2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Támad a nyári pollenszezon

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-05-06

    Pollenek nyáron is vannak

    Számtalan allergiát okozó növény virágzik nyáron, kellemetlen perceket okozva sokunknak. Köhögés, égő és viszkető szemek, könnyezés, orrdugulás, vagy éppen szűnni nem akaró orrfolyás - ezek az allergiás tünetek a nyári kirándulást is meg tudják keseríteni. Ráadásul a pollenek mellett a rovarcsípések és a napfény is kiválthatnak allergiás reakciót.

    „Nyáron a levegő tele van szemmel nem látható pollenekkel. A belélegzett virágpor megtapad a nyálkahártyánkon, a szervezetünk pedig beindítja természetes védekező rendszerét. Mivel a pollent veszélyes anyagnak véli, harcolni kezd ellene, sokszor már elviselhetetlen panaszokat okozva ezzel az allergiásoknak. A tünetek erőssége egyénenként változó, tenni ellenük viszont mindenki hasonlóképp tud. Mint minden betegségnél, itt is fontos a megelőzés és az elővigyázatosság. Az orrfolyást, orrdugulást akár már orrcseppekkel is enyhíthetjük, az állandó égő, viszkető érzés, szemkörnyék- és arcduzzadás esetén viszont gyógyszerre is szükség lehet. Ebben az esetben mindenképp forduljunk orvoshoz, ugyanis a kezeletlen allergia gyakran asztmává alakulhat” – mondta Dr. Szilágyi Katalin, a Budai Egészségközpont fül-orr-gégész szakorvosa.

    Kerüljük az allergiát kiváltó okot

    Ha allergiával küzdünk, érdemes egy pollentérképet és egy pollennaptárat is átnézni a nyári kirándulás megtervezése előtt, hogy csökkentsük az allergiás tünetek kialakulásának lehetőségét. A pollenkoncentráció általában a reggeli és a kora délelőtti órákban a legmagasabb, ezért ügyeljünk, hogy csak a megfelelő időben szellőztessük lakásunkat. Légkondicionált teremben enyhülhetnek az allergiás tünetek, a rendszeresen cserélt szűrő ugyanis nem engedi a levegőbe a virágport. Tévhit, hogy a légkondicionáló rossz hatással lenne az allergiásokra, de ne hűtsük le túlzottan az épületet a kinti hőmérséklethez képest, mert könnyen megfázhatunk. Ajánlott a gyakoribb hajmosás, mivel a pollenek a hajunkról a párnánkra tapadhatnak, éjjel pedig fokozhatják a tüneteinket. Nem mindegy az sem, hogy allergiásként milyen ételeket fogyasztunk.

    pollen

    „Bizonyos ételek esetében keresztallergia léphet fel. A sárgadinnye, görögdinnye, paradicsom, uborka, cukkini allergénjeinek szerkezete nagyon hasonlít a parlagfűére, így a szervezet a kis különbség miatt annak érzékeli, és allergiás reakciót vált ki” – figyelmeztet a doktornő.

    A rovarcsípés is veszélyes lehet

    Nyáron a pollenallergia mellett nagyon gyakori a rovarcsípések okozta allergia is. A csípés helyén legtöbb esetben kipirosodik a bőr, viszkető duzzanat keletkezik, de egy bögölycsípéstől akár be is lázasodhatunk, a csípés helye pedig begyulladhat, fájhat. A csípéseket kezeljük bőrnyugtató krémekkel, ám ha a tüneteink nem enyhülnek, forduljunk orvoshoz. A legsúlyosabb allergiás reakciót a méhek családjába tartozó rovarok okozhatják, a méhcsípés akár életveszélyes is lehet, fulladást okozhat. Ha tudjuk, hogy allergiásak vagyunk rá, tudassuk ezt környezetünkkel, ha pedig megtörtént a baj, azonnal forduljunk orvoshoz!


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont