2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Radiológiai képalkotó vizsgálatok

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-04-13

    Az orvostechnológia fejlődésével egyre többet és többet tudunk meg szervezetünkről. A különféle képalkotó diagnosztikai eszközöknek köszönhetően az orvos már anélkül látja a problémát, hogy feltárná a problémás területet. Minden betegségnek, mozgásszervi elváltozásnak megvan a maga adekvát diagnosztikai módszere, ezért a vizsgálatok halmozása helyett célravezetőbb, ha az orvosra bízzuk, hogy kiválassza a megfelelő eljárást. Cikkünkben összegyűjtöttük a tudomány mai állása szerinti legfontosabb képalkotó vizsgálatokat és azok jellemzőit.

    CT (komputertomográf) vizsgálat.

    A röntgen vizsgálatok

    Valamennyi hagyományos radiológiai vizsgálat az ionizáló hatású röntgensugárzás alkalmazásán alapul. E vizsgálatok jelentős része a legújabb vizsgálóeljárások mellett is megőrizte pozícióját és az adott klinikai kérdés megválaszolásának még ma is az első eszköze. A mellkasröntgen alapvető képalkotó vizsgálat a mellkasi (főként tüdő-) betegségek diagnosztikájában. A röntgen alkalmas csonttörések, csontritkulás, csontok gyulladásos betegségei, ízületi ficamok, ízületkopás, gerinc deformitások kimutatására és fontos szerepet játszik a daganatos betegségek felderítésében is. Gyermekek esetében esetlegesen lenyelt tárgyak helyének azonosítására használható. Segítséget nyújt hasi panaszok, fogászati problémák esetén is.

    A vizsgálat korlátai

    A hölgyek mindenképp tájékoztassák a vizsgálat végzőjét, ha tudnak terhességükről, vagy fennáll annak lehetősége, ugyanis a röntgensugaraknak magzatkárosító hatása lehet. Terhességben, a magzatkárosodás veszélye miatt, a röntgen vizsgálatok kerülendők.

    Veszélyes-e a röntgensugárzás?

    A modern röntgenkészülékek és a helyesen megválasztott vizsgálati forma mellett a szervezet elhanyagolható röntgensugárnak van kitéve. Bizonyos esetekben azonban a szervezetet sugárkárosodás érheti, amely elsősorban a női és férfi ivarszerveket, másrészt a vérképzőrendszert károsíthatja, ezek mellett pedig a pajzsmirigy is érzékeny az ionizáló sugárzásra. Fogamzó korban lévő nők röntgen vizsgálatánál nagy körültekintésre van szükség. A menstruációs ciklus első felében a legalkalmasabb a vizsgálat.
     

    A CT vizsgálat

    A CT (komputertomográf) vizsgálat is röntgen-sugárral dolgozik, de részletes szeletekben ábrázolja a vizsgált területet. A csont és más röntgen-sugárral jól ábrázolható szövet betegségeinek kimutatására képes. A vizsgálattal ábrázolható az agy, a mellkasi és hasi szervek, a gerinc és egyéb csontok, ritkábban a vázizomzat, kimutatható e szervek daganatos, gyulladásos betegsége, sérülése, vérzése. Esetenként a porckorongsérvet is ezzel keresik. A modern, ún. spirál-CT készülékek alkalmazásával a sugárdózis csökkenthető bizonyos vizsgálatoknál, például a tüdőszűrésnél. Bizonyos esetekben a pontosabb ábrázolás érdekében ún. kontrasztanyag szájon át történő vagy intravénás adására is szükség lehet.

    Hogyan végezzük a vizsgálatot?

    A páciens a vizsgálat alatt egy lassan mozgó asztalon fekszik, amely a vizsgálat folyamán áthalad a CT készülék közepén lévő kör alakú nyíláson. Az áthaladó testrészről készül a felvétel. A vizsgálat időtartama 5-15 perc a szeletvastagság és a vizsgálandó testrész kiterjedésétől függően.

    A vizsgálat korlátai

    A hölgyek mindenképp tájékoztassák a vizsgálat végzőjét, ha tudnak terhességükről, vagy fennáll annak lehetősége, ugyanis a röntgensugaraknak magzatkárosító hatása lehet. Terhességben, a magzatkárosodás nagy veszélye miatt, a röntgen vizsgálatok kerülendők. Kontrasztanyag, vagy jód-érzékenység esetén kontrasztanyagot nem alkalmazhatunk. Kérjük, ha tud ilyen túlérzékenységről, mindenképpen jelezze a vizsgálat előtt.
     

    Az MRI vizsgálat

    Az MRI (Magnetic Resonance Imaging) mágneses energiával dolgozik. Az eljárás egyik legfontosabb előnye, hogy nem használ röntgensugarat, hanem mágneses térben rádióhullámok segítségével történik a képalkotás. Az MRI-vel elsősorban a lágyrészek vizsgálhatók. Kiváló mindenféle lágyrész eltérés (ínszakadás, porckorongsérv, szöveti eltérések) valamint gyulladás kimutatására. A vizsgálat teljesen fájdalommentes és veszélytelen, mellékhatása nem ismert. Terheseknél a 2. trimeszter után alkalmazható.

    Mikor nem lehet MRI vizsgálatot végezni?

    Az egyik legfontosabb dolog az MR - biztonsággal kapcsolatban, hogy pacemakerrel rendelkező személyeket általában nem szabad alávetni a szkennelésnek, bár létezik egy nagyon szigorú protokoll arra nézve, hogy milyen esetben engedélyezhető mégis az eljárás ritmusszabályzóval rendelkezőknél. Erre intézményünkben nincs lehetőség. Mágnesezhető idegen testek (pl. repeszdarabok) vagy fém implantátumok (pl. sebészeti protézisek, aneurizma klip) szintén lehetséges kockázati tényezőt jelentenek, és a biztonsági szempontokat személyre szabottan szükséges megfontolni.
     

    Az ultrahang vizsgálat

    A hang különböző szöveti felszínekről való eltérő visszaverődésén alapszik. Elsősorban lágyrész eltérések vizsgálatára kiváló. A legtöbben erről a terhes nőben lévő magzatról alkotott képre asszociálnak, holott az ultrahangvizsgálat alkalmazási köre ennél jóval szélesebb. Használják még hasi szervekről, a szívről, a mellről, az izmokról, az inakról, az artériákról és a vénákról való képalkotásra is. Egyes problémák kimutatásában jó készülék és tapasztalt vizsgáló kezében sokszor egy MRI-nél is többet érhet. Ráadásul az ízületek mozgás közben is vizsgálhatók – ellentétben az összes előző vizsgálattal. Ezt funkcionális vizsgálatnak hívják. Ezzel választ kaphatunk olyan kérdésekre, hogy „miért ennél a mozdulatnál fáj?”, vagy „mi történik, ha megmozdítom?”

     

    A Dexa-vizsgálat

    A DEXA-vizsgálat a teljes test csontsűrűségének és ásványi anyag tartalmának, valamint a zsír illetve lágyszövet tömegének és arányának számítására egyaránt alkalmas maximum 120 kg-os testsúlyig. Mérhetjük vele a csontsűrűséget. A vizsgálat már akkor figyelmeztet a csontritkulás veszélyére, mielőtt az komoly panaszokat okozna, így a megfelelő orvosi kezelés időben, a súlyosabb problémák kialakulása előtt megkezdhető! A DEXA-berendezés a zsír és a lágyszövet (izom) tömegét és arányát is mérni tudja. A teljes testösszetétel vizsgálatával pedig a testedzés hatása, a zsír-izom arányának változása is pontosan mérhetővé válik, így objektív választ kaphatunk az elvégzett munka eredményességére. A karon, a törzsön, a lábakon pontosan megadható a zsír-% csökkenése, valamint az izomtömeg növekedése számszerűen, grammban, így pontos képet tudunk adni a testfelépítésről.

    Hogyan zajlik a vizsgálat?

    A DEXA-vizsgálat teljesen fájdalommentes, a páciensnek néhány percig szükséges a gépen mozdulatlanul, fekvő helyzetben maradnia. A mérés során fém (ékszer) nem lehet a testen. Az eredmények alapján reumatológus, nőgyógyász, anyagcsere betegségekkel, valamint csontritkulással foglalkozó szakorvosaink igény esetén további útmutatással szolgálnak a szükséges gyógymódokkal és lehetséges kezelésekkel kapcsolatban.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont