2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Előzzük meg a hasmenést!

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-04-29

    Hogyan lehet megelőzni a hasmenést?

    Nyáron gyakrabban fordul elő a kínos hasmenés. Az még a kisebbik baj, hogy egy ilyen kellemetlenség az egész nyaralást tönkreteheti, de a nagy melegben, különösen kisgyerekek és idősek esetében akár veszélyessé is válhat, kiszáradáshoz vezethet. A leggyakoribb kiváltó okokat és azok megelőzési lehetőségeit gyűjtöttük össze.

    Hasmenéssel járó nyári fertőzések

    A nyári meleg, a párásság kedvez a legkülönbözőbb kórokozók szaporodásának, ezért érezhetően gyakoribbak nyáron a baktérium vagy vírus okozta bélfertőzések, amelyek egyik fő tünete a hasmenés. A hőségben nem ritka a szalmonella, amely romlott étellel (jellemzően nyers tojás, hús közvetítésével) kerülhet az emberi szervezetbe. Forduljunk orvoshoz hányás, hasmenés, fejfájás, láz és hasi görcsök jelentkezésekor!

    A kisgyerekek között gyakori kóroki tényező a rotavírus, amely napokig tartó vizes hasmenéssel, hányással, lázzal járó tüneteket okoz és más közösségeket is érinthet. Többféle vírus és bakteriális fertőzés is okozhatja a nyaralások rémét, az utazók hasmenését, amelyet szintén kísérnek egyéb emésztőszervi panaszok, azaz hányás és hasgörcsök. Ha a hasmenés egy-két nap alatt nem csillapodik, illetve ha láz is kíséri, ajánlatos orvoshoz fordulni vele.

    A hasmenés kellő elővigyázatossággal elkerülhető!

    Külföldi utazás estén mindenképpen érdemes tájékozódnunk az adott ország egészség- és járványügyi viszonyairól, és felkészíteni szervezetünket a rá váró esetleges betegségekre. Ha olyan országba utazunk, ahol nem megbízható a vezetékes víz, csapvizet még a szálláson se fogyasszunk, sőt, nemcsak iváshoz, főzéshez, kávé vagy tea készítéséhez, de még a gyümölcsök, zöldségek tisztítására, vagy a fogmosásra is csak palackozott vizet használjunk!

    Ugyanígy jobb, ha nyilvános helyen nem kérünk italunkba jégkockát, mert nincs garancia arra, hogy nem fertőzött vízből készült-e.

    Nyaralás alkalmával sokan előszeretettel fogyasztanak tenger gyümölcseit, ennek kapcsán Hepatitis A fertőzés okozhat tüneteket .

    Meg kell említeni a szökőkutak vizében megtelepedő kórokozók fertőző hatását is.

    A kialakult gyomor és bélhurut azért veszélyes, mert az esetleges nagyfokú folyadékvesztés kiszáradást eredményezhet, mely leginkább csecsemők és idősek esetén okoz nagyobb problémát.

    Érdemes védőoltásokkal is készülni az utazásra, amelyhez utazási tanácsadás keretében szakember segítségét is kérhetjük.

    hasmenes

    Antibiotikumoknak kellemetlen mellékhatása is lehet

    Amikor más betegségek kapcsán (légúti, húgyúti fertőzések, fogászati kezelés) antibiotikumot szedünk, mellékhatásként hasmenés, hasi panaszok jelentkezhetnek. Ennek oka, hogy a beszedett antibiotikum nemcsak a gyulladás helyén, hanem az egész szervezetben elpusztítja a baktériumokat. Így azokat is súlyosan károsítja, amelyek a belekben találhatóak, és az a feladatuk, hogy az egészséges emésztést elősegítsék, ezáltal felborul az egészséges bélflóra egyensúlya. A hosszú távú antibiotikum-használat akár vastagbélgyulladáshoz is vezethet.

    Ezért a szakemberek óva intenek az antibiotikumok túl gyakori, illetve indokolatlan használatától. Amennyiben elkerülhetetlen az alkalmazásuk, az antibiotikumok szedése mellett tenni kell a hasmenés és más gyomorpanaszok elkerülésért, még ezeknek a mellékhatásoknak a jelentkezése előtt.

    Probiotikumot az antibiotikumhoz!

    Ma már a protokoll része, hogy az antibiotikumok szedése mellett probiotikumokat ajánlatos fogyasztani. A probiotikumok fogyasztásával hozzájárulunk a bélflóra egyensúlyának helyreállításához, az emésztést segítő hasznos baktériumok újratelepítéséhez. Ezek nem rontják az antibiotikum kezelés hatékonyságát, csak azok mellékhatásait ellensúlyozzák.

    Kutatók kimutatták, hogy a probiotikumok egyaránt hatásosak a rendszeres antibiotikum okozta hasmenés és a hasmenéssel kapcsolatos egyéb panaszok, vagyis a görcsök és a gázképződés megszüntetésében is.

    A probiotikumoknak több fajtája van. A leggyakoribb, antibiotikumok okozta hasmenésre a Lactobacillus rhamnosus és a Saccharomyces boulardii alapú probiotikumokat ajánljuk.

    A probiotikumok fogyaszthatók kapszulák, tabletták, porok, és még folyadék formájában is. Aki probiotikumokat inkább természetes formában, élelmiszerként fogyasztana, az sokféle probiotikus joghurt közül is választhat. Lényeges, hogy valamilyen formában szerepeljen a címkén az „aktív” és „élő kultúra” kifejezés. Naponta egy vagy két adag ilyen joghurt fogyasztása ajánlható azoknak is, akik antibiotikumot szednek.

    Antibiotikum szedése mellett tanácsos kerülni az olyan ételeket, amik egyébként is gyomorproblémákat szoktak okozni. Például ajánlatosabb kerülni az erősen fűszeres, csípős, zsíros, puffasztó táplálékokat. Az alkalmazáskor tartsuk magunkat a gyógyszerleíráshoz: egyes antibiotikumok jobban felszívódnak éhgyomorra, így nem szerencsés evéssel korlátozni a hatékonyságukat. Másokat az alkalmazási leírás szerint étkezés közben vagy közvetlen utána kell bevenni, mert azoknál ez segíthet megelőzni a szer által kiváltott emésztési panaszokat.

    Betegkímélő étrend

    Bármilyen okból alakult ki a hasmenés, a régi bevált általános tanácsokat is érdemes betartani ilyenkor. Sok folyadékot kell inni a kiszáradás elkerülése érdekében. Ma már léteznek kifejezetten rehidratáló italok is, magas elektrolit tartalommal, de ásványvíz, könnyű leves, vagy gyümölcslé is megfelel. Kerülni kell viszont az alkoholt és a koffeint, mert ezek csak fokozzák a panaszokat.

    A hasmenés első napján a folyadékpótlás a legfontosabb, másnap már könnyű, gyomorkímélő diétával is megpróbálkozhatunk. Ennek alapja lehet a zsírtalan főtt krumpli, az alma, a száraz keksz, és természetesen a teljes gyógyulásig kerülni kell a nehezen emészthető, zsíros, irritálóan fűszeres ételeket. Végül semmiképpen ne maradjon el a bélflóra egyensúlyának helyreállítása probiotikus élelmiszerekkel vagy készítményekkel a bélfertőzéses hasmenés után sem.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont