2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Házasélet a prosztatarák után

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2024-02-09

    Egy előrehaladott állapotban diagnosztizált prosztatarák számtalan dolgot megváltoztat a férfi életében, beleértve a párkapcsolatot is. A betegség kezelése, az esetleges műtét nemcsak fizikailag, de pszichésen is megterhelő saját maga és partnere számára is. A megértés, odafigyelés ezekben a helyzetekben különösen fontos a beteg szempontjából, a tényeket azonban sokszor nehéz kimondani. Ám, ha kellő akarattal állunk a helyzethez, a betegségben megtalálhatjuk azt is, ami megerősíti a kapcsolatot.

    „Daganatos megbetegedés diagnosztizálására senki nem tud felkészülni, a kezelés pedig testileg és lelkileg is kimerítő. Prosztatarák esetében a páciens azonban gyakran nemcsak a felépülése miatt aggódik, hanem a szexuális teljesítőképességének kérdése is frusztrálhatja. A kezelés során a beteg nem tud aktív szexuális életet élni, de bármennyire is nehéz, nem szabad hagyni, hogy ettől azt érezze, elvesztette férfiasságát. Ebben a helyzetben a partner tudja a legnagyobb támogatást nyújtani, ezért különösen fontos a kölcsönös megértés és bizalom” – mondta Font Orsolya pszichológus, a Budai Egészségközpont munkatársa.

    Készüljünk fel a gyógyulás folyamatára!

    Ha megismerjük a betegséget, tisztában leszünk a tünetekkel, a kezelés folyamatával, a műtéti eljárással, valamint a gyógyulás lépéseivel is. Ha tudjuk, mi vár ránk, könnyebben el tudjuk fogadni a mellékhatásokat, és van időnk felkészülni rá lelkileg is. Fontos, hogy orvosunktól mindenről kérjünk tájékoztatást, a betegséggel kapcsolatos információkat pedig partnerünkkel is megosszuk. Ha tudja, min megyünk keresztül, könnyebben elfogadja a kialakult helyzetet, sokkal megértőbb és elfogadóbb lesz, ami a gyógyuláshoz elengedhetetlen.

    hazaselet-prosztatarak-utan-budai-egeszsegkozpont

    A kezelés okozta kellemetlenségek

    A prosztataműtét után a legtöbb férfi hónapokig küzdhet merevedési zavarokkal, vagy az erekció teljes hiányával, de a probléma akár tovább is elhúzódhat. Előfordulhat, hogy a sugárkezelés, a kemoterápia, hormonterápia és a különféle gyógyszerek fáradttá és kimerültté teszik a beteget, emellett libidója is csökkenhet. A szexuális inaktivitás az önbizalomra sincs jó hatással, a beteg hatványozottan szomorúnak, lehangoltnak érezheti magát emiatt. Fontos tudatosítani azonban, hogy ez egy átmeneti állapot, ami a gyógyuláshoz vezet. A szexuális teljesítőképesség miatti depresszív tünetek legyőzésében fontos szerepe van a partnernek, házastársnak, ám ha a depressziós érzés túl gyakran jelentkezik, érdemes felkeresni a kezelőorvost, és pszichológus segítségét is kérhetjük.

    A szexuális élet nem szűnik meg, csak megváltozik

    A betegség során az egyik legnagyobb kihívás a pszichés korlátok legyőzése. A szexuális nehézségek és lelki megterhelések miatt – amely jelentkezhet például az intim érintkezéssel kapcsolatos félelem, bizonytalanság, vagy önbizalom-problémák formájában – sok férfi elzárkózik partnerétől, kerüli az együttlétet. Ám a felépülés egyik fontos eleme az intimitás megőrzése, és a szexualitás fokozatos visszaépítése a közös életbe. Ennek kulcsa, hogy őszintén és nyíltan kommunikáljunk partnerünkkel egymás igényeiről, vágyairól, az esetleges félelmekről és nehézségekről. Ebben a helyzetben lehetőségünk nyílik arra is, hogy új dolgokat fedezzünk fel az intimitás terén. Az erre való törekvés nemcsak az egyén boldogságát és önbizalmát növeli, hanem a párkapcsolat szövetségére is megerősítő hatással bír.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont