2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Előzze meg a májbetegségeket!

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-04-19

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    A szívbetegségek és a daganatos elváltozások mellett Magyarországon a májbetegségek követelik a legtöbb halálos áldozatot évente, a májzsugorok számát tekintve az európai statisztikák élén járunk. Bár a májunk a leggyorsabban regenerálódó szervünk, csodára mégsem képes, így ezzel a fantasztikus tulajdonságával visszaélni nem szabad. Azok sem érezhetik magukat teljes biztonságban, akiknek semmilyen gyanús tünetük nincs, mivel a májbetegségek jellemzően egészen előrehaladott állapotukig tünetszegények. Dr. Szabó Olga belgyógyász-infektológust, a Budai Egészségközpont szakorvosát arról kérdeztük, hogy milyen veszélyek fenyegetik leginkább a májunkat, és hogyan tudunk hatékonyabban vigyázni rá.

    majbetegseg

    Milyen funkciót tölt be a májunk?

    Sokrétű feladata van: részt vesz a szervezet zsír-, fehérje- és szénhidrát-anyagcseréjében, energiaellátásában, raktározásában, a vitaminok és a hormonok anyagcseréjében. Fontos szerepe van a méregtelenítésben, vagyis a szervezetbe a légutakon, a bőrön vagy a tápcsatornán keresztül bejutott vegyi anyagok, mérgek (alkohol, szerves oldószer, drog, gyógyszer, tartósítószer, kozmetikumok, más vegyi anyagok) lebontásában. Sajnos, a károsító hatások összeadódnak, hosszabb távon nyomot hagynak a májban, sejtelhalás, hegszövet-képződés formájában.

    Ha valakiről az halljuk, hogy májbetegsége van, először az jut eszünkbe, hogy biztosan alkohol okozhatta azt. Valóban ennyire szoros az összefüggés az alkoholizmus és a májkárosodás között?

    Tény, hogy Magyarországon a májkárosodások leggyakoribb oka a túlzott alkoholfogyasztás. A májzsugorodás és a májrák előfordulása, halálozási adatai itthon Európa többi országáéhoz képest kirívóan rosszak. Az alkohol májkárosító hatásánál nemcsak a mennyiség számít - akad olyan ország, ahol az átlagos alkoholfogyasztás magasabb, mint nálunk, még sincs annyi májbeteg – hanem a minőség is, hiszen a gyümölcsöt sosem látott, pancsolt szeszesitalok fokozottan veszélyesek a májra. Fontos az is, hogy az egyéb májkárosító anyagok, körülmények vagy fertőzöttség milyen mértékben fordulnak elő, hiszen ezek egymás hatását erősíthetik.

    Mi minden fenyegeti még ezt a szervünket, melyek a leggyakoribb májbetegségek?

    Az alkohol okozta májkárosodások mellett a leggyakoribb hepatológiai betegség a nem alkoholos zsírmáj, amelyet pl. a kóros elhízás vagy a kezeletlen cukorbetegség is előidézhet, nem ritkák a hepatitis vírusfertőzések sem, amelyek akut és krónikus májgyulladást válthatnak ki, valamint a máj jó- és rosszindulatú daganatai. Szerencsére ritkábbak a máj veleszületett anyagcserebetegségei (pl. a vas vagy a réz anyagcserezavara.)

    Májkárosodást előidézhet sokféle vegyi anyag (például a szerves oldószerek), ezenkívül a túlzott, ellenőrizetlen gyógyszerfogyasztásnak, drogoknak is lehet ilyen következménye. Ismert májkárosító anyag az aflatoxin nevű mikotoxin, egy gomba által termelt méreganyag is, amely elsősorban trópusi körülmények között, párás melegben szennyezheti az élelmiszereket vagy rossz technikával előállított konzervekben is képződhet. Különösen veszélyesek a májra a hepatitiszfertőzések, amelyek közül a B és a C vírus okozta krónikus májgyulladás nagyon alattomosan, észrevétlenül roncsolja a máj szövetét. 

    A májat viszonylag könnyen regenerálódó szervnek tartják. Valóban az?

    Szerencsére, a máj tényleg elképesztő regenerálódó képességgel rendelkezik. Előfordul például, hogy daganat, sérülés vagy egyéb ok miatt a máj egy részét el kell távolítani, de képes viszonylag rövid idő, néhány hónap alatt visszanyerni az eredeti méretét. Hasonlóan az átmeneti károsodások, gyulladások során elpusztult májsejtek is képesek újratermelődni, regenerálódni. Ha azonban az ártalmak ismétlődnek vagy állandósulnak, akkor az elpusztult májsejtek helyén merev kötőszövet képződik, a sima és rugalmas máj durva rögös felszínűvé, merevvé, keménnyé válik, kialakul a májzsugorodás. Ez egy hosszú, akár évtizedekig tartó folyamat, azonban nagy veszélye, hogy akár teljesen tünetmentesen is játszódhat, így a beteg csak akkor érzékeli a bajt, ha már a máj nagyobb része elpusztult, és visszafordíthatatlan a károsodás.

    Milyen panaszok, tünetek esetén forduljunk orvoshoz?

    A májbetegségeknek alig van érzékelhető tünete, az is összekeverhető más eredetű panaszokkal. Legfeljebb tompa fájdalom jelentkezhet a has felső részén, illetve a gyakori puffadás, rossz közérzet, gyengeség, zsibbadás, emésztési zavarok, fáradékonyság, bőrpír megjelenése, koncentrálási nehézségek figyelmeztethetnek a bajra. Az izomsorvadás, a hirtelen fogyás, haj- és szőrzetritkulás, a szem és a bőr sárgás elszíneződése, a has megnagyobbodása, lábdagadás, a bőrön kis ütés nyomán kék foltok megjelenése már súlyos állapotot jelez.

    Mit tehetünk májunk védelmében, ezeknek az ártalmaknak az elkerüléséért?

    A májat károsító tényezők tudatosabb, egészségesebb életmóddal általában elkerülhetők, a megkezdődött folyamat pedig, időben kiszűrve még visszafordítható lehet. Óvakodni kell minden olyan hatástól, amely túlságosan megterheli a májat: a zsírdús, cukros, tartósítószeres ételektől, alkoholtól, drogtól, a lépten-nyomon, indokolatlanul alkalmazott gyógyszerektől. Aki munkája közben vegyi anyagokat használ, fokozott óvatossággal, a munkavédelem előírásait betartva tegye. Azoknak, akik munkájuk vagy kedvteléseik, szenvedélybetegségük miatt a hepatitiszfertőzés fokozott veszélyének vannak kitéve, ez ellen is tudatosan védekezniük kell. A hepatitis A ellen például utazások során az általános higiéniai óvintézkedések betartásával, a hepatitis B ellen védőoltással, a szexpartner sűrű váltogatásának kerülésével, gumióvszer használatával, a hepatitis C¬vírus ellen pedig úgy, hogy kerülik a fertőzésveszélyes helyzeteket, a fertőzött, közös injekciós tű használatát, a nem megbízható tetováló szalonokat, a piercingek nem steril körülmények közötti behelyezését, stb. Ajánlatos évente egy-egy háziorvosi és labor- és hasi ultrahang vizsgálatot kérni, gyanú esetén pedig hepatológus szakorvosnál hepatitis szűrővizsgálaton is részt venni.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont