2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Véradással életeket menthetünk!

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-04-19

    Ha valaki szeretne jót tenni, rászorulókon segíteni, egyszerűen megteheti: vegyen részt valamelyik alkalmilag szervezett véradáson, vagy jelentkezzen a Vérellátó Központban. Egészséges ember számára ez mindössze egy félórás elfoglaltságot és legfeljebb egy parányi kellemetlenséget jelent, annál nagyobb értéke van a gyógyító munka során, hiszen egyetlen véradás során akár három élet megmentéséhez is hozzájárulhatunk!

    Az Egészségügyi Világszervezet elismeri a véradók áldozatkészségét: a WHO 2005 óta minden évben megtartja a Véradók Világnapját, ezzel adva meg a tiszteletet azoknak, akik saját vérükkel segítik a balesetet szenvedetteket, betegeket, műtétre várókat.

    Az élet árama

    A vér sokrétű funkciót tölt be az emberi szervezetben: gondoskodik a belső hőmérséklet állandóságáról, a folyadékháztartás egyensúlyáról, elszállítja legtávolabbi sejtekbe is a belélegzett oxigént és a tápanyagokat, illetve onnan összegyűjti a keletkezett bomlástermékeket, hozzájárul a szervezet immunvédelméhez is. A vér legfontosabb alkotóelemei a vörösvérsejt, a fehérvérsejt, a vérlemezke és a folyékony vérplazma. A vörösvérsejtek végzik a szövetek, sejtek oxigénnel való ellátását és a sejtekben keletkezett szén-dioxid tüdőbe szállítását. A fehérvérsejtek a külső hatásokkal, kórokozókkal szembeni védelemben játszanak főszerepet. A vérlemezkék a véralvadás folyamatában vesznek részt.

    Egy felnőtt szervezetében mintegy ötliternyi vér kering, ebből egy-egy véradás alkalmából 4,5 decilitert vesznek le, amely nem jelent az egészséges szervezet számára nagy megterhelést. Vannak olyan gyógyítási folyamatok, amelyeknél elengedhetetlen a vér pótlása. Például nagyobb műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez nagy mennyiségű vérre van szükség, ráadásul számos vérkészítményhez is felhasználják a véradóktól kapott vért. Fontos az is, hogy vérátömlesztés esetén mindenkinek a saját vércsoportjának megfelelő vért lehet csak adni, így az A, a B, a 0 és az AB-s, ezen belül pedig az Rh pozitív és az Rh negatív fajta vérből is megfelelő tartalékkal kell rendelkeznie a vérellátó szolgálatnak.

    Hol és hogyan történik a véradás?

    Ma nem ritka az sem, amikor egy-egy műtét előtt álló beteg hozzátartozói szerveznek „célzott” véradást, de a folyamatos, biztonságos vérellátást az önkéntes véradók biztosítják. Véradó lehet mindenki, aki

    • 18 éves kornál idősebb, 65-nél fiatalabb

    • egészséges (ezt a helyszínen elvégzett rövid orvosi vizsgálat is igazolja)

    • testsúlya meghaladja az 50 kg-ot

    • az elmúlt fél évben nem csináltatott tetoválást vagy nem tetetett be magának testékszert

    • felmutatja a TAJ- kártyáját, a lakcímkártyáját és személyi igazolványát. Külföldi állampolgár esetén útlevél és a magyar TAJ-kártya kell.

    A véradás a regisztráció, az adatlap és az egészségügyi állapotra vonatkozó kérdőív kitöltése, orvosi vizsgálat után történik, és nem jelent nagyobb kellemetlenséget, mint egy laborvizsgálathoz történő vérvétel.

    A véradó magának is jót tesz!

    Amellett, hogy hihetetlenül jó érzés segíteni valakinek, átélni azt az örömet, hogy egészségesek lévén, megtehetjük ezt, a véradás a véradó egészsége szempontjából is hasznos. Egyrészt, mert egyben szűrővizsgálat is: az Országos Vérellátó Intézetben a levett vért minden alkalommal megvizsgálják, szűrik a HIV, a Hepatitisz B, a Hepatitisz C vírusára és a szifiliszre. Másrészt fizikailag is jó hatása van: a levett vérmennyiség pótlása érdekében serkenti a vérképző szerveket, a csontvelőt, hogy új, friss vért, vörösvértesteket képezzen, így egy megújulási folyamatot indít el.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont