2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Hogyan válasszunk gyermekeinknek karácsonyi ajándékot?

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-05-06

    Természetes, hogy szülőként gyermekünknek mindenben a legjobbat szeretnénk nyújtani. Nincs ez másképp karácsonykor sem, mikor a legtöbb szülő a gyermeke számára is hasznos, érdekes és nem utolsó sorban hosszú távon is tartós meglepetést próbál a fa alá rejteni. Porkoláb Márta klinikai szakpszichológust kérdeztük a nemcsak szép, de hasznos karácsonyi ajándékokról és arról, hogy varázsolhatjuk közösen meghitté az ünnepet.

    Köztudott, hogy babakorban különösen nagy szerepe van az érintésnek. Érdemes ezt szem előtt tartani az ajándékok megválasztásánál?

    Ebben a korban minden kellemes tapintással járó tárgy nyugtatóan hat a gyermek idegrendszerére. Ha még nagyon pici a gyermek, jól jöhet számára a rongyi, a plüssállat, a csak textilből készült, puhább baba. Emellett felkelthetik érdeklődését a zenélő játékok is. Ezek közül olyat érdemes beszerezni, amely az anya-baba szoros kapcsolatához illeszthető és a napi ritmus kialakításához is hozzájárul, például azzal, hogy segíti az altatási folyamatot.

    Az 1-2 éves korú gyermek örömét leli a mozgásban, minden érdekli, amivel különböző mozdulatokat végezhet illetve ismételhet. Hol az útjába kerülő kilincseket nyomogatja le, hol a villanyt kapcsolja le és fel. Bármi megragadhatja a figyelmét, ami nyitható-zárható, tologatható. Mi az, amit számukra javasol?

    Mivel ebben az életkorban mindennek szerepe van, ami színes, élénk, figyelemfelhívó, mintás vagy az emberi arcra emlékeztető, ezért a gyermek számára hasznos lehet a különböző geometriai formákból álló, egymásba illeszthető játék vagy egy egyszerűbb puzzle, amivel hosszasan lehet ügyeskedi, hogy a részek a helyükre kerüljenek. Ezek kedvezően befolyásolják kognitív képességeit, többek közt a megfigyelő, figyelmi-koncentrációs, térbeli és síkbeli pozíciók felismerésének képességét. Örömet okozhat továbbá egy kismotor, jármű, amire felülhet, és azt lábbal hajthatja. Ez a mozgásfejlődésére gyakorol pozitív hatást.

    karacsony-gyerekek-ajandek-budai-egeszsegkozpont

    Az óvodáskorú fiúk szívesen fordítanak időt hatalmas tornyok, óriási várak építésére. A természetes alapanyagból készült építőkockák és a színes, apróbb, összeilleszthető elemek a gyermekszoba fontos kellékei. Mire figyeljünk ezek választásakor?

    Amellett, hogy a boltok széles kínálatának köszönhetően mára már nem okoz nehézséget olyan helikoptert, űrhajót vagy tengeralattjárót találni, ami még nincs a gyermekünk polcán érdemes arra ügyeljünk, hogy az építőjáték bonyolultsága megfeleljen az életkori szintnek.

    Nemtől függetlenül az óvodáskor fontos időszak abból a szempontból is, hogy a gyermek képessé válik a társakkal való közös játéktevékenységre. Ebben az időszakban egyre nagyobb igényt mutat arra, hogy különböző szerepeket elsajátíthasson. Szívesen próbálja ki magát boltosként, buszsofőr bácsiként, postásként, popénekesként, doktor néniként, játszik papás-mamást. Ezekhez segítségére lehet például egy minikonyha, orvosi táska, babakocsi, babaruhák, kis vasaló, porszívó stb. Ezek természetesen nem a legnélkülözhetetlenebb tárgyak, ráadásul a gyermeki fantázia is határtalan, így egy jó játék során akár a fakanál is szolgálhat mikrofonként. Sokat jelenthet gyermekünknek, ha kedvenc meséjének egyik hősét kapja tőlünk ajándékba, mivel az érzelmileg is fontos számára, így ahhoz különösen ragaszkodik majd. Az együtt építés, közös játék pedig külön örömet jelent.

    Az iskolába kerüléssel egyre nagyobb szerepet kap a gyermek életében a teljesítmény és a versengés. Mi lehet az ideális ajándék ilyenkor?

    Iskoláskorban nagy jelentőségűvé válnak a szabályjátékok. Ha kisiskolás gyermekünk van, érdemes lehet társasjátékban gondolkodni, ami nem utolsó sorban közös élmények szerzésére is lehetőséget biztosít a család aprajának-nagyjának egyaránt. A társasjátékokkal növelhetjük a gyermek sikerélményét - ugyanakkor nem érdemes mindig nyerni hagyni. Ha épp nem ő ér elsőként a célba, az sem baj, hisz hasznos tapasztalattal gazdagodik. A játék során képessé válhat a versengés okozta frusztrációval való megküzdésre és a kudarcok elviselésére és megtapasztalhatja azt is, hogy az élet már csak ilyen: néha neki kedvez a szerencse, néha másnak.

    Elképzelhető, hogy szülőként legnagyobb fejtörést serdülőkorú gyermekünk ajándékának kitalálása és beszerzése jelenti?

    Egy kamasz esetében mindig érdemes figyelembe venni, hogy ez az identitás kialakulásának, megszilárdulásának időszaka. Segíthet, ha a gyermekünknek rendszeresen felvetjük azokat a kérdéseket, melyek arra vonatkoznak, mik foglalkoztatják. Még ha nem is válaszol mindig könnyen ezekre, meglepetést jelenthet egy-egy számára sokat jelentő szimbólumot tartalmazó ruhadarab, tárgy, a zenei ízlését meghatározó együttes CD-je, a kedvenc írójának gyűjteményéből még hiányzó könyve, stb. Egy jól eltalált ajándék azt üzenheti gyermekünknek, hogy elfogadjuk, választásaiban, döntésében támogatjuk. Vásárolhatunk a hobbijának megfelelő kellékeket vagy sportolási szokásaihoz megfelelő eszközöket. Amennyiben pedig a jövőjével, pályaválasztással kapcsolatos terveit már ismerjük, az ahhoz kapcsolódó könyveket, tárgyakat is beszerezhetünk.

    karacsony-gyerekek-ajandek-orom-budai-egeszsegkozpont

    Az ajándékokon túl az igazi meghittséget a közös készülődés jelentheti. Mit ajánl a pszichológus, mivel és hogyan érdemes az ünnepi hangulat megteremtésébe gyerekeinket bevonni?

    Gondolkozzunk a gyerek fejével: mi lehet jobb annál, mint amikor anyával együtt sütjük a mézeskalácsot? Vagy amikor apával közösen kiválasztjuk és megvásároljuk a fát? Vagy a család többi tagjával megterítjük az ünnepi az asztalt, meggyújtjuk a gyertyákat, feldíszítjük a karácsonyfát, ami előtt énekelhetünk is? A családunkból magunkkal hozott, illetve a gyermekeinkkel létrehozott szokások teszik igazán emlékezetessé az ünnepet. Mi, felnőttek vagyunk a felelősek azért, milyen rituálék alakulnak ki családunkban, és mit örökítenek majd át gyermekeink a későbbi generációk számára.

    Karácsonyra készülődve a legfontosabb tehát, hogy nem az ajándék az, ami a gyermekünk boldogságát okozza. Miért fontos szempont erre szülőként tudatosan odafigyelnünk?

    Az emlékeink közül hosszabb távon nagyon ritkán marad meg az, hogy mi várt bennünket annak idején a fa alatt. Sokkal inkább emlékszünk azokra a meghitt, bensőséges, csodát rejtő, vagy az olykor váratlan és nem úgy tervezett, esetleg vicces helyzetekre, melyekben szüleink, nagyszüleink, rokonaink vettek bennünket körül. Karácsony idején és a szünidő alatt is tudatosan fordítsunk időt gyermekünkre, keressük vele a közös elfoglaltság lehetőségét, szálljunk be az őt érdeklő játékokba! Legyen szó akár kártyázásról, memóriajátékról, akár meseolvasásról, akár bunker építéséről a nappali közepén.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont