2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Indul a futószezon, "vizsgáltassuk át" magunkat!

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-04-20

    Hamarosan indul a futószezon, nem árt egy általános ellenőrzés, mielőtt elkezdjük az edzéseket!

    Sokan azonban úgy edzenek, hogy gyakorlatilag soha nem keresnek fel szakembert. Kinek ajánlott valójában sportkardiológushoz fordulni?

    A napjainkban egyre szaporodó hirtelen sportolói szívhalál megelőzése céljából úgy a verseny-, mint a hobbisportolók esetében a sporttevékenység megkezdésekor, majd azt követően évente vagy maximum kétévente ajánlatos lenne sportkardiológiai vizsgálatokat elvégeztetni sportkardiológiában jártas szakrendelésen. Sajnos a profi sportolók rendszeres ellenőrzése annak ellenére sincs megoldva szinte sehol a világban, hogy az Európai Kardiológia Társaság bizonyos sportágakban kétévente javasol egy ún. non-invazív kardiológiai kivizsgálást - ami nyugalmi EKG, valamint szívultrahang és terheléses EKG elvégzését jelenti - még korábbi kifogástalan leletek esetében is - tájékoztat Dr. Marton Anna, kardiológus-belgyógyász szakorvos.

    A betegek ugyanakkor sokszor már meglévő szívbetegség, magas vérnyomás, emelkedett koleszterinszint, cukorbetegség, vagy túlsúly mellett kezdenek sportolni. Ez esetben más szemszögből, de nem kevéssé fontos meghatározni a biztonságos sport határait, hiszen a rendszeres testmozgás révén csökkenhet a betegek gyógyszerigénye, sőt, bizonyos esetekben a betegségek akár vissza is fordíthatók komplex életmód-terápiával, melynek fontos része a megfelelő körültekintéssel végzett sport.

    Amennyiben a sporttevékenység terápiás jellegű, úgy annak megkezdése kizárólag a kivizsgálás eredményeinek felhasználásával felépített edzésprogram alapján javasolható olyan panasz, ami esetén mindenképpen ajánlatos felkeresni egy sportorvos-szakembert?

    Bármilyen terhelés során jelentkező panasz, vagy csupán a korábbiakhoz képest csökkenő terhelhetőség, fáradékonyság is figyelmeztető jel lehet. Ugyanakkor fontos megjegyezni azt is, hogy egy jól edzett sportoló sokáig tünetmentesen kompenzálhat akár súlyos szívbetegségeket is. Sőt, akár életveszélyes szívbetegséggel is elérhetők kiemelkedő eredmények, és lehet, hogy csak a hirtelen halál lesz az első, és egyben utolsó jele a bajnak. Ezért fontos akár tünetmentesség esetén is évente szűrni a nagyobb terhelésnek kitett verseny- vagy hobbisportolókat.

    sportkardiologia-ekg-kardiologia-budai-egeszsegkozpont

    Milyen vizsgálatokat végeznek el egy állapotfelmérés alkalmával?

    Általános kórelőzmény felvétele, általános belgyógyászati és kardiológiai fizikális vizsgálat, nyugalmi EKG, szívultrahang és terheléses EKG, valamint vér és vizelet laborvizsgálata az, amelyre mindenkinél sor kell, hogy kerüljön. Amennyiben a leletek kóros eltérésre nem utalnak, úgy ezen eredmények alapján eldönthető, hogy a sportoló biztonsággal, korlátok nélkül terhelhető-e, vagy esetleg további speciális teendők vannak a terhelhetőség helyreállítása érdekében.

    Hogyan érdemes készülni a felmérésre?

    A laborvizsgálat éhgyomorra történik, de a műszeres vizsgálatok előtt 1-2 órával könnyű étkezés, és a vizsgálati nap során megfelelő folyadékpótlás javasolt. A terheléses EKG-hoz javasolt sportcipő, és esetleg biciklizésre alkalmas sportnadrág bekészítése, de klinikánkon rendelkezésre áll egyszer használatos papíralsó is, mely jól helyettesíti a sportnadrágot. A vizsgálat után zuhanyzási lehetőséget biztosítunk.

    Mennyi időt vesz igénybe egy ilyen felmérés?

    A vizsgálat időtartama rendszerint körülbelül hatvan perc.

    Hogyan zárul a vizsgálat? Milyen leleteket, javaslatokat, tippeket kapunk? Csak konkrétan a sporttevékenységgel kapcsolatos, vagy táplálkozás- és életmódbeli útmutatással is gazdagodhatunk?

    A sportkardiológiai rendelésen a nemzetközi ajánlások figyelembevételével kerülnek meghatározásra a biztonságos sportolás feltételei. A kivizsgálás célja kóros leletek esetében a terhelhetőség helyreállítása. Amennyiben ez hosszabb időt igényel, addig a biztonságos sporttevékenység határait írásban is deklaráljuk. Szükség esetén mind a sportolás minőségére, mind mennyiségére ajánlást adunk a maximális biztonságos munkapulzus meghatározásával.

    Ha az egészség helyreállítása érdekében további vizsgálatokra vagy speciális kezelésre van szükség, úgy az irányban is állást foglalunk. A klinika lehetőségein belül a kiszűrt betegségek gondozását készséggel felvállaljuk, illetve szükség esetén kardiológiai centrum megfelelő szakrendelésére irányítjuk a sportolót.
    Így válik alkalmassá az évente egy órás, fájdalmatlan, jó hangulatú szűrővizsgálat a hirtelen sportolói szívhalál megelőzésére csakúgy, mint a szívinfarktus és az agyi katasztrófák kivédésére, vagy pl. a magas vérnyomás, illetve cukorbetegség oki kezelésére, gyógyszermentes meggyógyítására alkalmas komplex életmód-terápia kidolgozására.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont