2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    A gyermek tüdőgyógyász válaszol

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-05-06

    Gyermek tüdőgyógyászati rendelésünk többek között az allergiás tünetek kivizsgálásában és azok kezelésében tud segítséget nyújtani. De milyen pulmonológiai betegségek fordulhatnak elő csecsemőkorban, vagy az első közösségbe kerüléskor? Mi válthat ki allergiás reakciót – és hogyan tudjuk elkerülni azt? Sportolhat-e az asztmás gyermek? Mit tehetünk akkor, ha a közelünkben valaki hirtelen fulladni kezd?

    Dr. Madarasi Anna csecsemő és gyermek tüdőgyógyász, allergológus, klinikai immunológus szakorvost kérdeztük.

    Melyek a leggyakoribb csecsemőkori pulmonológiai betegségek?

    Csecsemőkorban a leggyakoribb pulmonológiai probléma a vírusfertőzés által kiváltott asztmás jellegű hörghurut. Az egy évesnél fiatalabb gyermekeknél kb. 10%-ban legalább egy alkalommal jelentkeznek a tünetek. Abban az esetben, ha három vagy több alkalommal észlelünk erre utaló eltéréseket, akkor kivizsgálás indokolt. A kivizsgálás során elsősorban az anatómiai okot és anyagcsere betegségeket kell kizárni. Kontrasztanyagos nyelési röntgen vizsgálattal tudunk indirekt módon következtetni légcső szűkületre, gégészeti vizsgálattal a gégében előforduló rendellenességekre, vérvétellel, verejték vizsgálattal anyagcsere-és immunológiai betegségekre.

    Speciális gondozást igényelnek a kis súlyú koraszülöttek, akik tartósan lélegeztetve voltak, és sokáig igényeltek oxigén támogatást. Az ő gondozásuk nagy odafigyelést igényel.

    A gyermekeknél milyen esetekben szükséges tüdőgyógyász szakember felkeresése?

    Gyermekkorban elsősorban az elhúzódó köhögés okoz diagnosztikai problémát. Ennek hátterében különböző fertőzések, asztma, reflux állhatnak.
    A közösségbe kerüléskor tipikus problémát jelentenek a vissza-visszatérő felső-és alsó légúti hurutos betegségek. Ezeknek a betegségekre jellemző, hogy a gyermekek 2-3 napig járnak közösségbe, majd nem súlyos, de mindenképpen kezelendő hurutos köhögéssel 1-2 hétig otthon maradnak. És ez így ismétlődik hónapokig. Ilyenkor szintén a szervi betegségeket, immunhiányt kell kizárni.

    Nagyobb gyermekeknél az allergiás légúti betegségek: asztma, szénanátha a leggyakrabban előforduló betegségek.

    Mikor kell feltétlen orvoshoz fordulni a köhögéssel, vagyis honnan tudom, hogy ez már súlyos?

    Abban az esetben, ha a köhögés lázzal, nehézlégzéssel, hangos légzéssel jár, feltétlenül forduljunk orvoshoz. Ha a köhögés több mint két hétig tart, éjszaka is jelentkezik, fizikai terhelés is kiváltja, vagy valamilyen helyhez (pl vidéki régi ház) kötöttön jelentkezik, akkor is érdemes orvoshoz fordulni.

    gyermek-pulmonologia-budai-egeszsegkozpont

    Hány éves kortól lehet allergológiai vizsgálatot végezni?

    Allergológiai vizsgálatot vérből indokolt esetben újszülött kortól is lehet végezni. Az allergia bőrpróba már egy éves kor után értékelhető, de igazán csak 3 éves kor után várható közreműködés a gyermek részéről. Mindig figyelembe kell venni, hogy mi okoz kisebb megterhelést a gyereknek: az egy szúrással megoldható vérvétel, vagy a több bőr karcolással járó bőrpróba. Ezeket az eredményeket mindig a klinikai tünetekkel együtt lehet csak értékelni. Fontos tudni, hogy önmagában egy pozitív allergológiai teszt nem jelent betegséget.

    Valóban csökkenti az anyatejes táplálás az allergia kockázatát?

    Igen, nemzetközi tanulmányok is készültek erre vonatkozóan, melyek alátámasztják, hogy hat hónapos korig mindenképpen javasolt az anyatejes táplálás. Csodák azonban nincsenek. Az allergia erősen függ a genetikától, súlyosan allergiás szülőpárnak nagy eséllyel lesz allergiás gyermeke.

    Milyen idős kortól adhatók az allergén élelmiszerek (tehéntej, diófélék, eper, kivi, stb.)?

    Ez szakmai körökben egy forrongó terület. Elsősorban a tehéntej vagy tehéntej alapú élelmiszerek fogyasztásának elkezdése okoz problémát. Nem allergiás családban a hozzátáplálás 6 hónapos kor után megkezdhető. Olajos magvak, kivi, eper nem tartoznak a feltétlenül szükséges élelmiszerekhez, ezekkel érdemes 2 éves korig várni. Az olajos magvaknál nagyon fontos, hogy nem csak erős allergének, de a félrenyelés (étel a légutakba kerül) leggyakrabban ezekkel történik.

    Hogyan csökkenthető az asztma kialakulásának esélye?

    Az anyatejes táplálás mellett nagyon fontos a légúti fertőzések elkerülése, és mint minden krónikus betegség megelőzésében a táplálkozásnak, mozgásnak, lelki egyensúlynak és a környezeti ártalmak kerülésének - elsősorban a dohányfüstre gondolok - kitüntetett szerepe van.

    Ajánlott vagy tiltott a sportolás asztmás gyerekek számára?

    A sport mindenkinek ajánlott, a mértéket egyénileg kell meghatározni. Az asztmás betegek általában a hosszútávú futást nem bírják. Ennek élettani okai vannak. Sokszor jelent problémát a testnevelő tanárokkal ezt megértetni. Ezeknek a gyermekeknek futás alól kérjük a felmentésüket, de minden mást - még rövid futással járó labdajátékokat is - csinálhatnak. Az igazán javasolt sportok számukra a vizes sportok.

    Mi a teendő, ha valaki hirtelen fulladni kezd? Hogyan tudunk segíteni, amíg szakszerű segítséget kap?

    Ha étkezés, apró játékokkal történő játszás közben jelentkezik hirtelen köhögés, akkor mindig gondoljunk félrenyelésre. Ha a gyermek nem kap jól levegőt, színe megváltozik, akkor meg kell próbálni a félrenyelt idegen testet eltávolítani. Csecsemőknél a fejjel lefelé, kb 45 fokos szögben a hátat ütögetjük, nagyobb gyermeknél a Heimlich-féle műfogást alkalmazzuk. A beavatkozás életmentő lehet. Természetesen ilyenkor mentőt is kell hívni!

    Milyen tünetekkel fontos még gyermek pulmonológiai szakrendelést felkeresni?

    A krupp jellegzetes tünetei a hirtelen jelentkező, ugató köhögés, hangos belégzési hang, szapora légzés. Ilyenkor fontos a gyermek megnyugtatása, hideg levegő biztosítása, (nyáron például nyissuk ki a hűtőszekrényt) ha van inhalátor otthon, akkor hideg sós oldat (Salvus gyógyvíz) inhalálása. Ha nem javulnak a tünetek, vagy már kezdetben nagyon kifejezettek és szürke a gyermek szája körül, akkor orvosi vizsgálat szükséges.

    Asztma tünetei esetén a kilégzés hangos, megnyúlt, sípoló hang hallatszik, a légzés szapora. Ha ismert asztmás, akkor ilyenkor a rohamoldó gyógyszerét kell használni az orvosi előírás szerint. ha nincs javulás, akkor lássa orvos a gyermeket. Az első ilyen roham esetén a hideg levegő segíthet, de mindenképpen orvosi ellátás szükséges.

    Serdülőkorban elsősorban a nagyon vékony testalkatú fiúknál a spontán légmell kialakulására is gondolni kell. A légmell tünetei, hogy tipikusan mozgáskor hirtelen nagy mellkasi fájdalom, légszomj jelentkezik. Ez sürgősségi ellátást igénylő állapot.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont