2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Szemünk fénye

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-04-19

    Ha nem megfelelően védjük szemünket, a káros UV-sugárzás számos kellemetlen tünetet okozhat, szürke hályog vagy akár makula degeneráció kialakulásához is vezethet. Dr. Nagy Mária szemész orvost kérdeztük arról, hogyan óvhatjuk meg a magunk és gyermekeink szemének egészségét nyáron, amikor a többi évszakhoz képest több káros UV-sugárzásnak van kitéve.

    szemeszet

    Az utóbbi években egyre gyakrabban és egyre fiatalabb korban fordulnak elő olyan szembetegségek, amelyeket az UV-sugárzás okoz. Mi állhat ennek hátterében?

    Szakértők ezt az északi félteke felett elvékonyodott ózonréteggel hozzák összefüggésbe, mivel az elvékonyodott ózonpajzs kevésbé képes kiszűrni az ártalmas ibolyántúli napsugarakat. Enyhe esetekben a "napozás" okozhat magától is megszűnő enyhe könnyezést, szemirritációt. Ha valaki nem védi megfelelően a szemét, akkor azonban a tartós UV-sugárzás kötőhártya,- illetve szaruhártya-gyulladást is kiválthat, amely égő, szúró, idegentest-érzéssel, könnyezéssel jár. Ilyenkor a szemész által javasolt szemcsepp vagy gél használata enyhíthet a panaszokon. Az UV-sugárzás káros hatása igazolható az egyébként ártalmatlan ún. "kúszóhályog" és a szemhéj bizonyos rosszindulatú daganatainak a kialakulásában is.

    Ismert tény, hogy az UV sugárzás káros hatása összeadódik az életünk során, ezért nagyon fontos, hogy már gyerekkorban odafigyeljünk a szem megfelelő védelmére. A statisztikák alapján kimutatható, hogy az ózonréteg egy százaléknyi csökkenése fél-egy százalékkal növeli a szürke hályogos esetek előfordulásának számát. A szürke hályog, az életkorral egyre gyakrabban előforduló betegség, amelyre jellemző, hogy az egyébként átlátszó szemlencse elveszti az átlátszóságát, ami a látásélesség fokozatos romlásához, műtét nélkül akár vaksághoz is vezethet. Az elszürkült szemlencse műtéti eltávolításával és ún. műlencse beültetésével a szürke hályog ma már gyógyítható. Az időskori makula-degeneráció kialakulásában is - az életkor mellett - szintén egyértelműen kimutatható szerepet játszik az ideghártyát (retina) születéstől érő kóros UV-sugárzás.

    Mint említette, nagyon fontos, hogy már gyerekkorban védjük a kicsik szemét. Hogyan lehet ezt egy izgő-mozgó gyerek esetében biztosítani?

    Ismert tény, hogy a gyerekek bőre és a szeme is érzékenyebb az UV-sugárzásra, mint a felnőtteké és az elszenvedett kóros UV ártalmak összeadódnak az életünk folyamán, tehát a szemünk megfelelő fényvédelmét időben el kell kezdeni. A szülőknek kell gondoskodniuk a gyerekek szemének megfelelő fényvédelméről, amit a megfelelő minőségű - és valóban megfelelő UV védelmet biztosító gyermek napszemüveggel, a megfelelő védő hatású fejfedővel (széles karimájú kalap, sapka) segítségével érhetünk el, de fontos a tűző napon való tartós tartózkodás korlátozása is.

    Milyen a jó napszemüveg?

    A megfelelő napszemüveg kiválasztása nem könnyű. Természetesen a divat fontos szerepet játszik a napszemüveg kiválasztásában. A szemész szempontjából azonban a megfelelő nagyságú, a páciens arcához jól illeszkedő, kellő UV-szűrést biztosító napszemüveg vásárlása a legfontosabb, amit a szakboltokban történő vásárlás biztosít számunkra. A tartós UV-sugárzásnak kitett egyének - bizonyos szakmák, vagy pl. a vízi sportot kedvelői számára (a téli sportok szerelmeseihez hasonlóan) - a visszavert "szórt" sugárzás ellen is megfelelő védelmet nyújtó, az archoz simuló, speciális "sport" napszemüvegre viselése ajánlott.

    Az anyaghibás, UV-szűréssel nem rendelkező, nem megfelelő helyen vásárolt sötétített üvegű napszemüvegek ráadásul több bajt is okozhatnak, mert a sötét üveg miatt kitágult pupillán keresztül nagyobb mennyiségű káros UV sugárzás jut a szembe.

    A napszemüvegen kívül még milyen más módszerekkel gondoskodhatunk szemünk épségéről?

    Mindenkinek ajánlatos elkerülni az igen erős tűző napot! Manapság a médiának köszönhetően az orvos meteorológus időben tájékoztatást ad a kifejezetten károsító UV-sugárzásról. A világosabb (szürke, zöld, kék) szeműeknek különösen fontos a fokozottabb fényvédelem. A fényvédelem szempontjából okos divat a széles karimájú szalmakalap vagy sildes sapka viselése, ami a fejet, szemet is hatékonyan óvja a káros UV-sugárzástól. A délutáni ártalmatlannak tűnő napsugárzás is károsíthat azonban a szemet, ha megfelelő védelem nélkül, tartósan tartózkodunk pl. tóparton vagy homokos tengerparton - ilyenkor ugyanis a téli sportot kedvelőkhöz hasonlóan a nagy felületekről visszaverődő "szórt" UV sugárzás károsító hatásával kell számolnunk.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont