2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Gyógytorna a mindennapokban

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-05-06

    A fizioterápia, köznapi nevén a gyógytorna, elengedhetetlen a betegségek megelőzésében. Sajnos sokan csak akkor fordulnak felé, amikor már bekövetkezett a baj. Holott sok esetben egy konzultáció és néhány magánóra is elég volna a megelőzéshez. Gyógytornászaink több mint tíz éves tapasztalattal rendelkeznek a gerincgyógyászat területén, de foglalkozunk más mozgásszervi panaszokkal is pl.: csípő és térdízületi problémák.

    Az intézményünkben zajló gyógytorna magánrendelések szakmai hátterét az Országos Gerincgyógyászati Központ, Budai Egészségközpont szakkórháza nyújtja, Fehér Katalin vezető gyógytornászként irányítja az összehangolt, orvos és gyógytornász kapcsolatára épülő csapatmunkát, ezzel elősegítve betegeink mielőbbi gyógyulását, rehabilitációját.

    Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a mozgás szerepe egészségünk megőrzése szempontjából. Mennyire jellemző az, hogy még a betegségek kialakulása előtt felkeresik Önöket?

    A helyzet jelentősen javult az elmúlt 10 év során, de a felvilágosító munkánk koránt sem ért véget, sajnos még mindig nem az a jellemző, hogy prevenciós céllal keresek fel bennünket. Természetesen a már kialakult problémák esetén is tudunk segíteni, de célra vezetőbb lenne a megelőzés, aminek két fontos eleme van a kornak és aktuális fizikális állapotnak megfelelő, rendszeres mozgás valamint az ergonómiailag megfelelő otthoni és munkahelyi élettér kialakítása.

    A Budai Egészségközpontba jelentkezőket rögtön gyógytornászok veszik kezelésbe?

    A betegek többsége orvosi véleménnyel érkezik hozzánk. Természetesen közvetlenül is kérhetik segítségünket, amennyiben úgy ítéljük meg, hogy szükséges lenne orvosi vagy diagnosztikai vizsgálat, a Budai Egészségközpontban kiváló szakorvosi és diagnosztikai (röntgen, MRI, CT) háttér áll rendelkezésünkre.

    Milyen speciális módszerekkel dolgoznak?

    Vannak passzív és aktív technikák, mellyel célunk a gerinc funkcionális kapacitásának helyreállítása és fejlesztése. A leggyakrabban alkalmazott technikák a stabilizációs tréning, a funkcionális tréning, a manuál terápia és a Schroth módszer.

    Milyen típusú problémákkal fordulnak Önökhöz? 

    Gyógytornával alapvetően három területen tudunk segíteni pácienseinknek: mozgásszervi betegségek megelőzése, konzervatív kezelés, műtét utáni rehabilitáció. Prevenciós céllal általában akkor keresnek fel bennünket, amikor még nincs kellemetlen tünete, fájdalma a betegnek, ilyenkor cél, hogy a mozgással megőrizzük az egészséges és fájdalommentes gerincműködést. A konzervatív (nem műtéti) kezelésben részesülő betegek a gyógyszeres kezelés mellett aktív gyógytorna órákon vesznek részt, az ő gyógyulásuknak fontos eleme a rendszeres és a kórházi kezelés után is folytatandó fizioterápia.

    Ahogy említettem a műtét utáni rehabilitáció része a gyógytorna, intézetünkben minden műtéten átesett beteg állapotának megfelelő feladatokkal kell megbirkóznia. Ha a különböző korosztályok általános problémáit nézzük, akkor jellemzően a fiataloknak tartásproblémák korrigálása, a középkorúaknak, a passzív ülő életmód miatt jelentkező gerincproblémák gyógyítása, az idős korosztálynak a különböző (pl. csontritkulás) eredetű gerincdeformitások kezelésével tudunk segíteni. 

    Gyógytorna az Országos Gerincgyógyászati központban.

    Önnek jut ideje a mozgásra? Van-e olyan mozgásforma, amelyet különösen ajánl a pácienseinek?

    A csoportos sport híve vagyok, hetente párszor járok el edzésre, amelynek külön előnye, hogy ebbe jobban be lehet vonni barátokat, családtagokat is. Mivel a rendszeres mozgás a betegségek megelőzésének alapja, fontos, hogy korunknak és aktuális fizikális állapotunknak megfelelő sportot válasszunk. Mindezeket szem előtt tartva érdemes megkeresni azt a mozgásformát, amelyben leginkább örömünket leljük, és rendszeresen folytatunk.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont