• Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Cikkek
  2022-es cikkek
  2021-es cikkek
  2020-as cikkek
  2019-es cikkek
  2018-as cikkek
  2017-es cikkek
  2016-os cikkek
  2015-ös cikkek
  2014-es cikkek
  2013-as cikkek
  2012-es cikkek
  2011-es cikkek
  2010-es cikkek
  2009-es cikkek

  Így válasszunk megfelelő iskolatáskát!

  A gyerekek az iskolakezdést talán kevésbé várják, de az előkészületek közül az iskolatáska kiválasztása azért őket is feldobja. Kék legyen vagy piros, mesefigurás vagy szuperhősös, amit büszkén viselhetnek a hátukon. A szülők felelőssége, hogy a kiválasztott darab ne csak szép, de egészségileg is tökéletes legyen, hogy a gyerekek vidáman indulhassanak neki az új tanévnek.

  „A nem megfelelő iskolatáska hosszú távú problémákat szülhet. A gyerekeknél hátfájás, rossz tartás alakulhat ki, ami figyelmükre, iskolai teljesítményükre is rányomja bélyegét. A túl nagy terhelés vagy a nem megfelelő súlyelosztás a gerincferdüléshez hasonló eltérést okozhat, ami tartóssá válás esetén felnőttkorban további mozgásszervi gondokat eredményezhet. Fontos, hogy a táska súlya ne haladja meg a gyermek testsúlyának 10 százalékát. Figyeljünk oda arra is, hogy gyermekünk helyesen viselje a táskát, azaz ne ütődjön minden lépéskor a deréknak, és ne szorítson a vállpánt, mert hiába a megfelelő fazonú iskolatáska, ha nem illeszkedik jól a gyermek hátára” – mondta Dr. Somhegyi Annamária, a Budai Egészségközpont reumatológus szakorvosa, prevenciós igazgatója.

  Milyen a jó iskolatáska?

  Az ideális iskolatáskának két vállpántja van. Manapság nagyon elterjedtek a válltáskák és az oldaltáskák, de ezeknél nem egyenletesen oszlik el a terhelés, csak az egyik vállra nehezedik minden súly. Minél könnyebb anyagból készült a táska, annál jobb, hiszen a belepakolt könyvek önmagában is elég nehezek. A merevített, párnázott hátrész és a széles vállpántok nem csak a tartást segítik, de kényelmesebbé is teszik a súly viselését. Előnyös, ha van derékpánt is a hátizsákon, a súly így a medencecsontra nehezedik, leveszi a vállakról a terhelést. Az iskolatáska kiválasztásánál fontos figyelembe vennünk annak méreteit is: a tarkón ne érjen túl, a csípőtől egy kicsivel magasabban helyezkedjen el, és ne legyen szélesebb a gyermeknél. Kaphatók állítható hátrészű hátizsákok is, amivel a különböző testmagasságokra is pontosan be tudjuk állítani a táskát.

  Fiatal lány iskolatáskával

  Mit tehetünk a helyes testtartásért?

  A helyes testtartás alapja a kellően erős és kellően nyújtható izomzat, mely a gerincet a leghasznosabb helyzetben tartja (ez a biomechanikailag helyes testtartás), de emellett nagy szerepet játszik a megfelelően kialakított talpú cipő is. Ezért a szünidő alatt nagyot nőtt gyermekeink lábbelijét is körültekintően válasszuk meg! Mivel a diákok egy asztal mögött ülve töltik hétköznapjaik java részét, ezért fontos, hogy otthonra is a gerinc szempontjából jól kialakított széket és a megfelelő íróasztalt vegyünk.

  Mozogjunk minél többet az egészségünkért

  A mozgás, a sportolás nem csak a felnőttek számára fontos. A nyári szünetben többet mozognak a gyermekek, mint évközben, ezért nagyon fontos a motiváció, hogy mozgásigényük az év további részében se lankadjon. A rendszeres mozgással nem csak az erőnlétük növekszik, és testük ellenálló képessége fejlődik, de még agyműködésük, és ezzel tanulási eredményességük is javul. Az idei tanévtől már minden évfolyam órarendjében minden nap szerepel a testnevelés, azonban a tornatermek befogadó képessége véges, ezért igen lényeges, hogy tornatermen kívül is hasznos, élvezetes testnevelés órákat tartsanak az iskolák, és a szülők ehhez minden segítséget, támogatást adjanak meg.