• Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Cikkek
  2022-es cikkek
  2021-es cikkek
  2020-as cikkek
  2019-es cikkek
  2018-as cikkek
  2017-es cikkek
  2016-os cikkek
  2015-ös cikkek
  2014-es cikkek
  2013-as cikkek
  2012-es cikkek
  2011-es cikkek
  2010-es cikkek
  2009-es cikkek

  McKenzie mechanikai diagnózis és terápiás módszer

  Robin McKenzie, világszerte elismert új-zélandi gerincterapeuta, az 50-es évek végén fejlesztette ki azt a kezelési módszert, mely főként a gerincoszlopot érintő vagy onnan kisugárzó bántalmak - mint derékfájás vagy hátfájás - diagnosztizálására és kezelésére alkalmazható.

  A McKenzie-féle "Mechanikai Diagnózis és Terápia" (MDT) néven emlegetett kezelés - hatásosságának köszönhetően - ma már világszerte az egyik legismertebb és leggyakrabban alkalmazott eljárás.

  A McKenzie módszer előnyei

  A McKenzie módszer egy olyan mozgásterápiára, melyben nemcsak a kezelést végző gyógytornász, hanem a beteg is aktív szerepet tölt be. A terápia egyik legfőbb előnye, hogy a torna egyszerűbb, könnyen kivitelezhető gyakorlatai otthon, önállóan is végezhetőek, így a módszer elsajátításával a páciens képes lehet saját maga is befolyásolni a kialakult betegség kimenetelét vagy a vele járó fájdalmakat.

  Milyen esetekben alkalmazható a McKenzie terápia?

  A kezelést csak a már említett Robin McKenzie nevéhez kötődő intézet által kiállított bizonyítvánnyal rendelkező személyek végezhetik. A terápia az alábbi esetekben alkalmazható:

  • letapadás, kontraktúra, hegesedés miatti derék-, hát- és nyakfájdalom,
  • gerincsérv a gerinc bármely szakaszán (discus hernia),
  • derékfájdalom (lumbago),
  • gerinc eredetű, felső vagy alsó végtagba sugárzó fájdalom.
  mckenzie-modszer-gyogytorna-budai-egeszsegkozpont

  Hogyan történik a McKenzie módszer alkalmazása?

  A kezelést minden esetben egy speciális, a Nemzetközi McKenzie Intézet által meghatározott mozgásszervi vizsgálat előzi meg, melyben a gyógytornász feltérképezi a fájdalom helyét, milyenségét, gyakoriságát és nem utolsó sorban azt, milyen mozdulatokra erősödik vagy szűnik a fájdalom. Ezt követően meghatározza a fájdalom lehetséges okát, és a felmérés során elért eredmények alapján kialakítja az ideális kezelési tervet.

  McKenzie terápia - személyre szabott kezelés

  A McKenzie terápia tehát minden esetben személyre szabott kezezést jelent, mely figyelembe veszi az egyén igényeit. E módszerrel nagy eséllyel szüntethető meg a fennálló betegség, s hasonlóan nagy hatásfokkal előzhető meg az esetleges kiújulása is. A kezelés sikerességétől függően akár a műtéti beavatkozások is elkerülhetővé válnak.


  Fontos tudni, hogy a kezelés nem fájdalommentes, így a módszer gyógytornai vagy otthoni keretek között való végzése nagy önfegyelmet és kitartást igényel.