2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Lesújtó adatok a túlsúlyról

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-04-19

    Az elhízás általában komoly problémát jelent a jóléti társadalmakban, de Magyarország ebből a szempontból különösen rossz helyzetben van: az OECD egy évvel ezelőtt készült tanulmánya szerint az európai országok között nálunk van a legtöbb elhízott ember, minden harmadik magyar túlsúlyos. A vizsgálatban a testtömegindex 30-as értéke felett számított valaki elhízottnak – a magyar nők több mint 30%-a tartozik ebbe a kategóriába. Dr. Nagy Judit belgyógyász szakorvost kérdeztük az elhízás veszélyeiről…

    Melyek a túlsúly legfőbb veszélyei?

    Bár korunk testideálja a karcsú, sok estben a kifejezetten csontsovány alkatú hölgyeket részesíti előnyben, a túlsúly az esztétikai különbözőségen, és az ebből fakadó frusztráltságon és lelki nehézségeken túlmenően rengeteg betegségért felelős. Hogy mást ne mondjak, a halálesetek közel 5%-ának ez áll a hátterében. A kövérség felelős például a szívbetegségek kialakulásáért, és kutatások a meddőséget és bizonyos rákos megbetegedéseket is összefüggésbe hoztak a pluszkilókkal. Ne felejtsük az epekövesség és a reflux betegség jóval gyakoribb előfordulását vagy a testsúly által a visszerekre gyakorolt nyomás eredményeként a nehézláb szindrómát, thrombosis kialakulását, de még az aranyeresség is idesorolható. Az ízületek és a porcok pedig mindenképp megsínylik a felesleges kilókat. Hazánk lakossága különösen veszélyeztetett ebben a folyamatban. Egy nemzetközi felmérés szerint Magyarországon 1990 és 2010 között megduplázódott az elhízottak száma. De ha még szélesebb perspektívából nézzük a jelenséget, egy másik kutatásból azt is megtudhatjuk, hogy az elmúlt közel 40 évben, azaz 1975 és 2015 között a túlsúlyos emberek száma a világon 105 millióról 641 millióra nőtt. Az átlagsúly évtizedenként másfél kilóval nőtt ebben az időszakban. Ha ez a folyamat nem áll meg, akkor 2025-ben a férfiak 18 százaléka, a nőknek pedig a 21 százaléka lesz túlsúlyos, áll az elemzésben, amely hozzáteszi, hogy a férfiak 6, míg a nők 9 százaléka lehet olyan mértékben elhízott, hogy az veszélyezteti majd az egészségüket.

    Egyre több hír foglalkozik azzal, hogy nem csak a felnőttek, hanem már a gyerekek közül is egyre többen túlsúlyosak.

    Valamennyi EU tagországban igen jelentős problémát jelent a túlsúly, éppen ezért különös aggodalomra ad okot a kisgyermekkori és kamaszkori elhízás mértéke. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint az EU-ban a 6-9 éves korosztályban 2010-ben minden harmadik gyermek elhízott vagy túlsúlyos volt jelentős növekedést mutatva a számos nemzeti és regionális kezdeményezés ellenére. A testmozgás hiánya és a helytelen táplálkozás már születéskor kezdődően (sőt, méhen belüli időszakban) fontos meghatározói a későbbi túlsúly, illetve elhízás kialakulásának. Ráadásul a felnőttkori elhízás kockázata mérsékelhető a gyermekek életének első ezer napjában az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás révén.

    Milyen veszélyeket jelenthetnek gerincünkre a fölösleges kilók?

    Tapasztalatból tudjuk, hogy a túlsúlyos és elhízott egyének jobban ki vannak téve a krónikus fájdalom kockázatnak, mert a többletsúly növeli az ízületekre, porckorongokra, csigolyákra eső nyomást, ezáltal strukturális változásokat és fájdalmat idézve elő csont-ízületi mozgatórendszerben. A krónikus fájdalom továbbá csökkenti a fizikai aktivitást, ezáltal jelentős súlygyarapodást eredményez. Ördögi kör. A kóros elhízás ezenfelül több ponton nehezíti a gerincműtét kimenetelét és a gyógyulás folyamatát is.

    Milyen mozgásformákat javasol azoknak, akik tartósan szeretnének fogyni?

    A kóros elhízás hátterében számtalan betegség állhat, amit érdemes kivizsgáltatni mielőtt például egy diétába fogunk. Lehet, hogy már gyógyszeres terápia szükséges a kialakult betegség (pl. magas vérnyomás, anyagcsere rendellenességek, cukorbetegség, visszeresség) kezelésére. Mielőtt mindenféle sportokba, mozgásformákba kezdenénk a fogyás reményében, szükséges tudni, hogy szervezetünk készen áll-e ezekre a sportokra, és milyen mennyiségben. Itt kitérnék nemcsak a szív-érrendszer fokozott megterhelésére, de a mozgás szervrendszer, főként a gerinc megterhelésére is. Extrém túlsúly, 35 testtömegindex felett a hangsúly a diétán van, a mozgásban a könnyebb gyaloglások, óvatos lépcsőzések, úszás jönnek szóba. 35 alatt, a diéta szerepe mellett a mozgás, sport veszi át a vezető szerepet. A fokozott sporttal az életforma is változik, a mozgás a mindennapi élet szerves részévé válik. 25-ös index mellett a fő cél, hogy önsanyargató diéta nélkül, rendszeres sporttal tudjuk tartani a testsúlyunkat.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont