2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Így kerülje el az utazást megkeserítő kellemetlenségeket

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-04-19

    Dr. Jelenik Zsuzsanna, a Budai Egészségközpont nemzetközi oltóközpontjának vezető főorvosaként elsősorban a külföldre utazók felkészítésével, immunizációjával foglalkozik. Interjúnkban arról kérdeztük, hogyan készüljünk fel egy komolyabb utazásra.

    Manapság nemcsak pihenés, kikapcsolódás céljából indulunk útnak, hanem sokszor munkánk, tanulmányaink kapcsán kell távoli, egzotikus országokban rövidebb-hosszabb időt eltöltenünk. Kevesen tudják ugyanakkor, hogy nemcsak az egzotikus országokba tervezett utazás előtt érdemes felkészülnünk, hanem a magyar turisták által közkedvelt mediterrán országok többsége is tartogathat számunkra váratlan meglepetéseket.

    utazas

    Az orvostudomány egy igazán újszerű iránya az utazási orvostan. Mivel foglalkozik ez a tudományterület?

    Egy vizsgálat szerint hetente átlagosan négy személy fordul háziorvosához utazással kapcsolatos kérdések, problémák miatt. Nem csak védőoltások ajánlása, beadása ilyenkor a feladat. Ismerni kell, hogy azon a területen milyen szúnyog által terjesztett betegségek vannak, mik a leggyakoribb hasmenést okozó baktériumok, milyen parazitás fertőzések lehetnek, hogy lehet ezeket megelőzni, gyógyítani vagy, van-e olyan fizikai ártalom, aminek enyhítésére fel kell készülni pl.: magassági betegség. Az esetek egy részében (pl. védőoltások szükségessége, beadása) ők is továbbküldik pácienseiket a megfelelő szakemberekhez. Ezért az elmúlt években egyre nagyobb az érdeklődés az orvostudomány egy speciális, utazási orvostannak nevezett szakterülete iránt. Az utazási orvostan főként az utazás alatt kialakuló betegségek megelőzésével foglalkozik. Ennek része életmóddal kapcsolatos tanácsadás, tippek a betegségek megelőzéséhez, illetve az adott régióban kötelező vagy javasolt védőoltások beadása is.

    Milyen fertőző betegségek előzhetőek meg védőoltásokkal?

    A magyar kötelező védőoltási rendszernek köszönhetően gyermekkorunkban számos betegséggel szemben (pl. kanyaró, mumpsz, gyermekbénulás, tetanusz, diftéria stb.) védettséget szerzünk. Oltási könyvünk tartalmazza az erre vonatkozó információkat. Ezek a betegségek nálunk gyakorlatilag megszűntek, de sok országban még súlyos problémát okoznak, így szükséges lehet egy-egy emlékeztető oltás beadása, ha ilyen helyre utazunk. A hazánkban is előforduló betegségek (pl. hepatitisz Bkullancs okozta agyvelőgyulladás) elleni nem kötelező védőoltásokat egyébként is érdemes beadatni, hiszen itthon is fenn áll a fertőzéslehetősége.

    Milyen betegségekre érdemes felkészülnünk egy-egy egzotikusabb országban?

    Egyes országokban az éghajlati adottságok vagy a nem megfelelő higiéniai viszonyok miatt számos olyan fertőző betegség is előfordul, ami Magyarországon nagyon ritka. Ilyenek például a mediterrán országokban (többek között Törökország, Tunézia, Egyiptom) a hepatitisz A és hastífusz, a trópusokon (Közép- és Dél-Amerika, Afrika, India, Délkelet-Ázsia) az előzőek mellett a malária, a sárgaláz, a gennyes agyhártyagyulladás, a kolera, a tetanusz, és a veszettség. Ezek ellen hatásosan lehet védekezni a megfelelő időben (legalább 6 héttel az indulás előtt) beadott védőoltással, vagy (pl. malária esetében) a parazita szaporodását gátló gyógyszerszerrel. Vannak országok, ahová sárgaláz elleni oltás igazolása nélkül be sem léphet az utazó.

    Mi a teendőnk utazás előtt?

    Külföldi utazás estén mindenképpen érdemes tájékozódnunk az adott ország egészség- és járványügyi viszonyairól és felkészíteni szervezetünket a rá váró esetleges betegségekre. A Budai Egészségközpont nemzetközi oltóközpontjában a védőoltásokra is kiterjedő, teljes körű utazási tanácsadást biztosítunk szakorvosi konzultáció alapján.

    Mire ügyeljenek különösen a hosszú repülő vagy autóút alatt?

    Utazás közben figyeljünk arra, hogy időnként átmozgassuk végtagjainkat. Ha autóban ülünk, egy-két óránként álljunk meg és nyújtóztassuk ki ízületeinket, ha repülőn, buszon vagy vonaton utazunk, sétálgassunk időnként a folyosón. Bár ez nagyon egyszerű tanácsnak tűnik, mindenkinek érdemes betartania, hiszen, ha hosszú ideig mozdulatlanul ülünk, könnyebben képződnek vérrögök az erekben. Magas kockázat esetén injekciós formában ajánl az orvos véralvadás csökkentő szert.

    A tartósan gyógyszert szedőknek van-e jó tanács?

    Írjanak listát a gyógyszerekről, sőt, nem árt, ha egy fénymásolatot is magunkkal visznek a legutóbbi zárójelentésükről. Néhány napra való legyen a kézitáskába, ha a bőrönd elveszne, ne legyen gyógyszerkihagyás.  Az időeltolódással is számolni kell olyan kezeléseknél, ahol pontosan be kell tartani az időpontot (pl. cukorbetegek inzulin adagolása). Bizonyos gyógyszerek adagolását szigorúan be kell tartani, másoknál megengedhető néhány órás eltolódás. Mindenképp érdemes erről konzultálni orvosunkkal az utazás előtt.

    Arról is tájékozódjunk utazásunk előtt, hogy szállásunk megfelelően akadálymentesített-e. Ma már többnyire nagyon informatívak a szállodák honlapjai, de mégis, egy plusz e-mail vagy telefonhívás sok bosszúságtól, fájdalomtól és felesleges kiadástól megkímélhet minket. Az sem árt, ha utána járunk, hogy hol található a Magyar Nagykövetség. Végszükség esetén ott mindig segítséget kaphatunk, beleértve az orvosi ellátást is.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont