiás az adott élelmiszerre. Napjainkban egyre többet hallani az ételallergiáról és az intoleranciáról, sokan össze is keverik ezeket. Pedig fontos különbséget tenni e két betegség illetve állapot között, mert esetükben eltérő védekezésre, kezelésre van szükség.

    Bár a köznyelvi szóhasználat hajlamos összemosni, a valóságban jelentős eltérés mutatkozik az ételallergia és az intolerancia között. A helyzetet bonyolítja, hogy bizonyos esetekben egy enyhe allergiás reakció nagyon hasonló tüneteket produkálhat, mint az intolerancia.

    Nézzük a legfontosabb különbségeket!

    Ételintolerancia esetén a tünetek a problémát kiváltó élelmiszer fogyasztásához képest később jelentkeznek, és erősségük függ annak mennyiségétől. Kevesebbet fogyasztva a kiváltó ételből, akár észrevétlenek is maradhatnak. Ezzel szemben, aki allergiás, az közvetlenül az akár falatnyi, jelentéktelen mennyiségű étel elfogyasztása után is produkálhatja a tüneteket.

    Más a szervezetben érintett terület is: az ételallergia más allergiákhoz hasonlóan az immunrendszer problémájára vezethető vissza, az intolerancia pedig emésztőszervi rendellenesség.

    Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója: a szervezet védelmi rendszere tévesen kártékonynak, ártalmasnak ítél meg egy a szervezetbe kerülő, vagy azzal érintkezésbe lépő részecskét, és a hízósejtek és IgE antitestek mozgósításával védekező reakcióba kezd. Az ételallergia tünetei hirtelen alakulnak ki: leggyakrabban csalánkiütés, viszketés, vizenyő jelentkezik, egészen súlyos esetben, az ún. anafilaxiás sokk kialakulásakor akár gégevizenyőt, életveszélyes állapotot is előidézhet.

    Az étel intolerancia tünetei lehetnek gyerekek esetében: tanulási nehézség, hiperaktivitás, ekcéma és hasi fájdalmak. Míg a felnőtteknél gyakran előforduló tünet a depresszió, szorongás, elhízás, jelentkezhetnek bőrproblémák és emésztési zavarok is. Viszont bármely életkorban előforduló tünet lehet az émelygés, felfúvódás és hasmenés. Fontos tudni, hogy az ételallergiával ellentétben az étel intolerancia tünetei nagyon változatosak lehetnek, és sokkal lassabban is jelentkeznek!

    A táplálékallergia a lakosság néhány (2-5) százalékát érinti, az ételintolerancia sokkal gyakoribb, a népesség kb. 15-30 százaléka szenved az ételintolerancia okozta tünetekben.

    Akiknek nem tesz jót a tej

    Sajnos, az egyik leggyakoribb intoleranciát illetve allergiát kiváltó táplálék az egyébként igen értékes, vitaminokban és kalciumban gazdag tej. A gyakran leegyszerűsítve csak tejérzékenységként említett betegség is lehet laktózintolerancia, de tejallergia is.

    Laktózintolerancia fennállásánál a laktóz, vagyis a tejcukor lebontására nem képes a szervezet, mert hiányzik belőle, vagy nem kellő mennyiségben van jelen az ehhez szükséges, emésztést segítő enzim. Ilyenkor emésztetlenül, eredeti állapotában halad végig az emésztőcsatornán a tejcukor, kellemetlen hasi tüneteket, hasmenést okozva. A tünetek az elfogyasztott tej mennyiségétől függően akár egészen enyhék is maradhatnak, és nagyobb mennyiség esetén is csak később jelentkeznek. Laktózintoleranciában érintetteknek fontos tudnivaló, hogy nekik nem kell teljesen lemondani emiatt a tejtermékekről, hiszen erjesztett készítményeket, például joghurtot, sajtot fogyaszthatnak, és a laktóz emésztéséhez hiányzó enzim pedig gyógyszerrel is pótolható.

    Aki tejallergiában szenved, annál viszont egyetlen korty tej elfogyasztását követően, szinte azonnal jelentkeznek a tünetek, amelyet egy, a tejben található fehérje vált ki. Tejallergia esetében ugyanis az immunrendszer a tejben lévő kazeint véli kártékony elemnek, és támadásba lép ellene.

    milk

    Összeférhetetlen összetevők

    Gyakran a vörösborokban, penészkultúrás sajtokban, halkonzervekben, más élelmiszerekben is megtalálható tiramin vált ki allergiás reakciót, kiütéseket, fejfájást okozva. A fenilketonúria bonyolult neve fenil-alanin érzékenységet fed. Aki ebben szenved, nem ehet olyasmit, ami valamilyen formában fenil-alanint tartalmaz, ezért is tüntetik fel ezt az adatot az élelmiszerek csomagolásán.
    A különböző vegyi anyagok, amikkel az ételeket kezelik, főként a tartósító- és színezőszerek szintén okozhatnak érzékenységi reakciókat egyeseknél.

    Mit tegyünk?

    Az esetek többségében az enyhébb ételintolerancia okozza a tüneteket. Jó hír, hogy ez lehet átmeneti, ha például vékonybélgyulladás következtében lép fel. Ugyanakkor az állandó, elhanyagolt intoleranciából allergia is kialakulhat. Ezért, ha valakinél az előbbiekben már említett tünetek gyakran jelentkeznek, ne bagatellizálja el őket azzal, hogy biztosan megint túl sokat evett, elcsapta a hasát, vagy megfázott stb. Hasznos információt jelenthet az ételnapló, ha a páciens feljegyzi tapasztalatait, szervezete pontosan megfigyelt reakcióit, hogy mely ételnek a fogyasztását követően jelentkeztek a kellemetlen tünetek.

    Mint minden egészségügyi problémával, ezekkel is a legjobb orvoshoz fordulni, aki a megfelelő vizsgálatok és tesztek segítségével el tudja dönteni, hogy mi okozhatja a gondokat. Egyetlen vérvétellel 30 vagy akár 120 élelmiszerféleséggel szembeni intolerancia kizárható – az ételintolerancia vizsgálat a Budai Egészségközpontban is elvégeztethető.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont