2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Négyszemközt az urológussal

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-05-02

    Az „erősebb nem” képviselői többnyire ódzkodnak attól, hogy az éveik múltával egyre gyakrabban jelentkező problémáikkal orvoshoz forduljanak, különösen akkor, ha ezek az intim testrészeiket érintő, úgynevezett kínos gondok. Dr. Banyó Tamással, a Budai Egészségközpont urológusával vettük sorra a leggyakoribb „férfipanaszokat”, hogy néhány egyszerű jó tanáccsal segíthessük az érintetteket.

    Sokszor hallom férfiaktól, hogy „Nincs nekem időm arra, hogy beteg legyek.” Ön mit tapasztal, mennyire törődnek a magyar férfiak az egészségükkel?

    Bár a legutóbbi időkben sokat változott a helyzet, azért a férfiak egészségtudatossága még mindig nem éri el a kívánatos szintet, és jócskán elmarad a nőkétől. Még náluk is nehezebben bírhatók rá, hogy időben, az első tünetek jelentkezésekor elmenjenek orvoshoz, és nyíltan beszéljenek esetleg kínos, intim panaszaikról. Pedig a férfibetegségekre is igaz, hogy minél hamarabb felismerik és kezdik el kezelni, annál hatékonyabban gyógyíthatók. Másrészt több olyan tünet is van, amely önmagában ugyan kellemetlen, de sokáig elfedhető, tolerálható. Bagatellizálni azonban mégsem szabad, mert egy sokkal súlyosabb elváltozás korai jele is lehet. Ezek közé tartoznak például az inkontinens epizódok és a merevedési gondok is.

    A nők esetében közismert, hogy legtöbbször a terhesség, a szülés illetve a klimax okozta hormonális változások okozzák a záróizmok gyengülését. Férfiaknál milyen tényezők válthatnak ki vizelettartási nehézségeket?

    Ahogyan a nőknél, úgy a férfiaknál is elősegítik az inkontinencia kialakulását a visszatérő húgyúti fertőzések, a húgyhólyag- és vesekövek. Egyes betegségek, például az idegrendszeri károsodások, a stroke, a Parkinson-kór, az Alzheimer-kór, a sclerosis multiplex velejárója is lehet az inkontinencia, és elősegíti azt a helytelen életmód (stressz, elhízás, dohányzás, nem megfelelő folyadékbevitel, túlzott mértékű koffein- és alkoholfogyasztás) is.

    Jó tudni, hogy egyes gyógyszerek, a vérnyomáscsökkentők, az antidepresszánsok, a vizelethajtók és az altatók is hozzájárulhatnak a problémához. Ezek ugyanis mellékhatásként a hólyagra, a húgyelvezető rendszerre, a záróizmokra és a vizelési inger érzékelésére is hathatnak. Ha ilyen gyógyszer szedése mellett jelentkeznek vizelettartási gondok, meg kell beszélni a kezelőorvossal az alkalmazott gyógyszer lehetőség szerinti cseréjét.

    Leggyakrabban prosztataproblémák vannak a férfiak vizelési panaszainak hátterében, egyben azok legelső tünete lehet az ilyen kellemetlenség: gyakori, sürgető vizelési inger, nehezen kiüríthető hólyag, esetleg vizeletcsepegés. A prosztata ugyanis mintegy körbeveszi a húgycsövet, így a prosztata elváltozásai, megnagyobbodása, gyulladása, daganata esetén akadályozhatja a vizelet kiürülését. Fiatalon inkább a heveny, később a krónikus prosztatagyulladás fordul elő, időskorban pedig a prosztata jóindulatú megnagyobbodása illetve daganata jellemző.

    Prosztatagyulladást valószínűsít, ha az inkontinens epizódok mellett hasi fájdalom vagy hátfájás, láz és gyenge vizeletsugár is tapasztalható. Az ötvenévesnél idősebb férfiak közel kétharmadánál jelentkezik a prosztata jóindulatú megnagyobbodása. Ennek egyértelmű jele a sürgető vizelési inger, a nehéz hólyagürítés, a vizelet szakaszos és erőtlen távozása, utócsepegése. Nem ritka a prosztatarák sem: az idősebb férfiak mintegy hatodánál alakul ki. Mivel sokáig tünetmentes maradhat, ezért ötven év felett ajánlott rendszeresen elvégeztetni a prosztata vizsgálatát.

    Ez is egy érv amellett, hogy ajánlatos az inkontinens panaszokkal orvoshoz fordulni, hiszen azok időben jelezhetik a nagyobb bajt.

    Hogyan zajlik a prosztatavizsgálat, és kiknek ajánlja a prosztataszűrésen való részvételt?

    Ha egy férfi elmúlt 45 éves, ha valamilyen rendellenességet tapasztalt, illetve, ha a családjában előfordult prosztatarák, és ha a PSA-vizsgálat magas értéket mutat, akkor mindenképpen ajánlatos elvégeztetnie a szűrővizsgálatot. A rektális vizsgálat után a PCA-3 teszt (amely vizeletből mutatja ki az esetleges daganatos elváltozást) illetve a biopszia segíthet a biztos diagnózis felállításában. A PSA emelkedett értéke ugyanis nem minden esetben daganatot jelez, hiszen más elváltozások is befolyásolják, de mindenképpen utána kell járni, mi okozza. Ha idejében felismerik, a prosztatarák jól kezelhető, és csak minimális hosszú távú következményekkel jár.

    Említette, hogy a merevedési zavar is utalhat más, súlyos betegségekre. Melyek ezek?

    Bizony, a merevedési zavarok jelentkezése nemcsak az érintettek szexuális életének minőségét rontja, hanem legalább ennyire fontos, hogy első, korai jele lehet az általános egészségi állapotában, más szerveiben kezdődő problémáknak: figyelmeztethet szívbetegségek, érrendszeri elváltozások, artériaszűkületek, cukorbetegség kialakulására és hormonális változásokra is. Így akkor is érdemes orvosának megemlíteni ezt a problémát, ha egyébként nem okoz gondot.

    A vizelettartási gondokon és a merevedési zavarokon kívül melyek azok a tünetek, amelyekre egy magát amúgy egészségesnek tudó férfinak fel kell figyelnie? Mit tanácsol azoknak, akik még nem fordultak orvoshoz?

    A férfibetegségek megelőzéséhez nagyon fontos lenne, hogy egészségesen, már fiatal kortól kezdve figyeljenek magukra, havonta rendszeresen végezzenek önvizsgálatot, hogy észrevehessék a legkisebb elváltozást is. A férfi ivarszervek betegségei között ugyanis több olyan van, amely meglehetősen tünetszegény, csak előrehaladott állapotban okoz panaszokat. A hererák esetében például a betegség időben történő felismerésének kulcsa lehet az önvizsgálat, hiszen ez elsősorban a fiatal férfiak betegsége, akik többnyire ritkán kerülnek más okokból orvoshoz.

    Zuhanyozáskor külön-külön emelje meg a heréit, tenyerén mérlegelve, hogy a súlyukban nem következett-e be változás, majd tapintsa végig, esetleges csomót, kidudorodást, megkeményedést keresve rajtuk. Ha rendellenességet, változást talál, forduljon orvoshoz! Jó tudni, hogy az időben kezelt hererák 95 százalékban gyógyítható. A nemi szerveken tapasztalt egyéb elváltozások, például kitüremkedések, szemölcsök, helyi irritációk, gyulladások is olyan intő jelek, amelyekre fel kell figyelni és kezeltetni, hiszen ezek nemi betegségek, bakteriális, gomba- és vírusfertőzések, például a genitális herpesz jelei lehetnek. Törekedjen a biztonságos szexre, saját maga és partnere egészségének érdekében egyaránt!

    Ne hanyagolja el az egészségét, a teste feletti kontrollt: rendszeresen vegyen részt az ajánlott, általános és speciálisan férfiak részére szervezett szűrővizsgálatokon! Ezek idejében felfedhetik azokat a betegségeket, amelyek kezeletlenül hagyva súlyosan veszélyeztethetik egészségét, rontják az életminőségét, sőt, megrövidíthetik az életét is.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont