2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Cukorbetegség – nyári kihívások

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-05-12

    A cukorbetegség a leggyakoribb anyagcsere-betegségek közé tartozik és az ebben szenvedők száma sajnos egyre nő. Az cukorháztartás zavarai súlyos következményekkel járhatnak, szövődményeként olyan betegségek is kialakulhatnak, amelyek a halálozási statisztikák élén járnak: szív- és érrendszeri betegségek, érelmeszesedés, érszűkület, stroke, infarktus, vesebetegség.

    Nyaralás, utazás során, a megszokott életritmusunkból kizökkenve még nehezebb a krónikus betegeknek a kialakított életrendjüket, a szükséges diétájukat betartani, ráadásul a cukorbetegekre nyáron egyéb veszélyek is leselkednek. Dr. Bartos Tímeát, a Budai Egészségközpont diabetológus szakorvosát kérdeztük ezekről a nyári kockázatokról.

    carousel15

    Bár szerencsére szakorvosi segítséggel a diabétesz jól karbantartható, a kezeléssel a fenyegető szövődményei szerencsés esetben elkerülhetők, késleltethetők - de mindez állandó odafigyelést, tudatos életmódot igényel a beteg részéről. A nyári „lazulások”, nyaralások során milyen hibákat szoktak ebben a betegek elkövetni a leggyakrabban?

    A másik kulcskérdés a táplálkozás, hiszen a cukorbetegség, pontosabban az ingadozó vércukorszint kordában tartásának a megfelelő étrend a legfontosabb eszköze. Ennek tartalmaznia kell a szervezet számára szükséges valamennyi tápanyagot (fehérjét, zsírt, szénhidrátot, vitaminokat, ásványi anyagokat), miközben a vércukorszintet leginkább emelő táplálékok bevitelét egyéni szükséglet szerint korlátozzuk, és a diabéteszt gyakran kísérő elhízást is igyekszünk elkerülni. A diétát a napi ajánlott energia- és szénhidrátmennyiség szabja meg, amelyet a beteg a kezelőorvosával, dietetikusával együtt állít össze. Nos, ezt a bevált diétát veszélyeztetik a nyaralás idején a kisebb-nagyobb kicsapongások, hiszen nem könnyű ellenállni a „csak egy fagyi”, vagy a strandon szokásos csemegék, a főtt kukorica, a lángos stb. csábításának. Ha pedig távolabbi országokba utazunk, gondot okozhat, hogy nem ismerjük az ottani helyi finomságok összetevőit, szénhidrát és kalóriatartalmát.

    Egy cukorbetegnek tehát ezekről teljesen le kell mondania? 

    Nem, de mindenképpen nagyobb elővigyázatosságot ajánlok. Például ma már a legtöbb cukrászda tart cukormentes, csökkentett  kalóriatartalmú fagyit, a strandon pedig lehet mondjuk sült halat is enni, ami nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. Ha pedig egzotikus országokba készülünk, az előkészületek, a tervezés része lehet az is, hogy utánanézünk, milyen jellegzetes ételekkel, gyümölcsökkel találkozhatunk ott, és azok hogyan férnek bele a napi étrendünkbe, melyik étkezés helyett engedhetjük meg magunknak.

    Ha már az előkészületeknél tartunk: mire kell különösen ügyelnie utazás előtt a cukorbetegeknek? 

    A diabétesz nem tart nyári szabadságot: a betegnek természetesen gondoskodnia kell arról, hogy a nyaralás idején is hozzájusson megszokott gyógyszereihez. Időben el kell mennie orvosához, megfelelő mennyiséget felíratni és még itthon kiváltani, hiszen ez idegen helyen esetleg gondot okozhat. A vércukormérő készülékét is vigye magával, és használja is rendszeren, sőt, ajánlatos a vércukornaplóját a szabadság alatt is a megszokott módon vezetnie. A gyógyszereket és az esetleg szükséges inzulint a tűző naptól, melegtől védve, a kézitáskába csomagolja, hogy mindig kéznél legyen, hiszen a poggyász esetleg elkallódhat. Már a csomagolásnál gondolni kell a betegeknek arra is, hogyan védhető meg a lábuk a nyaralás során jóval gyakoribb, apró sérülésektől, amelyek számukra egyáltalán nem banálisak! A diabétesz ugyanis rontja a végtagok keringését, így a legkisebb hámhiány, horzsolás, kagylóvágás, karcolás stb. is nehezen gyógyuló, súlyos esetben akár elfekélyesedő sebbé alakulhat. Ezért kerüljék a mezítlábasságot, a nyitott szandált, a flip-flop papucsot, helyette kényelmes, sehol nem szorító, zárt orrú sportcipőt használjanak, tengerpartra vigyenek magukkal gumicipőt, strandra, uszodába is papucsot, hiszen a cukorbetegeket a gombás fertőzések is jobban fenyegetik. Kis elővigyázatossággal a cukorbetegek nyara is egészségesen, zavartalanul telhet!


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont