2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    A tél egyenlő a légúti fertőzéssel?

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-04-20

    Kevesen lehetnek, akik az egész telet megússzák egy-két légúti fertőzés nélkül. Sajnos, legtöbben nem is vesszük eléggé komolyan ezeket a néhány napos kellemetlenséggel járó megbetegedéseket, pedig elhanyagolva még a legbanálisabb náthából is súlyos szövődmények alakulhatnak ki, amelyek már fül-orr-gégészeti szakellátást is igényelhetnek. Dr. Székely Éva, fül-orr-gégész szakorvost kérdeztük a leggyakrabban előforduló téli megbetegedésekről.

    A téli hónapokban általában jócskán megnő a felnőtt és gyermek fül-orr-gégészeti szakrendelések betegforgalma. Melyek a legjellemzőbb panaszok, amelyekkel Önökhöz fordulnak?

    A légúti tünetek, nátha, orrdugulás, hurut, torokgyulladás mellett a leggyakoribb panasz a kínzó fejfájás, a magas láz és a heves fülfájás, amely akár átmeneti hallásromlással is járhat. Ez utóbbi tünetek arra utalnak, hogy a vírusos légúti fertőzés szövődményeként nemcsak az orrüregeiben, hanem az azzal összefüggő arc- és homloküregben illetve a fül járataiban (fülkürtben) bakteriális felülfertőzés, gyulladás alakulhatott ki. Leggyakrabban az arcüreggyulladás és a középfülgyulladás fordul elő.

    A felső légúti fertőzésekkel, náthával, influenzával bajlódó beteg általában meglehetősen rosszul érzi magát, a feje is fáj. Honnan ismerhetjük fel, hogy ez már több banális náthánál, vagyis, hogy a fertőzés az arcüregre is ráhúzódott?

    Arcüreggyulladásra utal, ha a színtelen, vízszerű orrváladék sárgásra, vagy zöldesre színeződik, a beteg lázra, erős köhögési ingerre, fejfájásra, az arcon feszítő érzésre panaszkodik, és az érintett terület fájdalmas, nyomásra érzékeny.

    Az arcüreggyulladás, (sinusitis maxillaris) nem ritka betegség, szinte minden ember életében előfordul legalább egyszer, és vannak olyanok is, akiknél anatómiai okok (szűk járatok, orrpolip, orrsövényferdülés, stb.) miatt az átlagosnál gyakrabban jelentkezik. A sinusitis, az arckoponya üregeiben, vagyis az orrmelléküregekben (homlok és arcüregben, rostasejtekben) lévő nyálkahártyák gyulladásos megbetegedése, amely az esetek többségében orrnyálkahártya-gyulladással, náthás tünetekkel, orrdugulással kezdődik. Ilyenkor ugyanis a szokottnál bőségesebben termelődő orrváladék az orrnyálkahártya duzzanata miatt nem tud megfelelően kiürülni (az orrfújásokkal illetve a csillószőrök segítségével a garat felé), és az orrmelléküregekben felgyülemlik, ezáltal feszítő arc- és homloktáji fejfájást idéz elő. Ebben a zárt, meleg, nyirkos térben a pangó orrváladék ideális szaporodási körülményeket teremt a gyulladást kiváltó baktériumoknak. A folyamat önmagát erősíti, hiszen az arcüreg nyálkahártyájának duzzanata szintén akadályozza az arcüregekben egyre mélyebbre kerülő váladék kiürülését.

    natha-megfazas-budai-egeszsegkozpont

    Mi a teendő arcüreggyulladás esetén?

    Röviden: orrspray használata, melegítés, nyákoldás!
    Bővebben: a kezelésben elsődleges az arcüregekben felgyűlt váladék kiürülésének biztosítása duzzadáscsökkentő hatású orrspray vagy orrcseppek segítségével, gyakran steroid tartalmú orrspay használata is szükséges. Fontos a száraz meleg alkalmazása (Sollux lámpázás), köhögés esetén párásító inhalálás, és a besűrűsödött váladék oldása ( nyákoldó) is. A bakteriális felülfertőzés kezelése legtöbbször antibiotikum alkalmazását is szükségessé teszi. Elhúzódó, visszatérő esetben pedig mindenképpen érdemes utánajárni az esetleges anatómiai okoknak egy alapos fül-orr-gégészeti vizsgálattal. Valamint az egyéb hajlamosító tényezők pl. a vashiányos vérszegénység, D3 vitaminhiány kimutatása és kezelése.

    Szülők rémálma, amikor éjszaka közepén a náthás gyerek füle is elkezd fájni, és keservesen sír miatta. Mitől van ez, és hogyan kerülhetjük el?

    Valóban, gyermekkorban különösen gyakori, hogy a náthával, torokgyulladással induló felső légúti megbetegedésből középfülgyulladás is kialakul. Kisgyermekeknél ugyanis, az arcüregek olyan közel esnek az orrgaratot a középfüllel összekötő füljáratokhoz (ez az un. fülkürt vagy Eustach-kürt), hogy könnyen átterjedhet azokra is a nyálkahártya-gyulladás. Iskolás korig az akut gennyes középfülgyulladás az egyik leggyakoribb gyermekbetegség. Ilyenkor az Eustach-kürt belső nyálkahártyája is begyullad, beduzzad, ami leszűkíti, bezárja ezt a járatot, így a dobüregben pangó, gyulladásos váladék nem tud kiürülni, hanem felgyülemlik, fájdalmasan feszítve a dobhártyát.

    A betegség vezető tünete, különösen a gyerekek esetében a nagyon intenzív fülfájdalom, amelyet láz, nyugtalanság, émelygés, hányás, füldugulás, halláscsökkenés is kísérik. Az időben felismert, enyhe középfülgyulladás fájdalomcsillapító, lohasztó orrcsepp és antibiotikum alkalmazásával kezelhető, néhány nap alatt gyógyul. Ha egy hétnél tovább tartana, vagy a fájdalom nehezen szűnik, illetve ha a fülpanaszok visszatérnek, tanácsos fül-orr-gégészeti szakorvost felkeresni. A középfül gyulladásos megbetegedése ugyanis lefolyását és kiváltó okait tekintve többféle lehet. Hátterében nemcsak a légúti fertőzések állhatnak, hanem kiválthatja az orrgaratot a dobüreggel összekötő fülkürt átmeneti vagy idült működési zavara, az orr-garat mandula megnagyobbodása, akut, krónikus gyulladása miatt. Az orr és a melléküregek anatómiai elváltozásai (orrpolip, orrsövényferdülés, stb.) inkább felnőtt korban okoznak problémát.

    A kezeletlen, visszatérő heveny középfülgyulladás, a dobüregben pangó sűrű váladék a gyermeknek halláscsökkenést okoz, ezáltal a beszédfejlődését akadályozza, az iskolai teljesítményét rontja. Fontos ennek megelőzése, kivizsgálása (hallásvizsgálat és dobüregi légnyomásmérés) és kezelése.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont