2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Miről árulkodik a köhögés?

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-03-21

    A tél beköszöntével rohamosan megszaporodnak a köhögéssel járó betegségek. Dr. Andó Réka füll-orr-gégész szakorvost megkérdeztük a betegség kialakulásának okairól, gyógymódjáról, és arról, hogy mikor „ártalmatlan” egy köhögés, és mikor érdemesebb inkább azt „kifeküdnünk”.

    bhc-kohoges

    Ha az ember tömegközlekedési eszközön utazik, vagy nagyobb munkahelyen dolgozik, esetleg iskolába jár, akkor ebben az időszakban igen sokféle köhögéssel találkozhat. Mondhatni, ahány ember, annyi féle köhögés. Az orvostudomány milyen típusú köhögéseket különböztet meg? 

    A köhögés lehet száraz vagy hurutos. Lehet a tünete egy egyszerű felső légúti vírusfertőzésnek, például influenzának vagy egy bakteriális torokgyulladásnak és gégegyulladásnak is. De jelentkezhet tüdőgyulladáshoz kapcsolódóan, reflux betegségben vagy bizonyos esetekben más tünetek mellett (például tüsszentés, szemviszketés) allergiához társultan is.

    Hogyan előzhető meg a betegség, már amennyiben megelőzhető?

    Az őszi-téli járványok idején célszerű a nagy közösségek elkerülése, ám ez természetesen napjaink tömegközlekedést használó emberének, vagy egy sok alkalmazottat foglalkoztató munkahelyen dolgozónak csaknem megvalósíthatatlan. Vitaminok szedése, rendszeres mozgás, szaunázás segíthet az immunrendszer megerősítésében. Az időben alkalmazott influenza elleni védőoltás beadatása szintén megelőzheti a komolyabb, akár napokig tartó rossz általános állapottal járó betegséget. Ha beteg van a munkaközösségünkben, családunkban célszerű arcmaszk használata. A szobákat naponta többször szükséges szellőztetni, a közös evőeszközök használatát, a vizes palackokba való ,,beleivást”, csókot és egyéb intim közeledést (a már megbetegedett emberrel) lehetőleg mellőzni kell.

    Mikor gyanakodjunk arra, hogy komolyabb a baj?

    Egy héten túl fennálló hőemelkedés és lázas állapot, mely a tüneti kezelésre (például láz- és fájdalomcsillapító, C-vitamin, teák, szopogató tabletták alkalmazása) sem szűnik meg, vagy súlyosbodik,fül-orr-gégész szakember felkeresését indokolja. Továbbá abban az esetben is keressük fel háziorvosunkat, ha három hétnél tovább tart a köhögés, főként, ha rekedtséggel is társul.

    Hogyan kúrálhatjuk mi magunkat otthon? A cukorkák, gyógyteák, vitaminok, vény nélkül kapható gyógyszerek mennyire hatásosak?

    Ezeket a ,,népi gyógymódokat”' nyugodtan alkalmazzák, jók és sokszor elegendőek is, mert hatásukra a kellemetlen tünetek enyhülnek, és a betegeket nem viselik úgy meg. Sokszor elég egy a kis segítség, és az immunrendszer legyőzi a fertőzést. De komolyabb vírus, vagy a vírusfertőzés bakteriális felülfertőződése ellen már nem fognak kellő hatást kiváltani. Ha például a kezdetben nyákos köpet, melyet a beteg köhögéskor ürít, besűrűsödik és sárgás-zöldes-csomós állagúvá válik, bakteriális fertőzésre enged következtetni. Ez antibiotikummal gyógyítható, amelyet csak orvos írhat fel.

    Egy hurutos köhögés jó esetben mennyi időn belül gyógyul meg?

    Egy komolyabb felső légúti fertőzés kapcsán, ha nem is hurutos, de egy valamilyen mértékű, száraz köhögés még hosszú hetekig fennmaradhat. Ideális esetben azonban 2-3 héten belül el szokott múlni.

    Mikor maradjunk otthon, ne menjen a gyerek iskolába, és milyen állapotban lehet még mások közé menni?

    Lázasan, hőemelkedéssel maradjunk otthon. Ha gyermek bágyadt, nem olyan, mint szokott lenni, nagyon folyik az orra, vagy fájlalja a torkát, de láza még éppen nincsen, akkor sem szabad óvodába, iskolába engedni, mert egyrészt másokat is megfertőz, másrészt legyengülten ő is fogékonyabb egyéb fertőzésekre is.

    Mi történik akkor, ha egyáltalán nem kezeljük magunkat?

    Egyszerűbb vírusfertőzéseket leküzd a szervezet különösebb segítség nélkül. A korábban részletezett tüneti kezelés fontosságát itt ismételten kiemelném. Komolyabb fertőzések kezeletlenül súlyos szövődményekhez vezethetnek.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont