2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Mit tehetünk hallásunk védelmében?

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-04-14

    Fülünk egészségére leginkább csak akkor figyelünk, ha kellemetlen fülzúgással, gyulladásos tünetekkel, fájdalommal vagy halláscsökkenéssel jelzi, hogy baj van. Dr. Székely Éva fül-orr-gégész szakorvost a hallószervünket érintő leggyakoribb panaszokról és ezek megelőzési lehetőségeiről kérdeztük.

    ful-orr-gegeszeti-vizsgalat-budai-egeszsegkozpont

    Milyen problémával érkeznek leggyakrabban a fül-orr-gégészeti szakrendelésre?

    Legnagyobb számban a gyulladásos megbetegedések fordulnak elő. A kiváltó okokat tekintve szezonalitás figyelhető meg: nyáron gyakrabban fordulnak elő a strandoláshoz, vízhez kötődő külsőhallójárat-gyulladások, télen pedig a légúti fertőzések szövődményeként kialakult középfülgyulladások fordulnak elő nagyobb arányban.

    A külsőhallójárat-gyulladás erős fájdalommal, fülfolyással, átmeneti halláscsökkenéssel, hőemelkedéssel, lázzal is járhat.

    Emellett igen gyakoriak a fülkürt hurut és a középfül gyulladásos betegségei is, amelyek kiváltó okaikat és tüneteiket tekintve is nagyon változatosak. Ilyenkor a dobhártya mögött folyadék vagy genny szaporodik fel, ami akadályozza a hang útját és fájdalmasan feszíti a dobhártyát.

    Két fő fajtájuk szerint hurutos és gennyes gyulladásokat különítünk el, mindkét típus lehet akut és krónikus lefolyású is, mindkettő járhat hallásromlással, fájdalommal, lázzal, fokozott váladékképződéssel, a hallójárat elzáródásával is.

    Ijesztő felismerés, ha azt tapasztaljuk, hogy romlik a hallásunk, többször kell szólni hozzánk, fel kell hangosítani a tévénket. Mi okozhat halláscsökkenést, kiket érint leginkább, köthető-e ez a probléma valamilyen jellegzetes munkakörhöz, tevékenységhez, életszakaszhoz? Tényleg van összefüggés az állandó háttérzaj (tv, rádió, gyári munka, diszkózene) és a halláscsökkenés között?

    Van ilyen összefüggés, de tudni kell, hogy hallásromlást nem csak zajártalom okozhat!

    Két nagy alaptípusa van: az úgynevezett vezetéses halláscsökkenés, valamint az idegi típusú halláscsökkenés.

    A vezetéses elsősorban gyerekeknél jellemző, felnőtteknél ritkábban fordul elő, (a korábban említett hallójárat gyulladás, fülkürt hurut és középfülgyulladás okozhatja) míg az idegi eredetű halláscsökkenés esetén épp fordított az arány, többnyire felnőtteket érinti.

    A gyermekkori vezetéses halláscsökkenés oka leggyakrabban a megnagyobbodott orrmandula által okozott krónikus szerozus középfülgyulladás.

    Gyermek és felnőtt korban is okozhat füldugulást a felszaporodó, a hallójáratot eltömítő fülzsír, ritkábban fordul elő a fiatal felnőtt korban kezdődő, un. otosclerosis (a kengyel nevű hallócsontocska becsontosodása), és a dobhártyát vagy a hallócsontokat érintő traumás sérülés, mely szintén vezetéses halláscsökkenést okoz.

    Az idegi jellegű halláskárosodást a belső fülben elhelyezkedő "csiga", valamint a csigából kiinduló hallóideg-károsodása váltja ki. Erre a típusra jellemző, hogy zajártalmak, fertőző betegségek (kanyaró, mumpsz, bárányhimlő például), anyagcsere-betegségek (például a cukorbetegség), keringési zavarok, ritkán daganatos elváltozások is lehetnek a hátterében. Egyes gyógyszerek (nagy adagban illetve tartósan alkalmazva) szintén hozzájárulhatnak az idegi jellegű halláskárosodáshoz. A hirtelen, nagy hangerejű zaj és a folyamatosan magas zajszint egyaránt okozhat károsodást a hallócsiga apró szőrsejtjeiben.

    Milyen módszerekkel kezelhető hatékonyan a halláscsökkenés?

    Mindig a kiváltó okot kell megkeresni és annak megfelelően kezdeni a kezelést. A vezetéses halláscsökkenés szakorvosi beavatkozással jól kezelhető. Ha például a hallójárat elzáródott a felszaporodó fülzsírtól, akkor annak eltávolításával helyreáll a normális hallás, vagy ha a bajt az orrmandula megnagyobbodása okozta, egy rutin műtét megoldja a problémát. 

    Az idegi jellegű halláscsökkenés kezelése bonyolultabb, bizonyos esetekben műtéttel gyógyítható, ez a cochlearis implantácio. A kiváltó oknak megfelelően az esetleges alapbetegség gyógyításával, keringésjavító szerekkel és megfelelő hallókészülék biztosításával tudunk segíteni.

    Mit tehetünk hallásunk védelmében?

    A legfontosabb, hogy ha a fület érintő panasza van valakinek, fájdalmat, fülzúgást, halláscsökkenést tapasztal, vagy a melléküregekre is ráhúzódó makacs légúti fertőzésekkel bajlódik, mielőbb keresse fel a fül-orr-gégészeti szakrendelést!

    Védjük a fület hidegtől, illetve sportolás közben esetleges eséstől, külső behatástól!

    A zajártalmak elkerüléséért is sokat tehetünk, ha teljesen nem is tudjuk kiszűrni azt. A zajos munkahelyeken a hallást védő munkavédelmi eszközök használata kötelező.

    Sokat árthat a hangos zenehallgatás is! Jó tudni, hogy a hangfalakon át hallgatott zene kevésbé ártalmas a fül számára, mint a fülhallgatóval közvetlenül a dobhártyát érő hanghatás.

    Zenehallgatáskor ezen kívül ajánlott a 60+60 szabályt betartani: a maximális hangerő hatvan százalékán és naponta legfeljebb hatvan percig hallgassuk nagy hangerőn a zenét.

    A halláskárosodást megelőzni sokkal egyszerűbb, mint kezelni!


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont