• Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Cikkek
  2022-es cikkek
  2021-es cikkek
  2020-as cikkek
  2019-es cikkek
  2018-as cikkek
  2017-es cikkek
  2016-os cikkek
  2015-ös cikkek
  2014-es cikkek
  2013-as cikkek
  2012-es cikkek
  2011-es cikkek
  2010-es cikkek
  2009-es cikkek

  Allergén immunterápia - Hatékony megoldás allergiásoknak

  Tombol az allergiaszezon. A környezetünkben rendszeresen látni bedagadt szemű, orrot fújó, tüsszögő embereket.  A hagyományos gyógyszeres kezeléssel szemben dr. Madarasi Anna gyermek allergológus, tüdőgyógyász egy olyan módszert alkalmaz, amely az allergia tünetei helyett az okot kezeli.

  allergy2

  Néhány évtizeddel ezelőtt mintha nem lett volna ennyi allergiás beteg. Mi lehet az oka mindennek?

  Az allergiás betegek száma az iparilag fejlett országokban folyamatosan növekszik. Ennek okát  a környezetünkben bekövetkező változásokban kell keresni: a közlekedés és az ipari tevékenység által kibocsátott anyagok, az élet minden területén megnövekedő vegyszerhasználat, a táplálkozási szokásaink megváltozása(tartósítószerek, íznövelő anyagok), a túlzó gyógyszeres kezelések állnak a jelenség hátterében. Allergiás betegségek kialakulása szempontjából a túlzott higiénia sem kedvező. Azt mondhatjuk, hogy az allergiás betegségek elkerülése szempontjából a legszerencsésebb az, aki állatokkal teli farmon, nagycsaládban, a nagyvárosoktól távol nő fel.


  Hányféle allergia létezik, és ezek közül melyek a leggyakoribbak?

  Az allergiás betegségek érinthetik a légutakat (szénanátha, asztma), a bőrt (atópiás dermatitiszekcéma, csalánkiütés), az emésztőrendszert (táplálkozással összefüggő allergiák, ételallergiák). Ezek közül a leggyakoribb a szénanátha.


  Mi történik, ha valaki nem kezelteti az allergiáját?

  Az allergiás tünetek a betegség súlyosságától függően kezelésre szorulnak. A terápia elmaradása sokszor csak kellemetlenséggel jár, pl. az ekcémás bőr viszkető marad, esetleg felülfertőződik és esztétikai szempontból okoz problémát.  Vannak olyan kórképek, melyek kezelés nélkül rosszabbodhatnak. Ez elsősorban a légúti allergiákra jellemző. A „csak” szénanáthás betegek nagy része kezelés nélkül asztmássá válik, az asztmás betegeknél kezelés nélkül folyamatos állapotromlás, a légzésfunkciók beszűkülése, fertőzések kialakulása, végül visszafordíthatatlan hörgő károsodás jöhet létre.
   

  Mi az allergén immunterápia, más néven: hiposzenzibilizálás lényege?

  Az immunterápia oki kezelést jelent az allergiás betegségekben, míg a gyógyszeres kezelések csak tüneti terápiát nyújtanak. Az allergia immunterápia során a tüneteket okozó allergén tisztított kivonatát adjuk emelkedő, majd fenntartó dózisban. Ezzel érjük el, hogy az immunrendszer áthangolódjon, és a szervezet ne allergiás reakcióval válaszoljon a környezeti behatásokra.
   

  Hogyan zajlik a kezelés?

  Egyelőre környezeti allergénekkel történik a kezelés, táplálékallergiában még nem elérhető. Az oldat formájában előállított tisztított allergén kivonatot meghatározott ideig napi rendszerességgel a nyelv alá kell juttatni egy speciális adagolóval ellátott üvegből. A kezelés 3-5 éven keresztül tart, és 10-15 éves tünetmentesség várható tőle. Fontos megjegyezni, hogy méh-és darázscsípés allergiában nem ez a megoldás, sajnos ott csak az injekciós kezeléstől várható javulás, gyógyulás.